Český premiér Petr Fiala. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Volkswagen v Česku gigafactory nepostaví, argumentuje pomalým rozvojom elektromobility

01.11.2023, 14:12
Autor:
TASRTASR

Česká vláda pre možnú gigafactory vytipovala rozsiahly areál bývalého vojenského letiska pri obci Líně v okrese Plzeň. Proti zámeru však protestovali miestni obyvatelia a tiež členovia aeroklubov, ktorí letisko využívali.

Nová továreň na batérie do elektromobilov, za ktorú lobovala česká vláda, v ČR nevznikne. Automobilový koncern Volkswagen nebude v súčasnosti rozhodovať o žiadnej ďalšej lokalite pre takzvanú gigafactory v Európe.

V stredu to potvrdil český premiér Petr Fiala krátko po tom, ako o rozhodnutí spoločnosti informoval jej generálny riaditeľ Oliver Blume, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Ako nás Oliver Blume informoval, z mnohých dôvodov na strane koncernu VW, okrem iného aj z dôvodu pomalšieho rozvoja predaja elektroáut, nemôžu v tejto chvíli urobiť žiadne rozhodnutie o ďalšej gigafactory v Európe," uviedol Fiala s tým, že Česko už dlhšie na rozhodnutie koncernu nemôže čakať.

Sústrediť sa preto bude na iné projekty výroby batérií v Česku. Dodal, že postoj koncernu odložiť svoje rozhodnutie je potrebné rešpektovať. Vedenie VW Česko podľa ministra priemyslu a obchodu Jozefa Síkelu informovalo, že ich rozhodnutie nepríde skôr než v roku 2025.

Spoločnosť vo svojom vyhlásení uviedla, že pre pomalší rozvoj elektromobility v Európe zatiaľ "neexistujú obchodné dôvody", aby o ďalších lokalitách pre novú továreň v Európe aktuálne rozhodovala. Dodala, že výrobných kapacít má dostatok.

Česká vláda pre možnú gigafactory vytipovala rozsiahly areál bývalého vojenského letiska pri obci Líně v okrese Plzeň. Proti zámeru však protestovali miestni obyvatelia a tiež členovia aeroklubov, ktorí letisko využívali.

Minister priemyslu a obchodu by priestor rád využil aj pre iného investora. Na základe predchádzajúcich uznesení vlády ho však ministerstvo obrany, ktoré pozemok vlastní, uvoľní len investorovi "podobného významu", akým by bol Volkswagen.

Síkela dodal, že vláda aktuálne rokuje s piatimi potenciálnymi investormi na výrobu batérií z rôznych kontinentov, ktorí majú vytipované aj iné pozemky v Česku.

Kandidátmi na novú továreň koncernu VW, ktorá by zamestnala asi 4000 ľudí, boli okrem Česka aj Poľsko a Maďarsko.

 

01 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 02 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom 03 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je 04 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 05 - Modified: 2024-03-14 22:27:47 - Feat.: - Title: Volkswagen chce v roku 2027 uviesť na trh elektromobil za 20-tisíc eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 05:19