Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Európa bude mať plynu dosť, tvrdia činitelia Únie. Vývoz LNG z USA je obmedzený

02.02.2024, 16:43
Autor:
ČTKČTK

Spoločnosť Uniper, ktorá je najväčším nemeckým obchodníkom s plynom, uviedla, že rozhodnutie USA by mohlo mať v budúcnosti negatívne dôsledky pre energetickú bezpečnosť Nemecka aj celej Európy.

Európa bude mať v najbližších desiatich rokoch aj nasledujúcom období dostatok plynu, a to napriek rozhodnutiu Spojených štátov pozastaviť schvaľovanie nových projektov na vývoz skvapalneného zemného plynu. Uviedli to podľa agentúry Reuters energetickí činitelia Európskej únie a analytici.

Niektoré podniky a lobistické skupiny z plynárenského sektora však varovali, že krok USA by mohol ohroziť globálnu energetickú bezpečnosť a podkopať snahy o znižovanie emisií.

Zastaralé kritériá

Biely dom minulý týždeň uviedol, že schvaľovanie je potrebné pozastaviť pre zastarané kritériá, ktoré už dostatočne nezohľadňujú ekonomické a klimatické dopady projektov.

Export LNG zo Spojených štátov v posledných rokoch prudko rastie a po útoku Ruska na Ukrajinu sa krajina stala najväčším vývozcom skvapalneného plynu na svete. Vlani podľa Bieleho domu zhruba polovica vývozu smerovala do Európy a administratíva amerického prezidenta Joea Bidena ubezpečuje, že dodávky spojencom budú cez existujúcu infraštruktúru pokračovať.

image

Experti na klimatickú zmenu nám odkazujú: Jedzte menej mäsa, bývajte v menšom a jazdite v elektroautách

Hovorca Európskej komisie oznámil agentúre Reuters, že rozhodnutie USA nebude mať v krátkom až stredne dlhom období žiadne dopady na bezpečnosť zásobovania plynom v Európskej únii. Dovoz LNG z USA pomohol Európskej únii vysporiadať sa s výpadkami v dodávkach ruského plynu po začatí ruskej invázie na Ukrajinu.

Hoci bolo schvaľovanie nových projektov pozastavené, budú sa podľa analytikov v USA kapacity na vývoz zvyšovať. "V USA existuje rad projektov, ktoré sú už vo výstavbe, alebo už získali povolenie," uviedol analytik Jacob Mandel zo spoločnosti Aurora Energy Research.

Nižšia spotreba

Spotreba plynu v krajinách Európskej únie by sa naopak mala dlhodobo znižovať pre odklon od fosílnych palív. Vzhľadom na predpokladaný silný dopyt v iných častiach sveta si však LNG pravdepodobne nájde svojich odberateľov, napísala agentúra Reuters.

"Únia sa stane regiónom s klesajúcou spotrebou plynu," uviedla Anne-Sophie Corbeauová z Centra pre globálnu energetickú politiku.

Spoločnosť Uniper, ktorá je najväčším nemeckým obchodníkom s plynom, však uviedla, že rozhodnutie USA by mohlo mať v budúcnosti negatívne dôsledky pre energetickú bezpečnosť Nemecka aj celej Európy, a to napríklad vo forme rastu cien v dôsledku nedostatočného objemu plynu na trhu.

Medzinárodná plynárenská únia označila rozhodnutie za "veľmi znepokojivé". Dodala, že rozhodnutie "poškodí globálnu energetickú bezpečnosť a znižovanie emisií". Americké plynárenské združenie LNG Allies vyzvalo Washington, aby ponechal na trhu, ktoré nové LNG projekty by sa mali realizovať. "Väčšina energetických prognóz predpovedá, že globálny rast dopytu bude ešte mnoho rokov pokračovať," uviedlo. "Ak tento dopyt neuspokojí dodávky z USA, obráti sa krajina potrebujúca zemný plyn späť k Rusku? Alebo k uhliu? "dodala.

01 - Modified: 2024-02-01 20:50:07 - Feat.: 1 - Title: Únia sa pri poľnohospodároch mýlila, teraz sa musí zmeniť, tvrdí Meloniová. Opatrenia im uškodili 02 - Modified: 2024-01-27 23:04:20 - Feat.: 1 - Title: Koniec ruského plynu na Slovensku? Surovina tu tiekla, aj keď zúrila studená vojna, hovorí pre HN expert 03 - Modified: 2024-01-26 15:11:54 - Feat.: 1 - Title: Európa zvládla v zime veľký test. Cestu smerom vpred si teraz aj na Slovensku opäť razí nechcené palivo
01 - Modified: 2024-04-29 10:50:16 - Feat.: - Title: História V4: spoločný postup aj rozkol v otázkach Ukrajiny a migrácie 02 - Modified: 2024-04-29 12:44:39 - Feat.: - Title: Čína dokončuje „neviditeľný“ bombardér. Máme lepšie, povedal Pentagon 03 - Modified: 2024-04-29 05:39:24 - Feat.: - Title: Biely dom vyzval na pokojné protesty na univerzitách, polícia zadržala ďalších ľudí 04 - Modified: 2024-04-29 05:15:38 - Feat.: - Title: Severná Kórea kritizovala USA za dodávky rakiet Ukrajine. Washington označila za "narušiteľa" mieru 05 - Modified: 2024-04-29 04:39:03 - Feat.: - Title: Blinken na novej ceste na Blízky východ navštívi Izrael a Jordánsko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 15:36