ILUSTRAČNÉ FOTO: REUTERS
StoryEditor

Google zvažuje spoplatnenie služieb založených na generatívnej umelej inteligencii

04.04.2024, 09:09
Autor:
ČTKČTK

Vývojári už podľa zdrojov takýto krok pripravujú, vedenie podniku však ešte nerozhodlo, či ho uskutoční. V prípade realizácie by tradičné vyhľadávanie Googlu zostalo bezplatné.

Americký internetový vyhľadávač Google zvažuje, že spoplatní nové "prémiové" služby založené na generatívnej umelej inteligencii. Informoval o tom denník Financial Times s odvolaním sa na zdroje oboznámené s plánmi podniku. Podľa denníka by tak Google prvýkrát požadoval od používateľov peniaze za niektorú zo svojich základných služieb.

Google podľa zdrojov zvažuje okrem iného možné zaradenie niektorých vyhľadávacích funkcií založených na umelej inteligencii medzi svoje platené prémiové služby. Tie už teraz ponúkajú prístup k jeho asistenčnej službe Gemini AI v elektronickej pošte Gmail a textovom editore Docs, píše Finacial Times.

Vývojári už podľa zdrojov takýto krok pripravujú, vedenie podniku však ešte nerozhodlo, či ho uskutoční. V prípade realizácie by tradičné vyhľadávanie Googlu zostalo bezplatné, upozorňuje Financial Times.

image

Majitelia minuloročných Samsungov sa dočkali. Aktualizáciu s Galaxy AI už môžu sťahovať

Google, ktorý je súčasťou technologického konglomerátu Alphabet, prevádzkuje najväčší internetový vyhľadávač na svete a je svetovou jednotkou v internetovej reklame. Celkové tržby spoločnosti Alphabet, ktoré sú tvorené prevažne reklamnými príjmami Googlu, sa vlani zvýšili o takmer deväť percent na 307,4 miliardy dolárov.

Termínom generatívnej umelej inteligencie sú označované systémy, ktoré na základe tréningu na obrovskom množstve dát dokážu vytvárať výstupy vo forme textov či obrázkov v reakcii na zadanie užívateľa. Do povedomia širokej verejnosti sa dostali najmä vďaka predvlaňajšiemu bezplatnému sprístupneniu chatovacieho programu ChatGPT, ktorý vyvinula spoločnosť OpenAI podporovaná Microsoftom.

01 - Modified: 2024-04-28 13:37:42 - Feat.: - Title: Záhady Wall Street: Zlé výsledky odmeňované rastom akcií 02 - Modified: 2024-04-28 08:00:00 - Feat.: - Title: Dokument od Netflixu čelí kritike. Tvorcovia mali použiť materiál vygenerovaný umelou inteligenciou, obviňujú ich z manipulácie 03 - Modified: 2024-04-26 08:36:26 - Feat.: - Title: Microsoft a Alphabet dosiahli nečakane silný rast, môže za to rozmach umelej inteligencie 04 - Modified: 2024-04-25 21:27:13 - Feat.: - Title: Majiteľ Googlu výrazne zvýšil štvrťročný zisk, prvýkrát vyplatí dividendu 05 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Technológiu nákupov bez pokladní od Amazonu stráži AI. Nakupujúcich nesledujú utajene zamestnanci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 14:04