Nemeckí poľnohospodári sa zúčastňujú na proteste proti zníženiu daňových dotácií na vozidlá v Taufkirchene pri Mníchove. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nemeckí poľnohospodári protestujú proti vládnym škrtom, blokujú aj priechod s Českom

08.01.2024, 08:55
Autor:
ČTKČTK

Problémy sa nevyhli ani Berlínu, kde je na ceste do centra mesta kolóna asi tristo traktorov.

Nemeckí farmári dnes na protest proti chystaným vládnym škrtom v poľnohospodárstve zablokovali po celej krajine rad diaľničných nájazdov a ciest. Veľkú blokádu usporiadali poľnohospodári podľa denníka Passauer Neue Presse v bavorskej obci Philippsreut na hraniciach s Českom.

Portál iRozhlas informoval o problémoch na krušnohorských hraničných priechodoch medzi Českom a Saskom, okrem iného o neprejazdnej ceste medzi Božím Darom a Oberwiesenthalom.

image

Elektromobily sú síce fajn, ale nech si s nimi „užije“ niekto iný, myslia si Nemci

Českí vodiči musia počítať s komplikáciami tiež na diaľnici, ktorá spája Prahu s Drážďanmi. Veľké blokády sú okrem iného v okolí Drážďan, kde poľnohospodári zneprístupnili diaľničné nájazdy. Traktory a ďalšou poľnohospodárskou technikou blokujú tiež diaľnice z Drážďan do Saskej Kamenice a Lipska.

V bavorskom Freyungu sa skoro ráno poľnohospodári zhromaždili na parkovisku jedného zo supermarketov, odkiaľ sa pomalou jazdou vydali v kolóne k hraničnému priechodu Philippsreut/Strážny.

Blokády nemecké médiá hlásia z celej krajiny, okrem iného z Hesenska, Saska-Anhaltska, Severného Porýnia-Vestfálska alebo Meklenburska-Predného Pomoranska. Problémy sa nevyhli ani Berlínu, kde je na ceste do centra mesta kolóna asi 300 traktorov. V hlavnom meste sa k poľnohospodárom pridali tiež vodiči nákladných vozidiel, ktorí blokujú hlavný ťah pri Braniborskej bráne v centre metropoly.

image

Farmári po masívnych protestoch dosiahli zmenu. Nemecko upustilo od plánovaného zrušenia dotácií na naftu

Šéf Zväzu nemeckých poľnohospodárov (DBV) Joachim Rukwied v polovici decembra varoval vládu, že ak neodvolá chystané škrty v poľnohospodárstve, rozpútajú farmári od januára také protesty, aké Nemecko ešte nezažilo.

Kabinet Olafa Scholze im pred týždňom vyšiel v ústrety a oznámil, že poľnohospodárske vozidlá budú naďalej oslobodené od dane a že daňové zvýhodnenie dieselu pre poľnohospodárske stroje bude rušiť postupne v niekoľkých krokoch. DBV ústupok považuje za nedostatočný a požaduje odvolanie všetkých úsporných návrhov.

01 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie 02 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 03 - Modified: 2024-04-26 13:58:46 - Feat.: - Title: Nemecký minister hospodárstva čelí kritike, že vedel o dopadoch odchodu od jadra. Opozícia chce vyšetrovanie 04 - Modified: 2024-04-26 13:46:39 - Feat.: - Title: Novela zákona by farmárom mohla pomôcť s likvidáciou nežiadúcej vegetácie 05 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:06