Nemecký minister práce a sociálnych vecí Hubertus Heil počas návštevy Indie vyzýva prítomných, aby sa nebáli práce v Nemecku. FOTO: Profimedia
StoryEditor

Indovia objavili novú Ameriku. Potrebujeme vás, láka ich nemecká vláda

09.08.2023, 12:50
  • Nemecko sa roky cielene usiluje o nábor Indov, najmä ak pracujú v kvalifikovaných a nedostatkových profesiách.
  • India má mladé a relatívne vzdelané obyvateľstvo, a to vrátane mnohých odborníkov na IT.
  • Okrem toho Nemecko akútne potrebuje nových ošetrovateľov a opatrovateľov.
  • Ministerstvo práce sa domnieva, že v nasledujúcich rokoch bude nábor kvalifikovaných pracovníkov mimo EÚ nevyhnutný.

Pre Indov je Nemecko jedna z najatraktívnejších krajín sveta, kde je dobré žiť, pracovať a študovať. Nezastierajú, že ich tam ťahá vidina pohodlného života a vysokého platu. Na druhej strane Nemecko sa už roky cielene usiluje o ich nábor, najmä ak pracujú v kvalifikovaných a nedostatkových profesiách. Vzhľadom na demografické zmeny a starnutie obyvateľstva je podľa nemeckej vlády imigrácia z tretích krajín nevyhnutná.

VIDEO: Nemecký minister práce nabáda Indov, aby prišli do Nemecka

„Potrebujeme vás,“ hovorí do mikrofónu nemecký minister práce a sociálnych vecí Hubertus Heil (SPD). V menšej sále nasvietenej žiarivkami sa obracia k prítomným Indom, aj keď v tomto prípade skôr k Indkám, ktoré sedia tesne vedľa seba v radoch na plastových stoličkách. Heil anglicky vyzýva prítomných, aby sa nebáli práce v Nemecku. Krajina potrebuje všetkých! Od kvalifikovaných odborníkov v oblasti informačných technológií po opatrovateľky a zdravotnícky personál.

Dva milióny neobsadených miest

Podľa Spolkového úradu práce v súčasnosti pripadá na sto voľných pozícií ošetrovateľov a opatrovateľov iba 33 uchádzačov o zamestnanie.

Heil sa snaží zvyšovať zamestnanosť starších ľudí a žien v domácnosti a zároveň podporiť možnosti rekvalifikácie nezamestnaných tak, aby krajina mohla brať pracovníkov z vlastných zdrojov. To ale nestačí. „Bez imigrácie sa potenciál pracovných síl v Nemecku kvôli starnutiu obyvateľstva dramaticky zníži,“ opakoval pri svojej nedávnej návšteve Indie počas stretnutia v Goetheho Inštitúte v Thiruvananthapurame, hlavnom meste indického štátu Kérala, kde záujemcovia o prácu v Nemecku získavajú prvé základy nemčiny.

Podľa prieskumov Asociácie nemeckých priemyselných a obchodných komôr DIHK má problémy s obsadením voľných pracovných miest viac ako polovica nemeckých firiem. „Predpokladáme, že v Nemecku zostanú neobsadené približne dva milióny pracovných miest. To zodpovedá strate potenciálu pridanej hodnoty vo výške takmer 100 miliárd eur,“ uviedol na začiatku januára zástupca generálneho riaditeľa DIHK Achim Dercks s tým, že nedostatok kvalifikovaných pracovníkov je jedným z najväčších problémov nemeckého hospodárstva.

Preto sa nemecká vláda snaží kvalifikovaných pracovníkov lákať odinakiaľ, teraz už vo veľkej miere z tretích krajín mimo Európskej únie. To je tiež jeden z dôvodov, prečo koaličná vláda opäť zjednodušila imigračný zákon. Heil už propagoval Nemecko ako imigračnú krajinu v Kanade, Brazílii a Ghane. Najväčšie nádeje sa však vkladajú do Indie.

image

Indická lunárna misia Čandrájan-3 poslala na Zem prvé obrázky povrchu Mesiaca

Štvrtina mladých Indov nemá prácu

Mnoho mladých Indov má záujem hľadať šťastie v zahraničí. Podľa Medzinárodnej organizácie práce OSN je tamojšia nezamestnanosť vo vekovej skupine 15 až 24 rokov viac než 23 percent. Krajina má mladé a relatívne vzdelané obyvateľstvo, a to vrátane mnohých odborníkov na IT. Už na prelome tisícročia preto vtedajšia nemecká vláda hľadala počítačových odborníkov práve tu.

Počas tej doby sa Nemecko z hľadiska práce a vzdelania stalo pre Indov atraktívnou cieľovou krajinou. Z celkového počtu asi 200 tisíc Indov žijúcich v Nemecku ich zhruba 5 500 pracuje na pozícii špecialistu v oblasti IT. „Nemecko je nová Amerika,“ hovorí v Nemecku žijúci indický programátor Dev Sharma, ktorý svojim súputníkom pomáha vybaviť nevyhnutné úradné záležitosti.

