Ilustračná fotografia. FOTO TASR/AP  
StoryEditor

Hospodárske problémy Nemecka ťahali ekonomiky východoeurópskych krajín dolu, odskákalo si to najmä Maďarsko

14.02.2024, 16:29
Autor:
ČTKČTK

Nemecko vstupuje do druhého roka po pandémii Covidu-19 a očakáva sa, že rast jeho ekonomiky bude v najlepšom prípade slabý.

Hospodárske problémy Nemecka nepriaznivo ovplyvňujú ekonomiky východoeurópskych krajín. Hrubý domáci produkt Maďarska tak v poslednom štvrťroku minulého roka stagnoval, zatiaľ čo rumunská ekonomika klesla, ukázali štatistiky.

V oboch prípadoch sa pritom čakal mierny rast. Východná Európa sa tak teraz v snahe zabezpečiť hospodárske oživenie spolieha predovšetkým na spotrebiteľský dopyt, uviedla dnes agentúra Bloomberg.

Útlm priemyselnej výroby

Hrubý domáci produkt Rumunska sa znížil o 0,4 percenta oproti rastu o 0,9 percenta v treťom štvrťroku. Analytici očakávali, že ekonomika ďalej porastie, len počítali so zvoľnením tempa na 0,3 percenta. V prípade Maďarska počítali so zvoľnením tempa z 0,8 percenta v treťom štvrťroku na 0,2 percenta v závere roka.

Vo štvrtom štvrťroku stagnovala aj poľská ekonomika, ktorá je v regióne najväčšia a ktorá o štvrťrok predtým vzrástla o 1,1 percenta. Tento údaj však štatistici po spresnení dát znížili, v predbežnej správe totiž uvádzali za tretí štvrťrok rast o 1,5 percenta. Vo štvrtom štvrťroku analytici čakali pokles. Na vývoj ekonomiky v Maďarsku av Poľsku nepriaznivo dolieha najmä útlm priemyselnej výroby.

image

Nemecko mieri do recesie, vďaka rastu platov a silnému trhu práce to však Slovensko ustojí

Východoeurópske krajiny sa tak tento rok budú spoliehať na svojich spotrebiteľov a ich ochotu utrácať. Kvôli hospodárskym problémom Nemecka totiž klesajú zákazky továrňam a vlani kvôli nim tiež viazlo celkové oživenie.

Rast pravdepodobne zostane mierny, aspoň v prvom polroku. Nemecko vstupuje do druhého roku po pandémii Covidu-19 a očakáva sa, že rast jeho ekonomiky bude v najlepšom prípade slabý. Najväčšia európska ekonomika je hlavným obchodným partnerom krajín na východe Európskej únie a na ich vývoze sa podieľa 20 až 25 percentami.

Maďarská ekonomika zaplakala

"Pozorujeme, že súkromná spotreba sa opäť zvyšuje. Rast reálnych miezd, pokles inflácie a uvoľňovanie menovej politiky by mali podporiť vyššie výdavky domácností," myslia si analytici rakúskej bankovej skupiny Erste Group. "Hlavným rizikom, ktoré by mohlo našu prognózu ešte negatívnejšie ovplyvniť, je v tejto chvíli zhoršenie vývoja ekonomiky Nemecka i celej eurozóny,“ dodali.

Problémy Nemecka vlani vo východnej Európe najviac zasiahli maďarskú ekonomiku. Tá má za sebou štyri štvrťroky poklesu za sebou, čo je ale najmä výsledok toho, že Európska únia Budapešti obmedzila financovanie z únijných fondov. Brusel tvrdí, že vláda premiéra Viktora Orbána porušuje zásady právneho štátu, čo Budapešť odmieta.

image

Tretina českého vývozu ide Nemcom. Toto sú krajiny najviac závislé na exporte do tejto krajiny

Maďarský minister hospodárskeho rozvoja Márton Nagy po zverejnení štatistiky o vývoji HDP za štvrtý štvrťrok uviedol, že za hospodárskym poklesom v Maďarsku sú problémy Nemecka a tiež dopady vysokých úrokových sadzieb. Tie majú vplyv na úverovú aktivitu, takže znížili súkromné investície.

Vlani zaznamenala nemecká ekonomika pokles o 0,3 percenta, najmä kvôli vysokej inflácii, vysokým úrokovým sadzbám a slabému zahraničnému dopytu. Medzinárodný menový fond v januári vo svojom aktualizovanom globálnom výhľade zhoršil odhad tohtoročného rastu nemeckej ekonomiky na 0,5 percenta, zatiaľ čo do tej doby počítal s rastom o 0,9 percenta.

01 - Modified: 2024-02-06 09:55:14 - Feat.: 1 - Title: Keď nefúka, je zle, keď fúka príliš, ešte horšie. Rakúska a nemecká energetika doplácajú na živel 02 - Modified: 2024-01-30 13:25:14 - Feat.: 1 - Title: Nemecký motor ide len na tri a pol valca. Čo to znamená pre Slovensko?​ 03 - Modified: 2024-01-30 11:52:54 - Feat.: 1 - Title: Nemecká ekonomika stagnuje
01 - Modified: 2024-05-01 16:40:18 - Feat.: - Title: Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa v Nemecku zranilo 30 ľudí 02 - Modified: 2024-04-30 13:23:42 - Feat.: - Title: Nádej pre nemeckú ekonomiku 03 - Modified: 2024-04-29 17:12:28 - Feat.: - Title: Bývalý príslušník Bundeswehru sa priznal k špionáži pre Rusko 04 - Modified: 2024-04-29 14:56:15 - Feat.: - Title: Ukrajinci, ktorých v Nemecku na smrť pobodal Rus, boli podľa Kyjeva vojakmi 05 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 13:46