Majiteľ skupiny Kaprain Karel Pražák. FOTO: Kaprain.cz
StoryEditor

Český protimonopolný úrad povolil Kaprainu kúpiť Mafru a Synthesiu, rozhodnutie nie je právoplatné

12.01.2024, 11:48
Autor:
ČTKČTK

Podnikateľ Karel Pražák kúpou rozširuje svoj záber v chemickom priemysle, pretože Kaprain vlastní ústeckú Spolchémiu.

Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) povolil predaj mediálnej skupiny Mafra, firmy Londa prevádzkujúcej rozhlasové stanice a pardubické chemičky Synthesia zo zverenských fondov bývalého premiéra Andreja Babiša (ANO) skupine Kaprain podnikateľa Karla Pražáka.

Rozhodnutie z 2. januára si zatiaľ právnik Kaprainu nevyzdvihol z dátovej schránky, po desiatich dňoch sa berie ako doručené. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné, plynie lehota 15 dní na podanie rozkladu. ÚOHS o tom dnes informoval v tlačovej správe.

"V súčasnosti plynie 15-dňová lehota na podanie rozkladu, avšak vzhľadom na početné otázky médií úrad zverejňuje informáciu o výsledku správneho konania ešte pred nadobudnutím právoplatnosti rozhodnutia," uviedol úrad.

Na mediálnom trhu nedôjde ku zmene

Firmy oznámili dohodu o predaji začiatkom vlaňajšieho septembra. Pražák kúpou rozširuje svoj záber v chemickom priemysle, pretože Kaprain vlastní ústeckú Spolchémiu. Pražák je tiež majiteľom hokejovej Sparty Praha.

Protimonopolný úrad konštatoval, že predajom Mafry a Londy Kaprainu nedôjde na mediálnom trhu k žiadnej zmene, pretože Pražákova skupina zatiaľ v mediálnej oblasti nepôsobí.

image

Vydavateľ Hospodárskych novín bude mať nového majiteľa

Podrobnejšie sa ÚOHS zaoberal situáciou v chemickom priemysle, kde Kaprain pôsobí prostredníctvom firiem Spolchemie a Fortischem, prostredníctvom firmy Rubena pôsobí Kaprain aj v gumárenskom priemysle. Skupina Synthesia je aktívna najmä vo výrobe pigmentov a farbív, nitrocelulózy, v organickej chémii a v energetike.

"Úrad (...) sa podrobnejšie zaoberal oblasťami v chemickom sektore, v ktorých sa činnosti spájajúcich sa súťažiteľov prekrývajú, pričom konštatoval, že spojenie v tomto ohľade nevzbudzuje obavy z podstatného narušenia hospodárskej súťaže," uviedol ÚOHS v správe.

Zároveň na základe obdržanej námietky zisťoval možné väzby skupiny Kaprain a fyzických osôb napojených na spracovateľov vojenskej nitrocelulózy. Túto námietku nevyhodnotil ako opodstatnenú.

Nové pravidlá

Agrofert, ktorého biznis sa popri chemickom priemysle sústreďuje najmä na poľnohospodárstvo a potravinárstvo, na predaj uviedol, že mu umožní sa do budúcnosti viac sústrediť na kľúčové segmenty jeho podnikania.

Agrofert však mohla na predaj firiem Mafra a Londa motivovať aj nové pravidlá, podľa ktorých vrcholní politici nesmú vlastniť prevádzkovateľa rozhlasového a televízneho vysielania a vydavateľa periodickej tlače ani prostredníctvom zverenského fondu. Nový zákon sa vzťahuje aj na poslancov, ktorým Babiš v súčasnosti je.

image

Český súd rozhodol o novom pojednávaní v kauze expremiéra Babiša Čapí hnízdo

Mafra vydáva okrem iného denníky Mladá fronta Dnes, Ľudové noviny a Metro alebo týždenníky Téma a 5plus2. Je prevádzkovateľom serverov iDNES.cz, Expres.cz alebo portálu s cestovnými poriadkami iDOS.cz. Prevádzkuje tiež hudobnú televíziu Óčko a virtuálneho operátora Mobil.cz. Predvlani znížila stratu na 85 miliónov korún zo 113 miliónov o rok skôr. Spoločnosť Londa je prevádzkovateľom rádií Impuls a RockZone.

Synthesia Pardubice sa zaoberá výrobou produktov pre sektor náterových hmôt a tlačových farieb alebo farbív pre textilný, papierenský a kožedelný priemysel. Vyrába tiež nitrocelulózu, oxycelulózu a rad organických a anorganických chemikálií. Agrofertu patrí od roku 2002. Predvlani zvýšila zisk po zdanení o 19 miliónov na 183 miliónov korún.

Spolchémia zo skupiny Kaprain patrí medzi najväčších výrobcov živíc v Európe a má silnú pozíciu vo výrobe náterových hmôt. Súčasťou Kaprainu je tiež tradičná slovenská chemička Fortischem.

01 - Modified: 2024-02-08 15:35:23 - Feat.: - Title: Protimonopolný úrad dal zelenú koncentrácii Kaprain Chemical a mediálnej spoločnosti Mafra 02 - Modified: 2024-02-01 15:51:40 - Feat.: - Title: Hospodárske noviny majú nového majiteľa. Vlastníkom Mafry sa stala česká skupina Kaprain 03 - Modified: 2023-10-27 12:05:20 - Feat.: - Title: Český holding Agrofert kupuje rumunského obchodníka s obilím East Grain 04 - Modified: 2023-09-15 14:08:00 - Feat.: - Title: Agrofert vyzval českého premiéra Fialu, aby skupinu vynechal zo svojich vyjadrení 05 - Modified: 2023-09-01 12:28:02 - Feat.: - Title: Stratégie a celé vydavateľstvo Mafra Slovakia budú mať nového majiteľa
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 16:58