Nemecko mieri aj na vzdelaných profesionálov z Bombaja, Dillí alebo Bengalúru. „Každý mesiac sa usilujú o vstup na pracovný trh milióny mladých vzdelaných Indov, pre ktoré nie je v ich krajine dostatok pracovných miest,“ hovorí Denise Eichhornová z Indicko-nemeckej obchodnej komory v Bombaji. Podľa Spolkového štatistického úradu malo na konci roku 2022 takzvanú modrú kartu EÚ ako povolenie na prácu a pobyt 89 tisíc cudzincov žijúcich v Nemecku – a takmer každý tretí z nich prišiel z Indie.

image

Tesla chce v Indii vyrábať lacnejšie autá

Do Nemecka láka vyšší plat

Programátor Dev Sharma pochádza z mesta Násik v západoindickom štáte Maháráštra, v Nemecku žije od roku 2018 a pracuje ako softvérový autor pre stredne veľkú spoločnosť. „Aby som sem mohol prísť, urobil som kariérny krok späť,“ hovorí Sharma, ktorý predtým v Indii pracoval pre medzinárodnú konzultačnú firmu. Do Nemecka ho pritiahla vidina vyššieho platu. „V Berlíne bolo pre ľudí, ako som ja, mnoho pracovných miest v oblasti IT,“ hovorí Sharma, ktorý chcel pôvodne emigrovať do Spojených štátov. „Nemecko je nová Amerika,“ hovorí dnes.

Počítačoví odborníci však zďaleka nie sú jedinou profesiou, ktorú Nemecko potrebuje. Ďalším ťaživým problémom je nedostatok ošetrovateľov a opatrovateľov.

Podľa Spolkového úradu práce pripadá v súčasnosti na sto voľných pracovných miest v tomto odbore iba 33 uchádzačov o zamestnanie. Okrem Indie sa Nemecko snaží o nábor aj v ďalších krajinách, ako sú Indonézia, Mexiko, Kolumbia, Vietnam, Filipíny, Maroko, Tunisko, Egypt a Brazília.

image

Nemeckej populistickej strane AfD klesla popularita prvýkrát za štyri mesiace

Minister práce a sociálnych vecí Heil sa domnieva, že v nasledujúcich rokoch bude rozsiahly nábor kvalifikovaných pracovníkov mimo Európskej únie nevyhnutný. „Do roku 2035 potrebujeme sedem miliónov ďalších pracovníkov a kvalifikovaných robotníkov,“ povedal tento rok koncom februára.

Problém si uvedomuje aj kancelár Olaf Scholz (SPD). Počas svojej februárovej návštevy Bengalúru sľúbil, že ďalej výrazne rozšíri možnosti imigrácie kvalifikovaných pracovníkov, najmä z odvetvia informačných technológií. Na tento účel vstúpil pred dvoma rokmi do platnosti zákon o imigrácii kvalifikovaných pracovníkov, s Indiou aj Nemecko na konci roka 2022 uzavrelo novú dohodu o mobilite.

01 - Modified: 2023-08-10 06:36:35 - Feat.: 0 - Title: Na budúci rok môžeme platiť viac za energie. Pozrite si rady a tipy, ako ušetriť 02 - Modified: 2023-08-08 09:01:01 - Feat.: 0 - Title: Nechcete sa stať obeťou internetových podvodníkov? Dajte si pozor na tieto veci 03 - Modified: 2023-08-08 13:30:00 - Feat.: 0 - Title: Chcete si sceliť rozdrobené parcely? Takýto je postup 04 - Modified: 2023-08-07 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Trend zlacňovania realít ešte nie je na konci. Kedy príde otočka? (veľká anketa s expertmi) 05 - Modified: 2023-08-12 13:54:30 - Feat.: 1 - Title: Zdražie plyn pre domácnosti od januára o štvrtinu? Štát by to aj tak stálo miliardu eur 06 - Modified: 2023-08-07 17:30:00 - Feat.: 1 - Title: Vyštudujú pedagogiku, no do škôl nejdú. Budeme potrebovať viac učiteľov, než bude absolventov pedagogiky
01 - Modified: 2024-04-28 13:00:18 - Feat.: - Title: Nemecká ministerka vyzvala univerzity, aby prehodnotili väzby s Čínou 02 - Modified: 2024-04-28 12:22:20 - Feat.: - Title: Pre zrejme nevybuchnutú muníciu evakuovali dedinu na severe Nemecka 03 - Modified: 2024-04-28 08:50:00 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zo zabitia dvoch Ukrajincov podozrieva ruského občana 04 - Modified: 2024-04-28 08:40:00 - Feat.: - Title: V Nemecku začne proces so skupinou, ktorá čelí obvineniam z prípravy puču 05 - Modified: 2024-04-27 21:14:22 - Feat.: - Title: Škandálmi oslabená AfD začala kampaň pred voľbami do Európskeho parlamentu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 07:20