Generálny tajomník OSN António Guterres. FOTO: Reuters
StoryEditor

Šéf OSN začal summit rozvojových krajín G77 a Číny: Pravidlá pre umelú inteligenciu by nemali tvoriť bohatí

15.09.2023, 21:23
Autor:
ČTKČTK

Šéf OSN povedal, že nové pravidlá pre technológie, ako je umelá inteligencia, by nemali vytvárať "bohatí a privilegovaní".

Generálny tajomník OSN António Guterres dnes v Havane vyzval účastníkov summitu skupiny G77 a Číny, aby hrali hlavnú úlohu na rôznych multilaterálnych fórach debatujúcich o udržateľnom rozvoji. Informovala o tom agentúra EFE. Skupina G77 zahŕňa 134 krajín takzvaného Juhu, spolu s Čínou číta asi 80 percent svetovej populácie a zahŕňa dve tretiny štátov OSN. Hlavnou témou tejto dvojdňovej vrcholnej schôdzky je veda a nové technológie.

"Po celý čas Sever prispôsoboval svet svojim záujmom k neprospechu zvyšku štátov, nastal čas zmeniť pravidlá hry," vyhlásil dnes na úvod summitu v Havane kubánsky prezident Miguel Díaz-canel, ktorého krajina tento rok G77 predsedá. "Sú to krajiny Juhu, ktoré trpia najviac hladom, chudobou či úmrtiami na liečiteľné choroby," dodal.

image

Brazílsky prezident spochybnil členstvo v Medzinárodnom trestnom súde. Putina by nezatkli, neskôr výrok zmenil

"Veda, technológie a inovácie môžu riešiť spoločné problémy a pomáhať urobiť udržateľný rozvoj realitou. Napriek tomu dnes často vytvárajú nerovnosti a prehlbujú rozdiely, "povedal dnes v Havane Guterres. "Bohatšie krajiny hromadili vakcíny proti covidu-19, zatiaľ čo pandémia radila na Juhu," pripomenul šéf OSN. "Chcem tiež zablahoželať Kube za úspech pri vývoji jej vlastných vakcín, ktoré pomohli nielen Kubáncom," dodal Guterres.

Šéf OSN tiež povedal, že nové pravidlá pre technológie, ako je umelá inteligencia, by nemali vytvárať "bohatí a privilegovaní". Sľúbil, že jeho výbor zahŕňajúci expertov zo skupiny G77 predloží tento rok na túto tému správu. Podľa argentínskej agentúry Télam tiež Guterres povedal, že "mnohé súčasné svetové inštitúcie" odrážajú minulú éru a mali by byť "aktualizované". Konkrétne spomenul Bezpečnostnú radu OSN, Medzinárodný menový fond či Svetovú banku.

image

Si Ťin-pching a Vladimir Putin na samite BRICS spochybnili ekonomickú dominanciu Západu

Skupina G77 vznikla v roku 1964 a pôvodne ju tvorilo 77 štátov. Podľa tohto počtu sa stále volá, hoci členská základňa sa už rozšírila na 134 krajín. Cieľom tohto medzivládneho fóra je podporovať záujmy, najmä ekonomické, takzvaných rozvojových krajín z Latinskej Ameriky, Karibiku, Afriky, Blízkeho východu či Ázie. Čína s týmto zoskupením spolupracuje od 90. rokov.

V súčasnosti však pre Peking tieto krajiny predstavujú nové trhové možnosti po tom, ako sa niektoré krajiny, vrátane Spojených štátov či EÚ snažia chrániť svoje trhy pred čínskou konkurenciou.

Do Havany prišli napríklad aj prezidenti autoritárskych vlád Nikaraguy či Venezuely Daniel Ortega a Nicolás Maduro, rokovania sa zúčastnil aj dlhoročný kubánsky líder Raúl Castro. Najväčšiu latinskoamerickú krajinu, Brazíliu, zastupuje prezident Luiz Inácio Lula da Silva, z Mexika prišla ministerka zahraničia Alicia Barcenová. Z Blízkeho východu dorazil aj šéf Palestínskej autonómie Mahmúd Abbás.

01 - Modified: 2022-11-20 07:24:13 - Feat.: 1 - Title: EÚ je sklamaná z klimatickej dohody OSN o emisiách. Nestačí to, vyhlásil Timmermans 02 - Modified: 2022-06-22 12:25:02 - Feat.: 0 - Title: Potvrdené, rodičia získajú stovky eur navyše. Ako presne sa zmenia dávky (veľký prehľad + prepočty)
01 - Modified: 2024-04-26 19:54:12 - Feat.: - Title: Odstraňovanie trosiek v Pásme Gazy môže trvať 14 rokov, odhaduje OSN 02 - Modified: 2024-04-25 04:33:44 - Feat.: - Title: UNHCR spúšťa nový fond na ochranu utečencov ohrozených zmenou klímy 03 - Modified: 2024-04-20 06:57:22 - Feat.: - Title: Sudán zažíva krízu epických rozmerovvaruje, OSN varuje pred vznikom nového frontu v oblasti Darfúru 04 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 05 - Modified: 2024-04-18 19:14:52 - Feat.: - Title: Tisícky bosnianskych Srbov protestovali proti možnej rezolúcii OSN o genocíde v Srebrenici
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 16:36