Sam Altman. FOTO: Reuters
StoryEditor

Altman sa ako šéf OpenAI nevráti, firmu povedie exriaditeľ firmy Twitch

20.11.2023, 08:59
Autor:
ČTKČTK

Investori sa obávajú, že Altmanov odchod by mohol spôsobiť odliv talentov z firmy a skomplikovať chystaný predaj akcií, ktorý by firmu ocenil na 86 miliárd dolárov.

Odvolaný riaditeľ americkej spoločnosti OpenAI Sam Altman sa do čela podniku aj napriek naliehaniu významných investorov nevráti. Firmu dočasne povedie bývalý šéf spoločnosti Twitch Emmett Shear, napísal portálThe Information.

Zamestnancom to podľa neho oznámil člen správnej rady a spoluzakladateľ OpenAI Ilya Sutskever. Firma sa k tomu zatiaľ nevyjadrila. Spoločnosť OpenAI vyvinula chatovací systém ChatGPT, správna rada Altmana prekvapivo odvolala v piatok.

image

Po odvolaní návrat do čela firmy OpenAi? Významní investori chcú Altmana späť

Investori sa obávajú, že Altmanov odchod by mohol spôsobiť odliv talentov z firmy a skomplikovať chystaný predaj akcií, ktorý by firmu ocenil na 86 miliárd dolárov, uviedla agentúra Reuters. Po Altmanovom odvolaní zamestnanci podľa zdrojov hromadne odchádzali z centrály firmy v San Francisku.

Sutskever zamestnancom povedal, že členovia správnej rady si za svojím rozhodnutím odvolať Altmana stoja a že jeho správanie a komunikácia so správnou radou podkopávajú schopnosť firmy dohliadať na vývoj AI.

Po Altmanovom odvolaní sa rozhodol odísť aj predseda správnej rady Greg Brockman, ktorý tiež stál pri vzniku firmy. Vo firme skončili aj niektorí výskumní pracovníci, napríklad Szymon Sidor. Dočasnou šéfkou správna rada vymenovala technologickú riaditeľku Miru Muratiovú, ktorú ale teraz nahradí Shear.

Agentúra Reuters v nedeľu napísala, že Altman rokuje o návrate do OpenAI a o zlepšení štruktúry vedenia. Uvažuje ale tiež o založení vlastného podniku. Ak sa Altman do spoločnosti vráti, jej najväčší investor Microsoft zvažuje, že do správnej rady nominuje svojho človeka, napísal server The Information s odvolaním sa na dva zdroje.

image

Kríza v OpenAI sa prehlbuje. Po odvolaní šéfa Altmana, odchádza aj predseda správnej rady Brockman

Shear je spoluzakladateľom platformy pre zdieľanie videí Twitch, ktorá spadá pod Amazon. Zo svojho postu odstúpil začiatkom tohto roka. Správnu radu OpenAI si podľa agentúry Bloomberg získal tým, že si uvedomuje, aké hrozby umelá inteligencia (AI) predstavuje. Firmu Twitch budoval vyše desať rokov.

Spoločnosť OpenAI zhruba pred rokom uviedla na trh svojho chatbota ChatGPT, čo spustilo všeobecný záujem o generatívnu umelú inteligenciu a súťaženie technologických firiem v tomto sektore. Termínom generatívna umelá inteligencia sa označujú systémy, ktoré na základe tréningu na obrovskom množstve dát dokážu vytvárať zdanlivo originálne výstupy vo forme textov či obrázkov v reakcii na zadanie užívateľa.

Altman bol tvárou vzostupu spoločnosti OpenAI a mnohí ho považujú za tvár celého sektora umelej inteligencie, napísal server BBC. Altman okrem iného vypovedal pred americkým Kongresom v rámci vypočutia, ktoré sa zaoberalo príležitosťami a rizikami spojenými s AI.

01 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 02 - Modified: 2024-04-04 12:00:00 - Feat.: - Title: FOTO Streamerka sa identifikuje ako pes. Šteká, ciká vonku a spí v pelechu, ľudia na internete ju milujú 03 - Modified: 2024-03-30 08:51:08 - Feat.: - Title: Microsoft a OpenAI plánujú gigantické dátové centrum pre AI. Očakávaný projekt by mohol stáť až sto miliárd 04 - Modified: 2024-03-14 10:40:21 - Feat.: - Title: Stačí jedna fotografia a umelá inteligencia rozospieva aj Monu Lisu 05 - Modified: 2024-03-09 06:53:29 - Feat.: - Title: Sam Altman hlási návrat do správnej rady spoločnosti OpenAI. Americká firma mu vyjadrila plnú dôveru
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 18:35