Logo ruského Gazpromu. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Rokovania v Pekingu priniesli výsledky. Ruský Gazprom poskytne Maďarsku a Číne na zimu ďalší plyn

23.10.2023, 11:04
Autor:
ČTKČTK

Maďarsko je jedinou krajinou Európskej únie, ktorej líder, premiér Viktor Orbán, si od ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu z konca minulého februára udržal priateľské väzby na Putina.

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom ešte tento rok poskytne Maďarsku a Číne ďalší plyn. Podľa agentúry TASS to povedal generálny riaditeľ podniku Alexej Miller. Ruský prezident Vladimír Putin minulý týždeň rokoval v Číne s lídrami oboch krajín a súčasťou ruskej delegácie bol aj Miller. Maďarsko má s Gazpromom od roku 2021 uzavreté dlhodobé zmluvy o dodávkach suroviny.

"Na maďarský trh pôjdu navyše ďalšie významné objemy. Tento rok už dodatočné objemy dosiahli 1,3 miliardy metrov kubických plynu. A máme zmluvu, že v nadchádzajúcom období jeseň-zima budeme pravidelne dodávať ďalšie objemy," povedal Miller.

Maďarsko je jedinou krajinou Európskej únie, ktorej líder, premiér Viktor Orbán, si od ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu z konca minulého februára udržal priateľské väzby na Putina, uviedla agentúra Reuters. Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó už skôr poznamenal, že Maďarsko je so súčasnou zmluvou o dodávkach plynu z Ruska spokojné. Okrem EÚ je Maďarsko tiež členom Severoatlantickej aliancie.

image

Rusko prvýkrát vyvezie viac plynu do Číny než do Európy.​ Gazprom ho však bude musieť dodávať za nižšie ceny

Maďarsko stále získava väčšinu zemného plynu z Ruska. Maďarská spoločnosť MVM v septembri 2021 uzavrela s Gazpromom dva dlhodobé kontrakty o dodávkach 4,5 miliardy metrov kubických plynu ročne prostredníctvom potrubí vedených cez Srbsko a Rakúsko, teda mimo územia Ukrajiny.

Vzhľadom na to, že dodávky plynovodom Nord Stream boli pozastavené, bola v októbri 2022 uzavretá zmluva o zvýšení dodávok ruského plynu pozdĺž južnej trasy – plynovodom TurkStream a jeho vetiev cez Bulharsko a Srbsko. Vlani prijalo Maďarsko touto cestou 4,8 miliardy metrov kubických plynu, uviedol TASS.

Gazprom sa snaží kompenzovať stratu väčšiny svojich trhov v Európe, o ktoré prišiel od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Plyn do EÚ firma dodávala najmä plynovodom Nord Stream, vedeným po dne Baltského mora. Potrubia však vlani na jeseň vyradili z prevádzky explózie a doterajšie vyšetrovanie zatiaľ nezistilo, kto je za výbuchy zodpovedný.

Orbán minulý týždeň v utorok Putinovi v Číne povedal, že Maďarsko sa nikdy nechcelo postaviť proti Rusku a snažilo sa zachrániť bilaterálne kontakty, uviedol Reuters. Americký veľvyslanec v Maďarsku Orbánovo rozhodnutie pokračovať v rokovaní označil za znepokojujúce. Estónska premiérka uviedla, že obrázky, na ktorých si obaja lídri podávajú ruky, sú veľmi nepríjemné.

image

Gazprom počas zimy zvýši dodávky plynu pre Maďarsko, kompenzuje straty

Maďarsko je považované za kľúčového potenciálneho oponenta rozhodnutia v procese, ktorý sa má začať v decembri a ktorý sa týka toho, či by mala EÚ začať prístupové rokovania s Ukrajinou. To by si vyžadovalo jednomyseľnú podporu všetkých 27 členských krajín.

EÚ ako celok v reakcii na vpád ruských vojsk na Ukrajinu prudko znížila svoju závislosť na ruských energetických surovinách, Maďarsko si ale napriek tomu zabezpečilo ruský plyn ešte nad rámec skôr dohodnutých objemov.

Šéf Gazpromu povedal, že každodenný dopyt po ruskom plyne je na vzostupe aj v Číne. "Pravidelne dodávame ďalšie objemy na čínsky trh, robíme to už niekoľko rokov. Tento rok si myslím, že (dodatočné objemy) dosiahnu 600 miliónov metrov kubických plynu," uviedol Miller.

01 - Modified: 2023-10-18 10:30:24 - Feat.: 1 - Title: Bulharsko spoplatnilo tranzit ruského plynu, Maďarsko a Srbsko to považujú za "nepriateľský" krok 02 - Modified: 2023-10-07 14:50:11 - Feat.: 1 - Title: Rusko začalo dodávky zemného plynu do Uzbekistanu cez Kazachstan 03 - Modified: 2023-10-02 12:10:02 - Feat.: 1 - Title: Moldavsko už nebude nakupovať plyn od ruského Gazpromu 04 - Modified: 2023-09-28 14:59:36 - Feat.: 1 - Title: Gazprom vykázal pokles produkcie plynu o takmer 25 percent
01 - Modified: 2024-04-27 07:53:37 - Feat.: - Title: Je to súčasť čínskej propagandy. Filipíny popreli existenciu dohody s Čínou o spornom atole v Juhočínskom mori 02 - Modified: 2024-04-26 21:59:20 - Feat.: - Title: V Budapešti demonštrovali tisíce ľudí proti Orbánovej vláde, vyzývali na odstúpenie ministra vnútra 03 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci 04 - Modified: 2024-04-26 13:03:43 - Feat.: - Title: Čína bude finančným príspevkom motivovať k výmene starších áut za nové, chce podporiť dopyt 05 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 11:17