Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Veľké víťazstvo pre kryptomeny. Americkí regulátori otvorili cestu pre fondy na spotový eter

24.05.2024, 17:06
Autor:
ČTKČTK

Spoločnosti Blackrock a Fidelity, ktoré sa chystajú ETF na spotový éter ponúkať, ešte potrebujú na založenie týchto fondov individuálne povolenie úradu.

Americká Komisia pre cenné papiere vo štvrtok otvorila cestu pre spotové fondy na éter. Schválila žiadosti spoločností Nasdaq, CBOE a NYSE o uvedenie burzovne obchodovaných fondov viazaných na cenu tejto druhej najväčšej kryptomeny. Ether to však nepovzbudilo.

Bezprostredne po oznámení síce pridal zhruba percento, dnes okolo 16:00 nášho času ale asi tri percentá odpisuje na 3680 dolárov. Podľa analytikov je to typická reakcia v štýle ručenia "Buy the rumour, sell the news", keď investori nakúpili na základe dohadov, že sa schválenie chystá, a po samotnom oznámení si vybrali zisky.

Víťaztvo pre kryptomeny

Spoločnosti Blackrock a Fidelity, ktoré sa chystajú ETF na spotový éter ponúkať, ešte potrebujú na založenie týchto fondov individuálne povolenie úradu. Pre nich zatiaľ žiadny termín nebol stanovený. Podľa agentúry Reuters by sa fondy ale mohli na burzách Nasdaq, CBOE a NYSE začať ponúkať ešte tento rok.

Štvrtkové schválenie je veľkým víťazstvom pre sektor kryptomien. Jeho zástupcovia sa až do pondelka domnievali, že SEC žiadosti o ETF na éter odmietne.

Burzovo obchodované fondy na spotový bitcoin sa ponúkajú už od januára. Uľahčujú investície do tejto najväčšej a najstaršej kryptomeny tradičným investorom, ktorí vďaka nim nemusia nakupovať toto digitálne aktívum priamo na kryptomienkových burzách.

Alternatíva k peniazom

Bitcoin bol vytvorený ako alternatíva ku konvenčným peniazom a slúži predovšetkým ako digitálne úložisko hodnoty. Ether naproti tomu nie je len kryptografia. Je to open source platforma pre vytváranie a implementáciu digitálnych zmlúv (smart contracts) a decentralizovaných aplikácií. Z právneho hľadiska je bitcoin komoditou podobne ako zlato.

Ether však komisia pre cenné papiere a burzy považuje skôr za cenný papier, pretože pri overovaní transakcií v blockchaine etherea účastníci trhu ukladajú určité množstvo éteru ako zástavu a dostávajú za to akúsi formu dividendy.

"Zavedenie spotových bitcoinových ETF už preukázalo významné prínosy pre oblasť digitálnych aktív a ETF a veríme, že ETF na spotový éter budú americkým investorom poskytovať podobné záruky," povedal agentúre Reuters analytik Rob Marrocco zo spoločnosti Cboe Global Markets.

SEC je pod vedením Garyho Genslera ku kryptomeny skôr skeptická. Povolenie pre spotové ETF odmietala dať roky. Zelenú tým bitcoinovým nevydala úplne dobrovoľne ani v januári, ale prinútili ju k tomu prehraté súdy, podotkla agentúra DPA.

Netrpezlivo očakávané rozhodnutie SEC viedlo tento týždeň k výraznému rastu ceny éteru. Od začiatku roka si eter voči americkému doláru pripísal približne 56 percent. Bitcoin za rovnaké obdobie vzrástol o takmer 52 percent. Kryptomeny sú preslávené silnými cenovými výkyvmi, a preto ich ochrancovia spotrebiteľov všeobecne ako investíciu neodporúčajú.

01 - Modified: 2024-05-16 20:37:40 - Feat.: 1 - Title: Bratov v USA zatkli za krádež kryptomeny v hodnote 25 miliónov dolárov 02 - Modified: 2024-05-03 10:11:28 - Feat.: 1 - Title: Ak obchodujete s virtuálnou menou, spozornite. Na trh s kryptom má dohliadať Národná banka Slovenska 03 - Modified: 2024-05-01 06:57:00 - Feat.: 1 - Title: Starší Američania vlani pre podvody prišli o vyše tri miliardy dolárov
01 - Modified: 2024-06-11 09:03:29 - Feat.: - Title: Ako treba investovať a na čo si treba dávať pozor? Odborník upozorňuje na dôležité úskalia (rozhovor) 02 - Modified: 2024-05-03 10:11:28 - Feat.: - Title: Ak obchodujete s virtuálnou menou, spozornite. Na trh s kryptom má dohliadať Národná banka Slovenska 03 - Modified: 2024-05-02 09:19:20 - Feat.: - Title: Poskytovanie služieb spojených s kryptoaktívami má byť lepšie regulované. Dohliadať na to bude NBS 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 05 - Modified: 2024-04-18 14:53:55 - Feat.: - Title: Vláda schválila dokument, ktorý vynechal niektoré samosprávy. Podľa Únie miest ohrozila ich prístup k fondom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. jún 2024 21:39