Farmár má v dlaniach pšenicu v sýpke na súkromnej poľnohospodárskom družstve farme v Žurivke v Kyjevskej oblasti na Ukrajine. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Kyjev podal kvôli obiliu sťažnosť na Slovensko, Poľsko a Maďarsko

18.09.2023, 19:43
Autor:
ČTKČTK

Bratislava, Budapešť a Varšava sa rozhodli v embargu pokračovať aj napriek tomu, že Európska komisia v piatok rozhodla o jeho ukončení.

Kyjev podal u Svetovej obchodnej organizácie sťažnosť proti Slovensku, Poľsku a Maďarsku kvôli ich rozhodnutiu pokračovať v embargu na dovoz ukrajinského obilia. S odvolaním sa na dnešné vyhlásenie ukrajinského ministerstva pre ekonomiku a obchod o tom informovala agentúra Reuters.

Koniec embarga

Embargo trojici stredoeurópskych krajín, ale aj Rumunsku a Bulharsku povolila zaviesť tento rok v máji Európska komisia, zákaz ale skončil minulý piatok.

Bratislava, Budapešť a Varšava sa rozhodli v embargu pokračovať aj napriek tomu, že Európska komisia, ktorá pôvodne s časovo obmedzeným zákazom dovozu ukrajinských plodín do niektorých členských krajín EÚ súhlasila, v piatok rozhodla o ukončení embarga.

Krajiny zaviedli zákaz dovozu obilia v snahe ochrániť svojich vlastných poľnohospodárov, ktorí by podľa nich inak museli konkurovať lacným poľnohospodárskym plodinám dovážaným z Ukrajiny.

image

Rusi posielajú všetky zálohy. Ukrajinci podľa generála Syrského prelomili obrannú líniu pri Bachmute

"Je dôležité ukázať, že toto konanie je z právneho hľadiska nesprávne. A preto zajtra začneme s právnymi krokmi," povedal v nedeľu denníku Politico námestník ukrajinského ministra pre ekonomiku a obchod Taras Kačka. Dodal, že Kyjev sa tiež chystá zaviesť odvetné opatrenia týkajúce sa dovozu ovocia a zeleniny z Poľska.

Protiprávne konanie, tvrdí Kyjev

Už skôr označil Kyjev rozhodnutie pokračovať v embargu za protiprávne. Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničia Oleh Nikolenko vo štvrtok uviedol, že embargo porušuje podmienky asociačnej dohody medzi Ukrajinou a Európskou úniou. Navyše podľa neho popiera princíp jednotného trhu EÚ.

image

Zelenskyj: Viem, kde prerazíme ruské línie. Bude to mocný prielom

Nikolenko okrem toho vyhlásil, že ukrajinský dovoz stredoeurópskych poľnohospodárov v skutočnosti neohrozuje a že embargo nahráva Rusku, ktoré pokračuje v invázii na Ukrajinu a je taktiež významným vývozcom obilia.

Kyjev okrem toho obvinil poľskú vládu v súvislosti s jej rozhodnutím pokračovať v embargu z populizmu. Poľsko sa nachádza uprostred kampane pred parlamentnými voľbami, ktoré sa budú konať 15. októbra. Poľnohospodári patria medzi časté voličov vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) premiéra Mateusza Morawieckého. Varšava svoj zámer pokračovať v zákaze dovozu ukrajinského obilia oznámila minulý týždeň ako prvý.

01 - Modified: 2024-04-04 10:28:33 - Feat.: - Title: Všetko pre stabilné ceny. Rusko v marci znížilo vývoz benzínu po železnici na polovicu 02 - Modified: 2024-03-26 20:35:45 - Feat.: - Title: Ukrajina chce upokojiť poľských farmárov exportnými licenciami na agroprodukty 03 - Modified: 2024-02-12 13:57:35 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári vysypali ukrajinské obilie. Hanebné a nízke, zúria Ukrajinci 04 - Modified: 2024-02-01 12:35:14 - Feat.: - Title: Protesty poľnohospodárov sa šíria z východnej časti Európskej únie na západ, aj kvôli Ukrajine 05 - Modified: 2023-12-11 14:20:42 - Feat.: - Title: Slovenskí potravinári a poľnohospodári zvažujú na budúci rok štrajk v Bruseli kvôli ukrajinskému obiliu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 19:02