Ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili niekoľko dronov, ktoré smerovali na Moskvu. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Zraniteľné budovy v Moskve. Ruskú finančnú štvrť zasiahla vojna a nesie následky

05.08.2023, 10:51
Autor:
TASRTASR

Explózia minulú nedeľu skoro ráno otriasla obchodnou štvrťou Moskva-City, niekoľko kilometrov západne od Kremľa, kde stoja viaceré výškové budovy.

Ekonomické sankcie boli doposiaľ najväčším problémom ruskej podnikateľskej elity od začiatku vojny na Ukrajine vlani vo februári. Najnovšie útoky bezpilotných lietadiel v srdci moskovskej finančnej štvrte však teraz nútia spoločnosti myslieť na bezpečnosť svojich zamestnancov. Informujeme o tom na základe správ AP a Reuters.

Explózia minulú nedeľu skoro ráno otriasla obchodnou štvrťou Moskva-City, niekoľko kilometrov západne od Kremľa, kde stoja viaceré výškové budovy. V noci na utorok došlo k ďalším útokom na tieto výškové budovy a štvrť v Moskve, kde sídli niekoľko ruských ministerstiev.

Zraniteľné budovy

Elegantné budovy zo skla a ocele navrhnuté tak, aby prilákali investície, predstavujú dramatický, moderný kontrast ku zvyšku viac ako 800-ročného mesta. Teraz sa stali aj znakom jeho zraniteľnosti, po sérii útokov bezpilotných lietadiel, ktoré priviedli vojnu na Ukrajine do sídla ruskej moci.

Nikto nebol zranený a došlo len k malým škodám, ale útoky narobili trhliny v ruskej propagande, podľa ktorej je vojna na Ukrajine úspešná a ďaleko od akýchkoľvek následkov pre samotných Rusov.

image

Veľký požiar pri Kerčskom moste, na ruský tanker pri Kryme udreli ukrajinské drony

Po prvom útoku technologický gigant Yandex, ktorý má kancelárie roztrúsené po ruskom hlavnom meste vrátane City, požiadal zamestnancov, aby sa v noci nezdržiavali v kanceláriách. Yandex má totiž podobne ako mnohé technologické spoločnosti relatívne flexibilný pracovný čas.

Mnohé firmy v Rusku aj po pandémii ochorenia COVID-19 naďalej umožňujú zamestnancom pracovať v hybridnom režime, rozdelenom medzi domov a kanceláriu.

Rusko pripravuje opatrenia

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov začiatkom týždňa označil ukrajinské útoky na Moskvu a ďalšie ruské ciele za "akty zúfalstva". Vyhlásil, že Rusko prijíma všetky možné opatrenia na ochranu pred údermi.

Dve bezpilotné lietadlá dorazili v máji aj do Kremľa, ale ďalšie útoky sa zamerali na budovy v blízkosti sídla ministerstva obrany na rieke Moskva a na exkluzívnom predmestí hlavného mesta Rubľovka, kde žije veľká časť ruskej politickej, podnikateľskej a kultúrnej elity.

image

Os Varšava - Kyjev sa otriasa. Čo potápa dôležité spojenectvo?

Podľa agentúry Reuters, ktorá sa snažila získať reakcie podnikateľov na útoky, niektorí vyjadrili strach a obavy, zatiaľ čo iných to neznepokojilo a tvrdili, že obchody pokračujú normálne.

Podľa nemenovaného odborníka na finančné služby útok neodradil ľudí od návštevy City. Otázkou však je, aké dôsledky a vplyv to v skutočnosti bude mať na podnikanie firiem z elegantnej štvrte.  

"Nikto nie je v bezpečí, teraz sa bojím," vyhlásil jeden zo zamestnancov veľkej ruskej spoločnosti, ktorý nechcel byť menovaný.

01 - Modified: 2023-06-29 17:30:00 - Feat.: 1 - Title: Kríza sa nekončí, zima s agresorom Putinom je neistá. Ceny plynu sú ako na hojdačke, v júni stúpli o tretinu 02 - Modified: 2023-06-23 19:57:56 - Feat.: 1 - Title: Zamierilo Slovensko na grécku cestu obrovských dlhov? Guvernér NBS dvíha varovný prst 03 - Modified: 2023-06-21 12:35:24 - Feat.: 1 - Title: Ofenzíva je pomalšia, ako by sme chceli, povedal Zelensky. Rusi všetko zamínovali
01 - Modified: 2024-05-03 15:44:57 - Feat.: - Title: Šojgu: Rusko tento rok dobylo 547 štvorcových kilometrov územia Ukrajiny, prelamujeme ich opevnenia 02 - Modified: 2024-05-03 12:56:29 - Feat.: - Title: Súd v ruskom Chabarovsku poslal na 15 rokov do väzenia protivojnového aktivistu 03 - Modified: 2024-05-03 12:21:02 - Feat.: - Title: Kremeľ označil vyjadrenia Camerona a Macrona o Ukrajine za nebezpečné 04 - Modified: 2024-05-03 12:50:00 - Feat.: - Title: Američania kúpili Zelenskému jeden rok. Na čo sú Ukrajine dobré nové zbrane a čo Rusov najviac zabolí? 05 - Modified: 2024-05-03 11:59:19 - Feat.: - Title: NATO aj Európska únia odsúdili kyberútoky v Česku a Nemecku, Berlín si predvolal ruského veľvyslanca
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 18:27