Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/Radovan Stoklasa 
StoryEditor

USA predstihnú Čínu a budú najdôležitejším obchodným partnerom Nemecka, znie z priemyselnej komory

07.02.2024, 14:08
Autor:
ČTKČTK

Podľa vedúceho zahraničného obchodu Nemeckej priemyselnej a obchodnej komory sa tak stane, pokiaľ bude pokračovať súčasný trend.

Spojené štáty sú na ceste k tomu, aby najneskôr do roku 2025 predstihli Čínu a stali sa najdôležitejším obchodným partnerom Nemecka. Podľa agentúry Reuters to uvádza vedúci zahraničného obchodu Nemeckej priemyselnej a obchodnej komory (DIHK) Volker Treier. Podľa neho sa tak stane, pokiaľ bude pokračovať súčasný trend.

Vývoz do USA rastie

Podľa výpočtov agentúry Reuters, ktorá k nim použila predbežné údaje Spolkového štatistického úradu, objem dovozu a vývozu v Nemecku vlani spolu predstavoval približne 253 miliárd eur. To znamená, že Čína by pre najväčšiu ekonomiku v Európe zostala obchodným partnerom číslo jedna už ôsmy rok po sebe, ale len o chlp. Objem obchodu so Spojenými štátmi agentúra vyčíslila na 252,3 miliardy eur.

image

Tretina českého vývozu ide Nemcom. Toto sú krajiny najviac závislé na exporte do tejto krajiny

Hlavným dôvodom vzostupu obchodu s USA je pokračujúci rast nemeckého vývozu do tejto krajiny, kam vlani cez Atlantik putoval tovar v hodnote takmer 158 miliárd eur. Tým sa podiel USA na celkovom nemeckom vývoze zvýšil približne na desať percent.

Vývoz z Nemecka do Číny sa naopak takmer o deväť percent znížil a dosiahol zhruba 97 miliárd eur. Klesol najmä vývoz automobilov a chemických produktov, zatiaľ čo dovoz klesol takmer o pätinu a predstavoval takmer 156 miliárd eur.

Čína: Partner a súper v jednom

"V súčasnej dobe neexistujú v Číne žiadne známky výrazného nárastu dopytu po výrobkoch vyrobených v Nemecku," napísal Treier v e-maile agentúre Reuters.

Nemeckí predstavitelia pred časom varovali miestne podniky pred rizikami, ktoré so sebou prináša prílišná snaha spoliehať na Čínu. Vyzvali ich, aby svoje podnikanie sústredili na viac trhov. Čínu politici označujú za "partnera, konkurenta a systémového súpera".

image

Keď nefúka, je zle, keď fúka príliš, ešte horšie. Rakúska a nemecká energetika doplácajú na živel

Spojené štáty sú do roku 2015 pre nemeckú ekonomiku najdôležitejším exportným trhom. Nemecko má v Spojených štátoch obrovské priame investície.

"Ekonomike v USA sa v súčasnej dobe darí výrazne lepšie ako mnohým iným odbytovým trhom dôležitým pre nemeckú ekonomiku, ako sú krajiny EÚ," uviedol Treier. "Zo sily a z atraktivity americkej ekonomiky nakoniec ťaží aj nemecký export," dodal.

01 - Modified: 2024-05-03 14:15:36 - Feat.: - Title: Berlínčanov varovali pred nebezpečným dymom, hasiči bojujú s veľkým požiarom fabriky 02 - Modified: 2024-05-03 13:52:55 - Feat.: - Title: V nemeckom stavebníctve sa pre spor o mzdy schyľuje k štrajkom 03 - Modified: 2024-05-03 13:19:03 - Feat.: - Title: V USA vzniklo v apríli menej pracovných miest a vzrástla nezamestnanosť 04 - Modified: 2024-05-03 13:14:57 - Feat.: - Title: Čínske automobilky podľa Bruselu neposkytli dostatok údajov na preverenie dotácií, môžu čeliť clu 05 - Modified: 2024-05-03 12:50:00 - Feat.: - Title: Američania kúpili Zelenskému jeden rok. Na čo sú Ukrajine dobré nové zbrane a čo Rusov najviac zabolí?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 02:17