Organizácie na ochranu ľudských práv a životného prostredia v Rakúsku sa v posledných rokoch krátko pred Veľkou nocou zameriavajú na kvalitu čokoládových veľkonočných zajacov z hľadiska dodržiavania princípov ekologickej a spoločenskej udržateľnosti.
Najvyššiu zelenú známku dostalo v oboch kategóriách deväť produktov, ktoré majú certifikáty ekologickej poľnohospodárskej výroby tak v Európskej únii, ako aj od celosvetovej siete Fairtrade International.
Zaznamenaný nárast vegánskej ponuky zároveň podľa nich poukazuje na dopyt po výrobkoch na rastlinnej báze, ktoré sú šetrné ku klíme.
"Čokoládové výrobky bez mlieka signalizujú aj ďalší vzostup v oblasti dobrých životných podmienok zvierat," uviedla odborníčka na udržateľnosť Graslová. Upozornila pritom, že zložky ako kakao môžu aj vo vegánskych čokoládových výrobkoch pochádzať z pochybných zdrojov.
"Podmienky, za ktorých sa ingrediencie pestujú a zbierajú, môžu ovplyvniť životné podmienky ľudí aj zvierat," priblížila Graslová. Preto je nevyhnutné venovať pozornosť podmienkam, za ktorých boli produkty vyrobené, zdôraznila odborníčka.
Celkovo bolo predmetom tohtoročného hodnotenia deväť vegánskych čokoládových zajacov ponúkaných v rakúskych obchodoch, z ktorých tri získali najvyššie známky.
Ďalších 15 zajacov dostalo v jednej kategórii zelenú a v druhej žltú známku. To znamená, že aspoň z pohľadu ekológie, respektíve sociálnej spravodlivosti dosahujú najvyššiu úroveň. Štyri zajace boli v oboch kategóriách ohodnotené žltou farbou, zatiaľ čo na konci rebríčka sa ocitlo deväť produktov s dvojitou červenou.