Lego. FOTO: Reuters
StoryEditor

Lego vzdalo plán vyrábať stavebnice z recyklovaných plastových fliaš

25.09.2023, 08:01
Autor:
ČTKČTK

V súčasnosti sa kocky Lego vyrábajú prevažne na základe plastu ABS, ktorý sa produkuje z ropy. Na jeden kilogram takéhoto plastu pritom padnú asi dva kilogramy ropy.

Dánsky výrobca stavebníc Lego vzdal plán vyrábať kocky z recyklovaných plastových fliaš. Spoločnosť uviedla, že podľa jej prepočtov by prechod na recyklovaný materiál vo výsledku viedol k vyšším uhlíkovým emisiám ako zotrvanie pri súčasnom výrobnom procese. Informoval o tom denník The Guardian.

Lego začalo skúmať možnosti prechodu na recyklovaný plast PET už v roku 2021. V súčasnosti sa kocky Lego vyrábajú prevažne na základe plastu ABS, ktorý sa produkuje z ropy. Na jeden kilogram takéhoto plastu pritom padnú asi dva kilogramy ropy.

Výroba kociek z recyklovaného plastu PET by však bola natoľko odlišná od doterajších postupov, že by sa vo fabrikách dánskej spoločnosti muselo zmeniť všetko od základu. "Je to, ako keby ste sa snažili vyrobiť bicykel z dreva namiesto z ocele," priblížil Tim Brooks, ktorý má v Lege na starosti otázky udržateľnosti.

image

Hračkársky gigant Lego zvýšil polročné tržby. Na rozdiel od konkurencie

Materiál PET je podľa neho totiž mäkší a museli by sa k nemu pridať ďalšie zložky, ktoré by zabezpečili jeho odolnosť. Na spracovanie takýchto materiálov by potom bolo potrebné väčšie množstvo energie.

"Vo výsledku by bola uhlíková stopa vyššia. Je to frustrujúce," uviedol Brooks. Generálny riaditeľ spoločnosti Niels Christiansen k tomu denníku Financial Times povedal, že jeho spoločnosť otestovala "stovky materiálov", ale nenašla žiadny "magický", ktorý by otázku udržateľnosti vyriešil.

Podľa Christiansena to ale neznamená, že by Lego vzdalo environmentálne snahy. Spoločnosť plánuje výrazne zvýšiť investície do udržateľnosti a skúma okrem iného aj možnosť pridávania recyklovaných materiálov k plastu ABS.

01 - Modified: 2024-04-26 04:46:48 - Feat.: - Title: Kodaň navýšila vojenskú pomoc pre Ukrajinu o 4,4 miliardy dánskych korún 02 - Modified: 2024-04-25 10:00:00 - Feat.: - Title: Z malej firmy miliónový biznis. Manželky vybudovali uhlíkovo neutrálnu továreň, varia v nej aj čierne pivo 03 - Modified: 2024-04-26 15:33:03 - Feat.: - Title: Iva Ambrožová z Lego: Až tretina slovenských rodín sa vôbec nehrá 04 - Modified: 2024-04-22 13:15:29 - Feat.: - Title: Hasiči ukončili práce na zhorenej budove niekdajšej kodanskej burzy 05 - Modified: 2024-04-20 15:26:24 - Feat.: - Title: Dánske letisko v Billunde evakuovali, zastavili aj všetky lety
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 06:01