Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Poľský investor je pripravený vložiť sto miliónov eur do Ukrajiny, chce inšpirovať ostatných

22.12.2023, 13:57
Autor:
ČTKČTK

Zastavenie frontu na Ukrajine a spustenie novej železnej opony je podľa poľského podnikateľa vecou poľskej bezpečnosti, na čo poslúži aj obnova ukrajinskej ekonomiky.

Poľský podnikateľ Rafal Brzoska sa chystá investovať 100 miliónov eur na Ukrajine. Uviedol to dnes poľský denník Rzeczpospolita, podľa ktorého sa Brzoska do svojho fondu chystá prilákať ďalšie poľské firmy a tiež podnikateľov z okolitých krajín.

"Poľské firmy chcú sedieť pri stole, pri ktorom budú rozhodujúci svetoví hráči deliť biznis spojený s obnovou Ukrajiny. Cestu preráža Rafal Brzoska, ktorý rokuje s Američanmi o rekonštrukcii Ukrajiny a začína organizovať spolu s ďalšími poľskými firmami fond obnovy. Ohlasuje vklad 100 miliónov eur. povzbudzuje ďalších, aby nasledovali v jeho stopách. Do fondu chce dokonca prilákať podnikateľov zo susedných krajín a ohlasuje návštevy v štyroch z nich," píše denník.

Zastavenie frontu

Zastavenie frontu na Ukrajine a spustenie novej železnej opony je podľa Brzosku vecou poľskej bezpečnosti, na čo poslúži aj obnova ukrajinskej ekonomiky. "Američania si sú tiež istí, že sa Putin nezastaví, pokiaľ porazí Ukrajinu," povedal podnikateľ denníku.

Podľa denníka je zrejme prvým veľkým podnikateľom, ktorý rokoval so zástupcami americkej vlády a amerického biznisu o zapojení Poľska do obnovy Ukrajiny.

image

Ukrajina uvádza, že v noci zničila 24 z 28 dronov, ktorými útočili ruské sily

"Za seba vyhlasujem, že môžem vložiť 100 miliónov eur do vytvorenia takého fondu, aby som ukázal iným poľským podnikateľom, že stojí za to sa zapojiť. Podmienka je jediná: na druhej strane musí byť silný partner. A neviem si predstaviť silnejšieho partnera ako americký biznis," povedal šéf spoločnosti InPost.

Avizoval, že do marca vykoná prinajmenšom štyri návštevy v susedných krajinách a rokovania s firmami, ktoré majú peniaze a ktoré by sa o iniciatívu mohli zaujímať. K stolu, pri ktorom karty rozdávajú Američania, je vhodné neprísť s prázdnymi rukami, tvrdí.

Obnova Ukrajiny

Náklady na obnovu Ukrajiny sa odhadujú na 700 miliárd až bilión dolárov. To je čiastka, o ktorú zvedú boj najväčšej ekonomiky sveta, a tak v Kyjeve možno okrem Američanov vidieť aj delegácie z Nemecka, Británie, Francúzska či Kórey. Dôležitý je čas.

Brzoska tvrdí, že zostáva sedem až deväť mesiacov na nájdenie partnerov, peňazí a riešení. Poľsko sa musí podľa neho pripomínať, že je partnerom nielen ako sused Ukrajiny, ale aj preto, že má know-how a expertov z transformácie poľskej ekonomiky a že ho s Ukrajinou spájajú cesty, železnice a energetické siete.

image

Európska únia vyplatila Ukrajine poslednú pôžičku vo výške jeden a pol miliardy eur

A pre poľský biznis by podľa Brzosku bolo výhodnejšie hrať úlohu subdodávateľov veľkých projektov, než prevádzkovať malé, aj keď vlastné projekty.

Obnova Ukrajiny nezačne, kým neskončí vojna. Momentálne iba špekulatívne fondy skupujú pozemky na Ukrajine, tvrdí predseda združenia poľských podnikateľov a zamestnávateľov Cezary Kažmierczak. Na financovaní poľských investícií na Ukrajine práve pracuje poľská banka BGK, ktorá rokuje s potenciálnymi investormi, aby spoznala ich potreby.

Investícia do ekonomiky

"Investície, ktoré hľadáme, musia predstavovať pridanú hodnotu pre ukrajinskú ekonomiku a prispieť k jej modernizácii," povedal denníku Karol Tofil z BGK. Banka sa spolieha na to, že vďaka garanciám poskytnutým Európskou komisiou bude možné zabezpečiť financovanie za oveľa priaznivejších podmienok, než sú dostupné na trhu.

Brzoska je zakladateľ a generálny riaditeľ firmy InPost. Tá sa tento rok v lete dohodla na prevzatí menšinového podielu v britskej logistickej firme Menzies Distribution, v prepočte za 57 miliónov eur.

image

Ukrajina môže do leta padnúť. Západ už kreslí čierne scenáre vojny

InPost prevádzkuje samoobslužné schránky na vyzdvihnutie tovaru a logistické centrá pre internetové obchody, najmä v západnej Európe. PPF tento rok v máji kúpila v InPost podiel 16,75 percenta od firmy súkromného kapitálu Advent International, a stala sa tak jej druhým najväčším akcionárom po firme Advent. Súčasťou dohody je opcia pre PPF na nákup ďalších 15 percent akcií InPost od Advent International.

Spoločnosť InPost, ktorej akcie sa obchodujú na burze Euronext v Amsterdame, bola založená v roku 1999 v Poľsku. V súčasnosti pôsobí v ďalších ôsmich krajinách západnej Európy - Belgicku, Francúzsku, Taliansku, Luxembursku, Holandsku, Portugalsku, Španielsku a Británii.

Prevádzkuje viac ako 29-tisíc výdajných schránok pre zákazníkov e-shopov a buduje centrá na skladovanie a distribúciu zásielok, ktorých služby poskytuje internetovým obchodom.

01 - Modified: 2023-12-21 08:53:38 - Feat.: 1 - Title: Ministri infraštruktúry Ukrajiny a Poľska diskutovali o blokáde hraníc 02 - Modified: 2023-12-17 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Po historickom roku príde vytriezvenie. Zárobky našich farmárov sa dramaticky prepadnú 03 - Modified: 2023-12-16 21:29:03 - Feat.: 1 - Title: Turecko, Rumunsko a Bulharsko podpíšu dohodu o odstraňovaní mín v Čiernom mori 04 - Modified: 2023-12-15 10:48:36 - Feat.: 1 - Title: Poľský mikrobus zrazil pri hraniciach troch ukrajinských vodičov
01 - Modified: 2024-04-25 20:43:38 - Feat.: - Title: Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku 02 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 03 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 04 - Modified: 2024-04-24 19:09:04 - Feat.: - Title: Poľský premiér varoval pred "šialencami a zradcami" v krajnej pravici 05 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 00:18