Tanker na skvapalnený zemný plyn. FOTO: Reuters
StoryEditor

Krehká rovnováha môže skončiť a ľuďom zvýšiť účty. Štrajky v Austrálii vyvolávajú obavy o dodávky plynu

14.08.2023, 14:41
Autor:
ČTKČTK

Dopyt po plyne na severnej pologuli je zatiaľ nízky a do začiatku vykurovacej sezóny zostáva ešte niekoľko mesiacov.

Hrozba štrajkov v Austrálii, ktorá patrí medzi popredných producentov zemného plynu, by móla narušiť krehkú rovnováhu globálnych dodávok a opäť ľuďom zvýšiť účty za odber. Uviedla to agentúra Bloomberg. Plyn sa tak podľa nej opäť stáva rizikom pre svetovú ekonomiku.

Dopyt po plyne na severnej pologuli je zatiaľ nízky a do začiatku vykurovacej sezóny zostáva ešte niekoľko mesiacov. Vyhliadka na dlhodobé zatvorenie závodov na skvapalnenie zemného plynu však spôsobuje rast veľkoobchodných cien plynu.

Eskalácia obáv

Najnovšiu eskaláciu obáv o dodávky vyvolal spor o mzdové a pracovné podmienky v austrálskych závodoch spoločností Chevron a Woodside Energy Group, ktoré sa na celosvetových dodávkach LNG podieľajú viac ako desiatimi percentami. Ďalšie rokovania majú pokračovať v utorok.

Ceny plynu síce nedosahujú úrovne, ktoré zaznamenali zhruba pred rokom, nestabilita v zime by však mohla znamenať vyššie účty pre domácnosti aj pre veľkých odberateľov plynu, medzi ktoré patria oceliarne, producenti hnojív alebo keramický priemysel. Tí sa stále spamätávajú z prudkého rastu cien v minulom roku.

Štrajky upozorňujú na krehkosť globálnych tokov plynu viac ako rok odkedy situáciu na trhu narušila vojna na Ukrajine.

Európa, ktorá sa rozhodla obmedziť dodávky z Ruska, je stále v ohrození a vedúci pracovníci veľkých energetických firiem v posledných týždňoch varujú, že chladná zima a neočakávané výpadky môžu spôsobiť v regióne nedostatok suroviny.

Ponuková vojna

Ázia je viac napojená na dodávky z Austrálie. A ponuková vojna s Európou môže zvýšiť účty v oboch regiónoch.

Ak by štrajk v austrálskych závodoch Gorgon, Wheatstone a North West Shelf LNG trval mesiac, mohlo by to ovplyvniť dodávky troch miliónov ton, čo je zhruba 44 nákladov LNG, odhadol riaditeľ SyEnergy Consulting Claudio Steuer.

image

Ťažko je zistiť, kto je energeticky chudobný

Vplyv by mohol byť významný, tieto zariadenia majú totiž mať na tohtoročných dodávkach do Japonska, Thajska a na Taiwane zhruba štvrtinový podiel, upozornila spoločnosť zaoberajúca sa prieskumom trhu Independent Commodity Intelligence Service.

Na dovoze do Číny sa podieľajú 14 percentami a do Singapuru 28 percentami. Bežní odberatelia z týchto zariadení by potom mohli byť nútení hľadať palivo na spotových trhoch, pretože zásoby LNG sú stále značne obmedzené.

Dodávky pod tlakom

Pod tlakom sú dodávky aj inde. Vývoz LNG z Ruska bol v posledných týždňoch obmedzený kvôli údržbe dvoch najväčších zariadení. Trinidad a Tobago majú v tomto mesiaci odstavené jedno zariadenie kvôli údržbe a Egypt zastavil takmer všetok vývoz kvôli vysokému domácemu dopytu v reakcii na horúce počasie. Už dlhší čas sú slabšie aj dodávky z Nigérie.

image

Zdražie plyn pre domácnosti od januára o štvrtinu? Štát by to aj tak stálo miliardu eur

Navyše v treťom štvrťroku je naplánovaná ďalšia údržba, okrem iného v zariadení na produkciu LNG v Austrálii.

Pozornosť kupujúcich, ktorí budú hľadať alternatívy, sa zrejme zameria na USA, ktoré sú najväčším a najflexibilnejším dodávateľom LNG. Načasovanie sa ale zhoduje so sezónou hurikánov v Atlantiku. Americkí vývozcovia LNG sa sústreďujú v Mexickom zálive. Podľa amerických prognostikov sa pravdepodobnosť neobvykle aktívnej sezóny hurikánov v Atlantiku zvyšuje s tým, ako sa otepľujú oceány.

Ak by sa výpadok v dodávkach plynu z Austrálie pretiahol do septembra, ovplyvnilo by to globálne dodávky a ceny pred vykurovacou sezónou. Ceny v Ázii a v Európe by museli vzrásť, aby krajiny získali LNG a udržali teplo v domácnostiach. Pre niektorých odberateľov citlivejšie na ceny, ako je napríklad India, by tak LNG mohol byť príliš drahý.

01 - Modified: 2023-08-13 08:44:34 - Feat.: 1 - Title: Slovenské zásobníky plynu sú naplnené na vyše 90 percent 02 - Modified: 2023-08-12 13:54:30 - Feat.: 1 - Title: Zdražie plyn pre domácnosti od januára o štvrtinu? Štát by to aj tak stálo miliardu eur 03 - Modified: 2023-08-10 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Ťažko je zistiť, kto je energeticky chudobný
01 - Modified: 2024-05-06 11:23:00 - Feat.: - Title: Austrália obvinila Peking z ohrozenia austrálskej vojenskej helikoptéry 02 - Modified: 2024-05-06 07:57:39 - Feat.: - Title: Telá nájdené minulý týždeň v Mexiku patria nezvestným Austrálčanom a Američanovi 03 - Modified: 2024-05-06 07:17:20 - Feat.: - Title: Ceny energií v minulom týždni opäť vzrástli. Blížia sa k tohtoročným maximám 04 - Modified: 2024-05-05 06:49:00 - Feat.: - Title: Austrálska polícia zastrelila 16-ročného chlapca, ktorý pobodal muža v Perthe. Radikalizoval sa na internete 05 - Modified: 2024-05-01 20:12:00 - Feat.: - Title: Kyjev chce zvýšiť objem plynu v zásobníkoch v prospech európskych firiem o 60 percent
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 08:46