Európska centrálna banka. FOTO: Reuters
StoryEditor

ECB asi pozastaví zvyšovanie sadzieb, eurozóna rastie podľa jej očakávaní

22.10.2023, 11:46
Autor:
TASRTASR

Priemerná úroková sadzba úverov na bývanie na Slovensku dosiahla podľa posledných údajov Národnej banky Slovenska 4,3 percenta, čo je stále približne 0,4 percentuálneho bodu pod priemerom eurozóny.

Európska centrálna banka na svojom zasadnutí najbližší štvrtok pravdepodobne prvýkrát od júna minulého roka pozastaví cyklus zvyšovania úrokových sadzieb. Údaje o inflácii a ekonomickom raste eurozóny sú od predchádzajúceho zvýšenia v septembri v súlade s jej očakávaniami, priblížil analytik 365.bank Tomáš Boháček.

Pripomenul, že počas predchádzajúcich desiatich zvýšení dosiahli kľúčové sadzby postupne najvyššie úrovne v histórii menovej únie. Depozitná sadzba pokorila štvorpercentnú hranicu.

Vyčkávací mód

"Aj keď sa stále nedá úplne vylúčiť možnosť prekvapivého rastu októbrovej alebo novembrovej inflácie, očakávame skôr uplatňovanie "vyčkávacieho módu" ECB, ako rýchlej reakcie v podobe ďalších a pravidelných zvyšovaní," predpokladá analytik.

Priestor pre jednorazové podporné kroky pri znižovaní inflačných očakávaní však podľa neho stále existuje, zvlášť ak sa bude hospodárstvo eurozóny naďalej ochladzovať tempom, ktoré je pre ECB prijateľné. Trhové očakávania sú v súčasnosti nastavené na pozvoľný začiatok znižovania sadzieb od druhého štvrťroka budúceho roka.  

image

Štát ukázal spresnené čísla o svojom vlaňajšom hospodárení. Čo ukázali a čo to znamená pre budúcnosť?

"Samozrejme, aj tu existujú určité riziká. Ak by ekonomický rast prudšie klesol, alebo by sa finančné podmienky náhle sprísnili, môže byť znižovanie sadzieb rýchlejšie. Na druhej strane, ak by bol dôvodom útlmu ekonomického rastu vyšší rast cien energií počas nadchádzajúcej zimnej sezóny, ECB by čelila nepríjemnej výzve," upozornil Boháček.

Nové úvery

Priemerná úroková sadzba nových úverov na bývanie na Slovensku dosiahla podľa posledných údajov Národnej banky Slovenska 4,3 percenta, čo je stále približne 0,4 percentuálneho bodu pod priemerom eurozóny, vyčíslil analytik.

"V nadchádzajúcom období, do začiatku možného cyklu znižovania sadzieb na jar budúceho roka, stále očakávame ďalší rast k úrovniam blízkym piatim percentám. Tým by dosiahol ich rast voči najnižšej zaznamenanej úrovni na začiatku roku 2021 niečo vyše štyri percentuálne body," doplnil.

image

Americký trh s dlhopismi stráca strategickú oporu

 V budúcnosti majú síce úrokové sadzby hypoték väčší priestor pre pokles ako pre rast, ich úrovne spred dvoch rokov však nebudú podľa analytika tak skoro opäť viditeľné. "Situácia, ktorá umožňovala dlžníkom získať zdroje pod jedným percentom, nebola dlhodobo udržateľná a vzhľadom na priemernú historickú dĺžku ekonomického cyklu by zopakovanie takýchto úrovní bolo skôr náhodou, než vývojovým scenárom," dodal Boháček.

01 - Modified: 2023-10-19 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Americký trh s dlhopismi stráca strategickú oporu 02 - Modified: 2023-10-18 15:19:40 - Feat.: 1 - Title: Konflikt medzi Izraelom a Hamasom môže podľa Európskej centrálnej banky viesť v eurozóne k stagflácii 03 - Modified: 2023-10-16 09:53:10 - Feat.: 1 - Title: Európska centrálna banka podľa ekonómov nezníži úrokové sadzby až do septembra budúceho roka
01 - Modified: 2024-04-25 13:55:36 - Feat.: - Title: ECB by sa do budúcnosti nemala zameriavať iba na infláciu, tvrdí Macron a hovorí o dekarbonizácii 02 - Modified: 2024-04-23 13:52:58 - Feat.: - Title: Zníženie úrokov ECB bude závisieť od nových údajov a prognóz, vraví šéf nemeckej Bundesbanky Nagel 03 - Modified: 2024-04-22 13:36:47 - Feat.: - Title: Neistota na ropnom trhu nezastaví júnové zníženie sadzieb ECB, vyhlásil guvernér francúzskej centrálnej banky 04 - Modified: 2024-04-19 09:59:28 - Feat.: - Title: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne, vyhlásil predstaviteľ Európskej centrálnej banky 05 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 01:33