Maďarský premiér Viktor Orbán. FOTO: Reuters
StoryEditor

Orbán potvrdil, že Budapešť predĺži zákaz dovozu ukrajinského obilia. Rumunsko chce dotovať poľnohospodárov

15.09.2023, 17:24
Autor:
ČTKČTK

Zákaz dovozu ukrajinskej pšenice, kukurice, repkového semena a slnečnicových semien na svoje územie od mája okrem Maďarska a Rumunska uplatňujú aj Slovensko, Poľsko a Bulharsko.

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes podľa agentúry MTI potvrdil, že Maďarsko predĺži zákaz dovozu ukrajinského obilia. Rumunsko chce bez ohľadu na osud zákazu dotovať svojich poľnohospodárov, uviedol podľa agentúry Reuters minister dopravy balkánskej krajiny.

Zákaz dovozu ukrajinskej pšenice, kukurice, repkového semena a slnečnicových semien na svoje územie od mája okrem Maďarska a Rumunska uplatňujú aj Slovensko, Poľsko a Bulharsko s cieľom zabezpečiť výhodnejšie podmienky vlastným poľnohospodárom. Embargo, s ktorým súhlasila Európska komisia, má vypršať dnes o polnoci.

Predĺženie zákazu

Varšava, Bratislava a Budapešť už dali najavo, že plánujú zákaz predĺžiť, Rumunsko sa chce riadiť postojom Európskej komisie a bulharský parlament vo štvrtok rozhodol, že embargo nepredĺži. Kyjev vo štvrtok zúčastnené krajiny vyzval, aby obmedzenia zrušili. Eurokomisia sa dnes zatiaľ k záležitosti nevyjadrila.

Orbán dnes v rozhovore v maďarskom rozhlase povedal, že jeho krajina bude zákaz naďalej uplatňovať, údajne spolu s Rumunskom, Poľskom a Slovenskom, ak Brusel nepodnikne zodpovedajúce kroky. Konzervatívny premiér sa posťažoval na "bruselských byrokratov", ktorí podľa neho nie sú ochotní zákaz ukrajinského obilia predĺžiť.

image

Ruské útoky znížili kapacitu Kyjeva na vývoz o tretinu. Zničené obilie by uživilo podľa Britov milión ľudí

"Pokiaľ do polnoci nerozhodnú o predĺžení, potom... my predĺžime zákaz dovozu na úrovni našej vlastnej národnej autority, čo bude znamenať vážny spor v Bruseli," povedal Orbán.

Americké záujmy

Európska únia podľa neho nie je ochotná "sa postaviť za členské štáty a európsky ľud", a namiesto toho sleduje americké záujmy pokiaľ ide o obilie.

Rumunský minister dopravy Sorin Grindeanu dnes ubezpečil, že rumunská vláda bude dotovať rumunských farmárov, aby ich podporila bez ohľadu na to, čo sa stane s obilným embargom.

image

Ruská blokáda ukrajinských prístavov "musí prestať". Predseda Rady Únie označil ponuku Moskvy za cynickú

Ukrajine vývoz obilia značne komplikuje skutočnosť, že Rusko v júli odstúpilo od dohody, ktorá napriek vojne umožňovala bezpečný vývoz ukrajinského obilia z čiernomorských prístavov. Ruské útoky odvtedy navyše systematicky ničia zariadenia v ukrajinských morských prístavoch. Pre ukrajinský vývoz sú teraz kľúčové prístavy na Dunaji, na ktoré však Rusko tiež útočí.

Grindeanu dnes ubezpečil, že cieľ zdvojnásobiť mesačnú kapacitu rumunského čiernomorského prístavu Konstanca pre ukrajinské obilie, a to na štyri milióny ton v najbližších mesiacoch, je dosiahnuteľný. Konstancia sa podľa Reuters stala pre Ukrajinu hlavnou alternatívnou vývoznou cestou. Ukrajinské obilie je do prístavu prepravované po ceste, po železnici alebo riečnymi člnmi.

01 - Modified: 2023-09-15 11:17:36 - Feat.: 1 - Title: Orbánova vláda si vybrala zlú stranu dejín, tvrdí Ukrajina po prepustení vojnových zajatcov do Maďarska 02 - Modified: 2023-09-14 14:13:44 - Feat.: 1 - Title: Orbán si želá čo najviac konzervatívnych vlád v Európe podporujúcich rodinu 03 - Modified: 2023-09-13 21:02:23 - Feat.: 1 - Title: Na demografické fórum v Maďarsku pricestuje Meloniová i Radev
01 - Modified: 2024-04-26 21:59:20 - Feat.: - Title: V Budapešti demonštrovali tisíce ľudí proti Orbánovej vláde, vyzývali na odstúpenie ministra vnútra 02 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 04 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Vo vojne s NATO by Rusko čakala nevyhnutná porážka, Putin má jedinú nádej, povedal poľský minister zahraničia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 11:19