Izraelský protiraketový systém Železná kupola zachytil rakety odpálené z pásma Gazy pri pohľade z mesta Aškelon. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ceny ropy rastú, konflikt Izraela s Hamasom otriasol trhmi. Ohrozená môže byť až pätina celosvetových dodávok

09.10.2023, 08:02
Autor:
TASRTASRČTKČTK

Analytici sa obávajú, že dodávky ropy by sa mohli výrazne obmedziť, ak bude do konfliktu zatiahnutý Irán.

Ceny ropy sa v pondelok ráno výrazne posilnili. Trh reagoval na ozbrojené zrážky medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas, čo prehĺbilo politickú neistotu v regióne Blízkeho východu a zvýšilo obavy o bezpečnosť dodávok. Informujú o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v decembri dosiahla do 7.23 h nášho času 87,32 dolára za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamenalo rast o 2,74 dolára (3,24 percenta).

Očakáva sa vyššia volatilita

"Rastúce geopolitické riziko na Blízkom východe by malo podporiť ceny ropy. Možno očakávať vyššiu volatilitu," uviedli analytici v správe klientom zo spoločnosti ANZ Bank.

Hnutie Hamas v sobotu zahájilo najväčší vojenský útok na Izrael za posledné desaťročie, pri ktorom zahynuli stovky Izraelčanov a ktorý vyvolal vlnu odvetných izraelských náletov na Pásmo Gazy.

image

Izrael pokračuje v útokoch na ciele Hamasu, na juhu zhromaždil vyše 100-tisíc rezervistov

"Riziková prémia na cene ropy rastie kvôli vyhliadke na širší požiar, ktorý by sa mohol rozšíriť do blízkych krajín, ktoré sú hlavnými producentmi ropy, ako je Irán a Saudská Arábia," povedal agentúre Reuters analytik Saul Kavonic, ktorý sa zaoberá energetikou.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s novembrovým kontraktom dosiahla 85,72 dolára za barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje zvýšenie o 2,93 dolára (3,54 percenta).

Nárast cien ropy zvrátil klesajúci trend z minulého týždňa, počas ktorého oba kontrakty zaznamenali najväčší prepad od marca tohto roka. K výpredajom prispeli obavy z vysokých úrokových sadzieb a ich vplyvu na globálny dopyt. Cena Brentu klesla o približne 11 percent a cena WTI o osem percent.

image

Izraelská armáda ďalej útočí na ciele Hamasu, Palestínčania držia vyše 150 rukojemníkov (sledujeme online)

Rozhodujúci Blízky východ

Analytici sa obávajú, že dodávky ropy by sa mohli výrazne obmedziť, ak bude do konfliktu zatiahnutý Irán. "Ak konflikt zahrnie Irán (...), budú ohrozené až tri percentá svetových dodávok ropy. A ak dôjde k širšiemu konfliktu, ktorý nakoniec ovplyvní tranzit cez Hormuzský prieliv, môže sa stať rukojemníkom asi pätina celosvetových dodávok ropy," konštatoval Kavonic.

Konflikt hnutia Hamas a Izraela by mohol zmariť snahu Spojených štátov sprostredkovať zblíženie medzi Saudskou Arábiou a Izraelom, v rámci ktorého by ropné kráľovstvo normalizovalo vzťahy s Jeruzalemom výmenou za dohodu o obrane medzi Washingtonom a Rijádom.

Zástupcovia Rijádu mali v piatok Bielemu domu oznámilť, že sú ochotní v budúcom roku ako súčasť navrhovanej dohody s Izraelom zvýšiť produkciu. To by pomohlo zmierniť napätie po mesiacoch znižovania dodávok kľúčovými producentmi, teda Saudskou Arábiou a Ruskom.

Normalizácia vzťahov Rijádu a Jeruzalema by pravdepodobne zmrazila nedávne kroky smerujúce k uvoľneniu situácie medzi Saudskou Arábiou a Iránom, ktorý otvorene chválil útoky Hamasu, napísala agentúra Reuters.

01 - Modified: 2024-05-08 08:35:08 - Feat.: - Title: Katar vyzýva na prijatie opatrení s cieľom zabrániť "genocíde" v Rafahu 02 - Modified: 2024-05-08 06:55:00 - Feat.: - Title: USA pozastavili dodávku viacúčelových bômb pre Izrael 03 - Modified: 2024-05-08 05:43:39 - Feat.: - Title: Delegácia Hamasu dorazila do Káhiry na rokovania o prímerí 04 - Modified: 2024-05-07 19:43:31 - Feat.: - Title: Spojené štáty majú už dva týždne zdržiavať dodávky zbraní pre Izrael 05 - Modified: 2024-05-07 14:55:48 - Feat.: - Title: Hamas označil vstup izraelskej armády do Rafahu za nebezpečnú eskaláciu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 11:11