Logo developerskej spoločnosti Country Garden pri budovanom projekte Country Garden One World City na okraji Pekingu. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Čínsky developer Country Garden v utorok zaplatil úroky z dvoch dlhopisov. Stále sa však topí v problémoch

05.09.2023, 10:11
Autor:
TASRTASR

Nie je jasné, ako si developer poradí s ďalšími splátkami úverov v najbližších týždňoch.

Čínsky developer Country Garden v utorok zaplatil úroky z dvoch dlhopisov v amerických dolároch v čase, keď sa malo skončiť obdobie odkladu. Tesne sa tak vyhol bankrotu, čo prinieslo úľavu developerovi aj čínskemu realitnému sektoru. Uviedol to zdroj blízky spoločnosti, ktorý nechcel byť menovaný, pretože nemá oprávnenie hovoriť s médiami, informujú agentúry AFP a Reuters.

Krehký trh

Country Garden, jeden z najväčších čínskych developerov, nedokázal v čas uhradiť kupóny z dlhopisov v celkovej výške 22,5 milióna dolárov, ktoré boli splatné 6. augusta. To prehĺbilo obavy z hotovostnej situácie spoločnosti držalo trhy v napätí počas tridsaťdňovej doby odkladu splátok.

Hoci ide o relatívne "skromnú" sumu, jej nezaplatenie by podkopalo krehkú nádej na finančných trhoch, že vládne stimuly v Číne začínajú stabilizovať problematický realitný trh a širšiu ekonomiku. Zvýšilo by to tiež riziko nesplatenia a požiadavky držiteľov iných dolárových dlhopisov, uviedli majitelia dlhopisov a právnici. Country Garden zatiaľ nereagovala na žiadosť o komentár.

image

Čínsky realtiný developer Country Garden získal súhlas na predĺženie splatnosti dlhopisov

Developer nahromadil dlhy odhadom vo výške 1,43 bilióna čínskych jüanov a minulý týždeň ohlásil stratu 48,9 miliardy jüanov za prvých šesť mesiacov roka.

V sobotu údajne získal súhlas od veriteľov na predĺženie lehoty na splatenie kľúčových dlhopisov v hodnote 3,9 miliardy jüanov, aby mal čas na finančné zotavenie.

Stále v problémoch

Country Garden však ani zďaleka nie je von z problémov a nie je jasné, ako si poradí s ďalšími splátkami úverov v najbližších týždňoch.

Problémy developera Country Garden vyvolali obavy z jeho kolapsu, čo by zasiahlo aj čínsku ekonomiku, ktorá už teraz trpí rekordne vysokou nezamestnanosťou mladých ľudí, klesajúcou spotrebou a širšou krízou v sektore nehnuteľností.

Agentúra Moody‘s minulý týždeň znížila Country Garden úverový rating o tri stupne z Caa1 na Ca, čo naznačuje záväzky, ktoré sú "vysoko špekulatívne s rizikom nesplatenia".

Podľa Moody‘s spoločnosť "nemá dostatočné interné hotovostné zdroje na riešenie nadchádzajúcej splatnosti offshore dlhopisov".

01 - Modified: 2024-05-07 08:43:09 - Feat.: - Title: Po útoku nožom v nemocnici v Číne hlásia viacero obetí a zranených 02 - Modified: 2024-05-07 07:57:52 - Feat.: - Title: Si Ťin-pching varuje pred očierňovaním Číny pre vojnu na Ukrajine. Peking zohráva pozitívnu úlohu, tvrdí 03 - Modified: 2024-05-07 07:02:33 - Feat.: - Title: Štyri čínske lode preplávali "zakázanými" vodami Taiwanu 04 - Modified: 2024-05-07 11:11:02 - Feat.: - Title: Prečo je čínsky prezident o krok vpred? Dobre pozná umenie vojny 05 - Modified: 2024-05-06 12:52:34 - Feat.: - Title: Sme použiť nástroje na ochranu ekonomiky pred praktikami Číny, vyhlásila von der Leyenová v Paríži
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 14:40