​Raiffeisen Bank International vo Viedni. FOTO: Reuters
StoryEditor

Raiffeisen dáva klientom v Rusku nulové úroky. Stále jej však dajú prednosť pred Putinovou bankou

13.01.2024, 12:45
Autor:
TASRTASR

Raiffeisen Bank International mala svojho času v Rusku štyri milióny klientov a napriek tomu, že im fakticky prestala platiť úroky, sa ich počet znížil len o milión

Rakúska banková skupina Raiffeisen Bank International sa v súčasnosti snaží zbaviť klientov svojej ruskej dcérskej spoločnosti prostredníctvom politiky nulových úrokových sadzieb. Informoval o tom švédsky expert na Rusko Anders Aslund, ktorý sa vo štvrtok odvolal na kruhy blízke banke. Informujeme o tom na základe správy agentúry APA.

Raiffeisen Bank International mala svojho času v Rusku štyri milióny klientov a napriek tomu, že im fakticky prestala platiť úroky, sa ich počet znížil len o milión, povedal Aslund. "Ľudia stále radšej dávajú svoje peniaze Raiffeisenu ako Putinovej banke," vysvetlil bývalý švédsky veľvyslanec v Moskve, ktorý je považovaný za jedného z najlepších znalcov ruského finančného systému. V minulosti radil i bývalému ruskému prezidentovi Borisovi Jeľcinovi a neskôr zohrával dôležitú úlohu vo viacerých ukrajinských spoločnostiach.

Hovorca Raiffeisen Bank International na otázku agentúry APA nechcel Aslundove vyjadrenia priamo komentovať, uviedol však, že úroková sadzba z vkladov v ruskej dcére pre fyzické osoby je v súčasnosti na úrovni dve percentá. V prípade sporiacich účtov má sadzba dosahovať šesť percent. Kľúčová sadzba ruskej centrálnej sadzby pritom predstavuje 16 percent.

Aslund vo svojej prezentácii na pôde Rakúskeho inštitútu pre európsku a bezpečnostnú politiku tiež upozornil, že značná časť zisku RBI pripadá na jej ruskú dcérsku spoločnosť. Skupina však "nemôže tieto peniaze dostať von", dodal odborník, ktorý podľa svojich vyjadrení neverí, že situácia sa zmení. Rusko pravdepodobne "skonfiškuje dcérsku spoločnosť RBI tak, ako to už urobilo s jedným podnikom za druhým," uzavrel Aslund.

RBI je najväčšou západnou bankou, ktorá má stále zastúpenie v Rusku. Skupina sa od invázie Ruska na Ukrajinu vo februári 2022 usiluje o odčlenenie, prípadne predaj svojho biznisu v Rusku, opakovane však upozorňovala, že proces je veľmi komplikovaný a časovo náročný. RBI je aj pod tlakom Európskej centrálnej banky, ktorá nalieha na európske finančné inštitúcie, aby vzťahy s Ruskom obmedzili.

RBI podľa najaktuálnejších oficiálnych vyjadrení z konca minulého roka stále pracuje na ukončení svojich ruských operácií.

01 - Modified: 2024-04-28 18:18:58 - Feat.: - Title: V uliciach Tbilisi sa protestuje proti zákonu o zahraničnom vplyve. Mohol by zmariť členstvo v Únii 02 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 04 - Modified: 2024-04-28 15:52:03 - Feat.: - Title: Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku. Moskva má pod palcom aktíva v krajine 05 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 22:42