Výkonný riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre energetiku Fatih Birol. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Svet je blízko konca éry fosílnych palív, vyhlásil šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku

12.09.2023, 10:10
Autor:
ČTKČTK

Vlády po celom svete zvýšili investície do obnoviteľných zdrojov v reakcii na klimatické zmeny a na energetickú krízu, ktorá bola vyvolaná inváziou ruských vojsk na Ukrajine.

Svet je na začiatku konca obdobia fosílnych palív, dopyt po rope, zemnom plyne a uhlí dosiahne vrchol ešte pred rokom 2030. Denníku Financial Times to povedal šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku Fatih Birol. Agentúra podľa neho vo svojom najnovšom výhľade budúci mesiac odhadne, že spotreba troch hlavných fosílnych palív začne klesať už v tomto desaťročí, a to vďaka rapídnemu nárastu obnoviteľných zdrojov energie a elektrických vozidiel.

Dôsledky vojny

Vlády po celom svete zvýšili investície do obnoviteľných zdrojov v reakcii na klimatické zmeny a na energetickú krízu, ktorá bola vyvolaná inváziou ruských vojsk na Ukrajine. Mnoho z nich však čelí kritike kvôli výdavkom v čase krízy životných nákladov.

Agentúra vlani odhadla, že celkový dopyt po fosílnych palivách môže dosiahnuť vrchol okolo roku 2030. Teraz svoju prognózu posunula na skorší termín, pretože rozvoj obnoviteľných zdrojov za posledných 12 mesiacov zrýchlil.

image

Priemyselná produkcia Slovenska v júli klesla, ovplyvnili ju celozávodné dovolenky

Birol vyzdvihol štrukturálne zmeny v Číne, ktorá sa posúva od ťažkého priemyslu k menej energeticky náročným odvetviam a službám. "Na globálnom raste dopytu po zemnom plyne sa Čína za posledných desať rokov podieľala tretinou a na raste dopytu po rope dvoma tretinami," uviedol Birol. "Solárna, veterná a jadrová energia budú ujedať potenciálny rast (spotreby, pozn. red.) uhlia v Číne," dodal.

Politika a populisti

Politici by sa podľa Birola mali rýchlo prispôsobiť prechodu na čistejšie zdroje energie, ktorý je podľa neho možné urýchliť prostredníctvom politiky viac zameranej na ochranu ovzdušia. Politici by takýto prístup mali presadzovať napriek obavám, že voliči nebudú tak rýchlu zmenu tolerovať.

Spojené štáty a Európska únia spustili ambiciózne programy rastu obnoviteľných zdrojov energie, ale kvôli vysokým nákladom čelia kritike od politických protivníkov. Šéfka Európskeho parlamentu Roberta Metsolaová tento mesiac varovala pred dopadmi tohto trendu. Klimatická politika Bruselu môže podľa nej spôsobiť, že voliči sa priklonia k populistickým stranám.

IEA aj Birol čelia kritike od veľkých producentov fosílnych palív, ktorí varujú, že nedostatočné investície do ťažby a dodávok ropy a plynu môžu v budúcnosti spôsobiť energetickú krízu, ak sa ukáže, že odhad vrcholu dopytu je príliš optimistický. Organizácia krajín vyvážajúcich ropu v apríli obvinila agentúru, že vyvoláva nestabilitu na trhu svojimi výzvami na zastavenie investícií do rozvoja novej ťažby ropy.

01 - Modified: 2024-04-12 11:48:52 - Feat.: - Title: Medzinárodná energetická agentúra zhoršila vyhliadky tohtoročného rastu dopytu po rope 02 - Modified: 2024-02-15 14:02:47 - Feat.: - Title: Medzinárodná agentúra pre energetiku varuje pred klesajúcimi zásobami ropy 03 - Modified: 2024-02-12 11:11:23 - Feat.: - Title: Jadrová energia zažíva vo svete silný návrat, vyhlásil šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku 04 - Modified: 2024-02-11 17:39:30 - Feat.: - Title: Európa zvládla krízu vyvolanú vojnou na Ukrajine celkom dobre, tvrdí šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku 05 - Modified: 2023-10-12 09:35:35 - Feat.: - Title: Medzinárodná agentúra pre energetiku znížila svoj budúcoročný výhľad rastu dopytu po rope
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
12. máj 2024 01:42