e& je najväčšou telekomunikačnou spoločnosťou v Spojených arabských emirátoch. FOTO: Reuters
StoryEditor

Slovenský operátor O2 bude mať nového majiteľa, je súčasťou obrovskej transakcie za dve miliardy

02.08.2023, 10:16
Autor:
ČTKČTK

Okrem Slovenska predáva spoločnosť PPF Telecom väčšinový podiel aj na trhoch v Bulharsku, Maďarsku a Srbsku.

Spoločnosť Emirates Telecommunication Group Company, pôsobiaca pod značkou e&, kúpi od PPF Telecom Group podiel 50 percent plus jednu akciu v jej aktívach v Bulharsku, Maďarsku, Srbsku a na Slovensku.

V okamihu vysporiadania transakcie zaplatí e& za svoj podiel 2,15 miliardy eur. Skupina e& získa podiel najmä v infraštruktúrnych spoločnostiach CETIN a mobilných operátoroch Yettel na bulharskom, maďarskom a srbskom trhu a tiež v O2 Slovakia a O2 Networks Slovakia. Súčasťou transakcie nie sú spoločnosti O2 Czech Republic a CETIN. PPF to dnes oznámila v tlačovej správe.

Z finančného hľadiska ide podľa výkonného riaditeľa PPF Jiřího Šmejca o jednu z najväčších transakcií, akú kedy PPF uskutočnila.

Suma môže ešte stúpnuť

Dohoda predpokladá navyše dodatočný zmluvný bonus vo výške 350 miliónov eur pre PPF, ktorý bude vyplatený v prípade prekročenia určitých finančných cieľov v priebehu troch rokov po uzavretí transakcie. Ak nebudú tieto ciele splnené, počíta zmluva naopak s vrátením časti kúpnej ceny vo výške 75 miliónov eur.

Vysporiadanie transakcie firmy očakávajú na začiatku roka 2024 a podlieha schváleniu príslušnými regulátormi. Závisí pritom na uskutočnení korporátnej reorganizácie, vytvorení optimálnej a efektívnej kapitálovej štruktúry aj na realizácii určitých administratívnych procesov. Transakcia môže tiež podliehať kontrole aj regulácii zo strany EÚ.

Partneri ponechávajú súčasného generálneho riaditeľa PPF Telecom Group Baleša Šarmu na jeho pozícii a zaistia kontinuitu podnikania, pričom naplno využijú rozsiahle skúsenosti nadobudnuté manažmentom aj tímy PPF Telecom Group na príslušných trhoch, uvádza správa.

"Kúpna cena, ktorá spoločne so zmluvnými bonusmi môže dosiahnuť výšku až dva a pol miliardy eur, znamená z finančného hľadiska jednu z najväčších transakcií, akú kedy PPF realizovala. Som hrdý na to, ako Skupina dokázala toto aktívum od doby jeho nákupu zhodnotiť," uviedol výkonný riaditeľ skupiny PPF Jiří Šmejc. Dodal, že vďaka skúsenostiam, ktoré v danom regióne má PPF, a vďaka globálnej sile e& môžu mať obe firmy oprávnené ambície na ďalšie zaujímavé akvizície aj synergie.

"Spojenie skúseností a expertízy PPF Telecom Group s našimi inovačnými kapacitami prispeje k posilneniu našej pozície v odvetví telekomunikácií v strednej a východnej Európe. Sme odhodlaní dosiahnuť synergiu, optimalizovať a zefektívniť nákupné procesy a zdokonaliť ponuku služieb zákazníkom v súlade s našou ambíciou byť vedúcou globálnou technologickou skupinou,“ dodal výkonný riaditeľ skupiny e& Hatom Dowidar.

Telekomunikačný gigant z Emirátov

Dohodou o partnerstve medzi PPF a e& vznikne významný hráč na telekomunikačnom trhu v strednej a východnej Európe. PPF spoločne s e& cieli na dosiahnutie synergií okrem iného v nákupe či veľkoobchodných a roamingových dohodách.

Partnerstvo umožní PPF Telecom Group využiť skúsenosti e& z iných trhov a rozvinúť ponuku moderných digitálnych produktov napríklad internetu vecí (IoT), uvádza tlačová správa.

Podľa analytika portálu Capitalinked.com Radima Dohnala predaj majority v balkánskych telekomunikáciách potvrdzuje trend odchodu PPF z východu a zrejmé posilnenie na západe. Potvrdzuje to aj trend predaja strategických aktív subjektom z menej demokratických režimov.

Pre zákazníkov značky O2 na Slovensku a Yettel v Maďarsku, Srbsku a Bulharsku to podľa Dohnala bude znamenať ľahší prístup k lacnejším značkám prístrojov a menšie šance na nižšie ceny za mobilné volania a internet. "Myslím, že ide o jednu z najväčších transakcií na trhu telekomunikačného biznisu v regióne a transakcií v tomto regióne vôbec," dodal.

e&, predtým Etisalat, je najväčšia telekomunikačná firma Spojených arabských emirátov. Vznikla v roku 1976 ako telefónna spoločnosť a v súčasnosti pôsobí ako globálna telekomunikačná skupina v 16 krajinách a poskytuje služby 164 miliónom zákazníkov.

PPF Telecom Group poskytuje mobilné a dátové služby, služby pevných liniek a internetovú televíziu. Má 18 miliónov mobilných zákazníkov, 1,1 milióna zákazníkov služieb pevného vysokorýchlostného internetu a viac ako 700-tisíc predplatiteľov internetovej televízie. Skupina zamestnáva celkom 12 700 ľudí.

01 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Brusel tlačí na optiku, 5G a stropuje ceny. Spôsobí lacnejšie hovory či SMS u našich operátorov? 02 - Modified: 2024-03-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Rozhovor s robotkou Ameca ma vyplašil. Bola až príliš podobná človeku 03 - Modified: 2023-12-18 13:58:55 - Feat.: - Title: Nová sieť českého O2 pre internet vecí dokáže sledovať zariadenie v pohybe 04 - Modified: 2023-11-16 09:29:21 - Feat.: - Title: Mobilní operátori majú po prvýkrát spoločnú asociáciu ASMOS 05 - Modified: 2023-11-13 09:19:30 - Feat.: - Title: Vianočná kampaň O2 pripomína, že najkrajší dar je obdarovávať druhých
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 15:06