Americký prezident Joe Biden. FOTO: Reuters
StoryEditor

Čína kritizuje USA za sprísnenie exportu čipov

01.04.2024, 13:24
Autor:
TASRTASR

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena minulý týždeň revidovala pravidlá, ktorých cieľom je sťažiť Číne prístup k americkým čipom umelej inteligencie a nástrojom na výrobu čipov a polovodičov.

ína v pondelok kritizovala Spojené štáty za sprísnenie pravidiel exportu čipov a polovodičov. A uviedla, že Washington tak vytvoril ďalšie prekážky pre obchod a viac neistoty v čipovom priemysle.

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena minulý týždeň revidovala pravidlá, ktorých cieľom je sťažiť Číne prístup k americkým čipom umelej inteligencie a nástrojom na výrobu čipov a polovodičov. Dôvodom sú obavy o národnú bezpečnosť vzhľadom na riziko využitia týchto komponentov v čínskej vojenskej technike.

"USA rozšírili koncepciu národnej bezpečnosti, svojvoľne revidovali pravidlá a sprísnili kontrolné opatrenia. To nielenže vytvorilo ďalšie prekážky a prinieslo väčšiu záťaž pri dodržiavaní predpisov pre čínske a americké spoločnosti, ktoré chcú ekonomicky a v obchode normálne spolupracovať, ale zároveň to vytvorilo obrovskú neistotu pre globálny polovodičový priemysel," uviedol hovorca čínskeho ministerstva obchodu.

Vyhlásil tiež, že krok USA "vážne ovplyvňuje vzájomne výhodnú spoluprácu medzi čínskymi a zahraničnými podnikmi a poškodzuje ich legitímne práva a záujmy. Čína je rozhodne proti tomu."

Americká pravidlá, ktoré zakazujú export niektorých čipov a zariadení, sa dotkli aj spoločností ako Nvidia a AMD.

"Čína je pripravená spolupracovať so všetkými stranami na posilnení vzájomne výhodnej spolupráce a podpore bezpečnosti a stability globálneho polovodičového priemyslu a dodávateľského reťazca," dodal hovorca.

 

 

01 - Modified: 2024-04-29 10:15:55 - Feat.: - Title: Musk sa dohodol s Čínou. Po legislatívnych problémoch prídu autá bez vodiča na cesty 02 - Modified: 2024-04-29 09:21:39 - Feat.: - Title: Čínsky prezident Si Ťin-pching sa chystá navštíviť Francúzsko, Srbsko a Maďarsko 03 - Modified: 2024-04-29 09:10:00 - Feat.: - Title: Sedan od Mazdy so zadným pohonom je realitou. Vpred ho poženú elektrické motory 04 - Modified: 2024-04-29 12:44:39 - Feat.: - Title: Čína dokončuje „neviditeľný“ bombardér. Máme lepšie, povedal Pentagon 05 - Modified: 2024-04-29 05:39:24 - Feat.: - Title: Biely dom vyzval na pokojné protesty na univerzitách, polícia zadržala ďalších ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 00:02