Podpredseda talianskej vlády a minister infraštruktúry a dopravy Matteo Salvini. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Akcie talianskych bánk vyrovnali po včerajšom páde časť strát

09.08.2023, 14:42
Autor:
TASRTASR

"Niektorí bankári to ľutujú, ale hovoríme o odvetví, ktoré dosahuje miliardy a miliardy ziskov bez toho, aby pohlo prstom," povedal podpredseda vlády a minister infraštruktúry Matteo Salvini.

Akcie talianskych bánk v stredu dopoludnia rástli a vyrovnali časť strát z predchádzajúceho dňa. Trh privítal rozhodnutie vlády, ktorá stanovila strop na novú daň zo zisku finančných ústavov. Akcie spoločností Intesa Sanpaolo, UniCredit a Finecobank si pripisovali 3,2 percenta až päť percent, informuje Reuters.

Zachránil ich vládny strop

Talianske ministerstvo hospodárstva v utorok neskoro večer spresnilo, že výnos z novej dane zameranej na zisky bánk z vyšších úrokových sadzieb nebude predstavovať viac ako 0,1 percenta hodnoty ich celkových aktív.

image

Taliansko stanovilo strop pre mimoriadnu bankovú daň zo ziskov na úrovni 0,1 percenta

Oznámenie nasledovalo po širokom výpredaji akcií talianskych bánk, pričom líder na trhu Intesa Sanpaolo uzavrel v utorok so stratou 8,6 percenta. Podľa výpočtov analytikov sa teraz očakáva, že výnosy z dane budú nižšie ako tri miliardy eur.

Vláda premiérky Giorgie Meloniovej sa pohrávala s myšlienkou mimoriadnej bankovej dane, no zdalo sa, že od tohto plánu upustila. Rozhodnutie nakoniec prekvapilo aj ministrov, ktorí sa zišli v pondelok na zasadnutí vlády. Napriek nervozite na trhu viacerí vládni predstavitelia v stredu opatrenie podporili.

"Niektorí bankári to ľutujú, ale hovoríme o odvetví, ktoré dosahuje miliardy a miliardy ziskov bez toho, aby pohlo prstom," povedal podpredseda vlády a minister infraštruktúry Matteo Salvini. "Prerozdelenie malej časti týchto ziskov je ekonomicky aj spoločensky správne," dodal a potvrdil, že vláda plánuje použiť výnosy na pomoc držiteľom hypoték, ako aj ľuďom s nízkymi príjmami a nízkymi dôchodkami.

image

Po rekordných ziskoch šok. Akcie talianskych bánk sa prepadli po tom, ako vláda zaviedla neočakávanú daň

Daň zameraná na nárast úrokov

Daň, ktorá vyvolala vlny otrasov v celom európskom bankovom sektore, sa sústredí na nárast čistého úrokového príjmu bánk z vyšších sadzieb alebo na zisky veriteľov z rozdielu medzi úrokovými sadzbami z úverov a vkladov. Keď Európska centrálna banka zvýšila svoje úrokové sadzby, komerčné banky zvýšili úroky z pôžičiek, ale zdržali sa zvýšenia úrokov z vkladov.

Všetci hlavní talianski veritelia vykázali začiatkom augusta oveľa lepšie výsledky za prvý polrok, ako sa očakávalo, a zlepšili svoj výhľad zisku aj za celý rok vďaka príjmom z vyšších úrokov.

01 - Modified: 2024-04-30 16:43:04 - Feat.: - Title: Daňové úľavy aj finančný bonus. Talianska vláda schválila balík na podporu ekonomiky 02 - Modified: 2024-04-28 14:50:00 - Feat.: - Title: Výročie Mussoliniho popravy si v Taliansku pripomenuli desiatky ľudí 03 - Modified: 2024-04-28 14:27:38 - Feat.: - Title: Talianska premiérka ohlásila kandidatúru vo voľbách do eurovolieb, mandát však nechce 04 - Modified: 2024-04-28 14:06:37 - Feat.: - Title: Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier 05 - Modified: 2024-04-27 08:22:20 - Feat.: - Title: Oblasť okolo talianskej sopky Vezuv zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 09:51