Talianska premiérka Giorgia Meloniová. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Talianska vláda schválila budúcoročný návrh rozpočtu, odobriť ho musí ešte parlament

16.10.2023, 14:46
Autor:
TASRTASR

Minister hospodárstva Giancarlo Giorgetti verí, že návrh bude dobre prijatý trhmi a Európskou úniou.

Talianska vláda v pondelok schválila rozpočet na budúci rok s opatreniami v hodnote približne 24 miliárd eur v podobe zníženia daní a zvýšenia výdavkov, a to napriek obavám trhu z napätých verejných financií v krajine, píše Reuters.

Návrh teraz poputuje do parlamentu, ktorý ho musí schváliť do konca roka.

Vyšší deficit pre pôžičky

Vláda v návrhu počíta so zvýšením rozpočtového deficitu v roku 2023 na 4,3 percenta hrubého domáceho produktu z očakávaných 3,6 percenta HDP v tomto roku v dôsledku dodatočných pôžičiek vo výške 15,7 miliardy eur určených najmä na financovanie zníženia daní.

Ďalších 8 miliárd eur pôjde na financovanie množstva ďalších výdavkov vrátane dôchodkov, zdravotníctva a kontraktov vo verejnom sektore, ktoré budú z veľkej časti financované z úspor inde v rozpočte.

"Je to rozpočet, ktorý považujem za veľmi vážny, veľmi realistický," povedala na tlačovej konferencii premiérka Giorgia Meloniová.

Minister hospodárstva Giancarlo Giorgetti verí, že návrh bude dobre prijatý trhmi a Európskou úniou.

image

Inflácia v Taliansku sa spomalila, tempo rastu je najnižšie od januára minulého roka

Riziková prirážka z talianskych vládnych dlhopisov stúpla po tom, ako Rím minulý mesiac zvýšil svoje ciele v oblasti rozpočtového deficitu na obdobie rokov 2023 - 2025, čím sa môže dostať do konfliktu s Európskou komisiou.

Giorgetti odôvodnil zvýšenie deficitu potrebou podporiť ekonomickú aktivitu v krajine vzhľadom na "protivetry", ktoré spôsobil konflikt na Ukrajine a najnovšie aj na Blízkom východe.

Návrh rozpočtu počíta s predĺžením niektorých dočasných opatrení do roku 2024 v snahe pomôcť domácnostiam so strednými a nízkymi príjmami vyrovnať sa s vysokými spotrebiteľskými cenami.

V roku 2024 tak budú ľudia s príjmom viac ako 28-tisíc eur ročne platiť daň vo výške 23 percent, povedal Giorgetti. Tým sa dočasne nahradí súčasný režim, v ktorom platia štyri sadzby dane, od 23 percent pri príjme do 15-tisíc eur až po maximálnu sadzbu 43 percent pri príjme nad 50-tisíc eur.

Problematická demografická kríza

V rozpočte je tiež vyčlenená približne jedna miliarda eur na niekoľko opatrení zameraných na riešenie demografickej krízy v Taliansku. Jedna z nich odstraňuje sociálne odvody, ktoré platia pracujúce matky s najmenej dvoma deťmi.

Pôrodnosť v minulom roku klesla, už 14. rok po sebe, a bola najnižšia od zjednotenia krajiny v roku 1861. Rýchle starnutie obyvateľstva znamená, že dodatočné rozpočtové zdroje pôjdu aj na dôchodky.

Ministerstvo financií predpokladá, že náklady Talianska na dôchodky, ktoré už teraz patria medzi najvyššie na svete, stúpnu z 15,3 percenta HDP v roku 2022 na 17 percent do roku 2042.

Spolu s rozpočtom vláda schválila aj samostatné finančné dekréty, pričom jeden z nich zavádza od budúceho roka minimálnu globálnu sadzbu dane z príjmu právnických osôb vo výške aspoň 15 percent.

Schéma by mohla zvýšiť daňové príjmy v Taliansku o dve až tri miliardy eur, uviedol vládny predstaviteľ.

Rím pracuje tiež na návrhu fiškálnych opatrení, ktoré by presvedčili talianske firmy, aby vrátili výrobu zo zahraničia späť do krajiny, uviedol zdroj, ktorý nechcel byť menovaný.

01 - Modified: 2024-04-28 14:50:00 - Feat.: - Title: Výročie Mussoliniho popravy si v Taliansku pripomenuli desiatky ľudí 02 - Modified: 2024-04-28 14:27:38 - Feat.: - Title: Talianska premiérka ohlásila kandidatúru vo voľbách do eurovolieb, mandát však nechce 03 - Modified: 2024-04-28 14:06:37 - Feat.: - Title: Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier 04 - Modified: 2024-04-27 08:22:20 - Feat.: - Title: Oblasť okolo talianskej sopky Vezuv zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa 05 - Modified: 2024-04-26 15:55:05 - Feat.: - Title: Novinári talianskej verejnoprávnej RAI vstúpia do štrajku pre zásahy vlády
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 02:37