Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Česko zmrazilo všetok štátny majetok Ruska okrem diplomatických objektov, režimu prestanú tiecť peniaze

15.11.2023, 19:08
Autor:
TASRTASR

Podnik pre správu majetku v zahraničí Kancelárie prezidenta Ruskej federácie je právnickou osobou, z ktorej príjmov je priamo financovaný ruský režim.

Česko zaradilo na svoj vnútroštátny sankčný zoznam podnik pre správu ruského majetku v zahraničí, ktorý v Česku spravuje mnoho nehnuteľností. Zmrazilo tak všetok ruský štátny majetok v Česku, ktorý tento podnik spravuje, s výnimkou diplomatických objektov podliehajúcich ochrane.

V stredu to po rokovaní vlády oznámil český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Komerčné aktivity

"Na môj návrh dnes vláda schválila zmrazenie ruského štátneho majetku v Česku. Komerčné aktivity, z ktorých Rusko financuje vraždenie Ukrajincov, tu končia," napísal Lipavský na sociálnej sieti X.

Na tlačovej konferencii vysvetlil, že Podnik pre správu majetku v zahraničí Kancelárie prezidenta Ruskej federácie je právnickou osobou, z ktorej príjmov je priamo financovaný ruský režim.

image

Slovensku hrozí, že čoskoro ešte viac privrie ropné kohútiky z východu. Doplatia na to opäť motoristi?

Podnik spravuje mnoho nehnuteľností najmä v Prahe a v Karlových Varoch. "Komerčné aktivity tohto podniku vrátane rôznych prenájmov sú od tejto chvíle nelegálne a obchádzanie a porušovanie týchto sankcií je rovnako nelegálne. Zápisom na sankčný zoznam dochádza k zmrazeniu všetkého majetku, ktorý tento subjekt v Česku vlastní či iným spôsobom ovláda," dodal šéf českej diplomacie.

Nevyužiteľné bankové účty

Ľudia, ktorí v budovách napríklad žijú alebo v nich prevádzkujú podnikateľskú činnosť, majú naďalej platiť nájomné. Rusko však s ním nebude môcť nakladať.

"Majetok nebude možné previesť ani predať. Bankové účty, na ktoré chodí nájomné za tieto nehnuteľnosti, nebude smieť Rusko nijako využívať," napísal na sociálnej sieti X premiér Petr Fiala, ktorý sa na rokovaní vlády pre chorobu osobne nezúčastnil.

image

Porážka vo vojne s Ukrajinou je pre Rusov ako koniec sveta, hovorí sociológ. Chceli by vojnu s Poľskom?

Lipavský zdôraznil, že opatrenie sa nebude vzťahovať na miesta diplomatickej misie. Ide o štyri objekty z celkového počtu nehnuteľností, ktoré Rusko v Česku vlastní. Česko tiež podľa Lipavského navrhne, aby bol podnik zapísaný aj na sankčný zoznam Európskej únie.

"Ak by sa to v Európe podarilo presadiť, bol by to veľký úspech, pretože to bude platiť v ďalších krajinách Únie," uviedol minister.

Podľa neho na tomto kroku ministerstvo zahraničných vecí Česko pracovalo takmer rok. Na českom sankčnom zozname je aktuálne sedem fyzických či právnických osôb z Ruska.

01 - Modified: 2023-11-14 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Slovensku hrozí, že čoskoro ešte viac privrie ropné kohútiky z východu. Doplatia na to opäť motoristi? 02 - Modified: 2023-10-28 07:10:00 - Feat.: 0 - Title: Nenechali si ukradnúť slobodu. Bratia Mašínovci verili, že sa do Československa vrátia, aby ho oslobodili 03 - Modified: 2023-10-26 10:47:26 - Feat.: 1 - Title: Slovensko je bezvýznamné. Kremeľ reagoval na Ficove slová o zastavení vojenskej pomoci Ukrajine
01 - Modified: 2024-04-29 14:56:15 - Feat.: - Title: Ukrajinci, ktorých v Nemecku na smrť pobodal Rus, boli podľa Kyjeva vojakmi 02 - Modified: 2024-04-29 14:39:26 - Feat.: - Title: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu, tvrdí Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení 04 - Modified: 2024-04-29 12:13:51 - Feat.: - Title: Desiatky tisíc letov hlásia rušenie signálu GPS. Pobaltské krajiny vinia Rusko, varujú pred katastrofou 05 - Modified: 2024-04-29 13:06:24 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie potvrdilo, že za útokom vo Vrběticiach stojí ruská tajná služba
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 22:53