ILUSTRAČNÉ FOTO: REUTERS
StoryEditor

Snemovňa Spojených štátov schválila prvý balík na zaistenie federálneho rozpočtu

07.03.2024, 07:43
Autor:
TASRTASR

Balík je súčasťou dohody o odvrátenie čiastočného zastavenia financovania vládnych inštitúcií - tzv. shutdownu, ku ktorému by mohlo prísť už tento víkend.

Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu schválila v stredu balík zákonov o rozpočte v hodnote 460 miliónov dolárov, ktorý má zaistiť financovanie niektorých kľúčových vládnych inštitúcií do konca tohto fiškálneho roku. Ide o súčasť dohody na ukončenie časti dlhotrvajúceho sporu v Kongrese o federálnom rozpočte, informujú agentúry AP a AFP.

Za schválenie zákonov hlasovalo 339 členov Snemovne reprezentantov a proti bolo 85 z toho 83 boli republikáni.

Balík je súčasťou dohody o odvrátenie čiastočného zastavenia financovania vládnych inštitúcií - tzv. shutdownu, ku ktorému by mohlo prísť už tento víkend. O balíku musí hlasovať ešte Senát, ktorý by tak mal urobiť do polnoci z piatka na sobotu. Následne bude musieť zákon ešte podpísať prezident Joe Biden.

Zákony schválené v stredu v snemovni sú výsledkom niekoľko mesiacov trvajúcich rokovaní medzi demokratmi a republikánmi. Každá zo strán dosiahla v rámci týchto rozpočtových návrhov určité víťazstvo, no republikáni vyjadrili frustráciu z toho, že dohoda nezahŕňa nijaký z výrazných škrtov, ktoré žiadali.

image

Trump vyzval Bidena na predvolebnú debatu

Schválené návrhy zákonov sa pritom týkajú financovania ministerstiev poľnohospodárstva, spravodlivosti, vnútra, dopravy, rozvoja miest, záležitostí veteránov, obchodu a energetiky. Ich schválením sa Spojené štáty dostanú o krok bližšie k udržaniu financovania vládnych inštitúcií do konca fiškálneho roku, teda do 30. septembra.

Tento balík totiž pokrýva len necelú tretinu výdavkov. Americkí zákonodarcovia tak v súčasnosti rokujú aj o druhom rozpočtovom balíku, ktorý sa skladá zo šiestich návrhov zákonov a zahŕňa aj výdavky na obranu, v snahe zaistiť financovanie všetkých vládnych inštitúcií pred 22. marcom. Práve vtedy totiž hrozí tzv. shutdown inštitúcií nezahrnutých v prvom balíku.

Na konci tohto procesu by mal Kongres schváliť rozpočtové návrhy v celkovej výške presahujúcej 1,6 trilióna dolárov. Na tejto sume sa lídri Kongresu dohodli v januári.

01 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Amerika prestáva chodiť do školy. Ako však bude ekonomicky konkurovať Číne? 02 - Modified: 2024-04-04 12:39:44 - Feat.: - Title: Veľké prepúšťanie. Firmy v Spojených štátoch oznámili plány na zrušenie mnohých pracovných miest 03 - Modified: 2024-03-26 22:29:56 - Feat.: - Title: Americké akcie mierne oslabili, čaká sa na nové údaje o ekonomike 04 - Modified: 2024-03-26 19:42:39 - Feat.: - Title: Americký Fed vykázal za minulý rok rekordnú stratu 05 - Modified: 2024-03-25 13:34:15 - Feat.: - Title: Realitný trh tam prekvitá. Počet nových stavebných povolení v Spojených štátoch stúpol nad očakávania
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 19:01