Členovia posádky kontrolujú palubu ruského ropného tankeru Pure Point. FOTO: Reuters
StoryEditor

Cena ruskej ropy sa dostala nad povolený strop 60 dolárov za barel. Západ si musí opatrenia vynútiť

16.07.2023, 16:19
Autor:
ČTKČTK

Viacerí obchodníci s ropou cenový rast na promptnom trhu v prípade ruskej ropy teraz pripisujú rastu cien suroviny inde vo svete.

Cena ruskej ropy Urals tento týždeň prvýkrát prekročila strop 60 dolárov za barel, ktorý vlani zaviedli západné štáty v odvete za inváziu ruských vojsk na Ukrajinu. Podľa analytikov je to prvý skutočný test, či bude Západ schopný vynútiť si dodržiavanie jedného z hlavných sankčných opatrení proti Moskve. Zvlášť v situácii, keď lacnejšiu ruskú ropu nakupuje vo veľkom napríklad India, ktorú Spojené štáty považujú za svojho spojenca.

Viacerí obchodníci s ropou podľa americkej televízie CNBC cenový rast na promptnom trhu v prípade ruskej ropy teraz pripisujú rastu cien suroviny inde vo svete. Cena termínových kontraktov na severomorskú ropu Brent s dodaním v septembri sa totiž v stredu na komoditnej burze ICE dostala nad 80 dolárov za barel. Do konca týždňa mierne klesla, je ale iba nepatrne pod 80 dolárov. Organizácie krajín vyvážajúcich ropu a Medzinárodná agentúra pre energetiku pritom v druhej polovici roka očakávajú prudký rast dopytu.

Obmedzovanie cien

Cena ruskej ropy sa nad strop 60 dolárov za barel dostala v stredu. Podľa záznamov organizácie Argus vystúpila cena jedného barelu ropy Urals k nakladaniu v termináli Primorsk na 60,18 USD, cena barelu ropy k nakladaniu v Novorossijsku sa potom dostala až na 60,78 USD. Spoločnosť S&P Global Platts medzitým v utorok ocenila ropu nakladanú v Primorsku na 60,32 USD za barel a v stredu ropu pre nakládku v Novorossijsku na 60,26 USD za barel.

Ropa Urals patrí medzi takzvané kyslé či ťažké typy ropy, vyznačuje sa vyšším obsahom síry, a preto sa aj horšie a dlhšie spracováva ako takzvané ľahké typy. Medzi ne patrí napríklad americká ropa West Texas Intermediate. Ropa, ktorá sa horšie spracováva, býva kvôli vyšším nákladom rafinérií preto spravidla aj lacnejšia.

image

Ceny ropy sú najvyššie za takmer tri mesiace, inflácia v USA zvoľňuje

Skupina ekonomicky vyspelých krajín G7 vlani 5. decembra zaviedla mechanizmus obmedzenia cien ropy, aby na globálnom trhu zostala surovina z Ruska, ale aby sa zároveň obmedzili príjmy, ktoré Kremeľ z predaja nerastných surovín využíva na financovanie svojho ťaženia na Ukrajinu. V rovnakom mesiaci bol zakázaný dovoz ruskej ropy do Európskej únie.

V rámci dohodnutého systému tak môžu západní poskytovatelia prepravných a poisťovacích služieb ponúkať servis odberateľom ruskej ropy, ktorí nie sú členmi G7, ak ropu získajú za cenu nižšiu ako 60 USD za barel. Členmi G7 sú Spojené štáty, Kanada, Japonsko, Británia, Nemecko, Taliansko a Francúzsko.

Hlavný kupec India

Jednou z krajín, ktoré zľavnenú ruskú ropu nakupujú vo veľkých objemoch, je India. Tá sa dostáva do náročnej situácie, pretože vysporiadanie týchto nákupov v dolároch bude teraz ťažké. V takejto situácii zostáva ďalšia možnosť, a to platiť v čínskej mene jüan. Vzhľadom na to, že Rusku bolo po začiatku invázie na Ukrajinu zakázané používať globálne platobné systémy, kde prevládajú platby v dolároch, začala India v obchodných transakciách využívať svoju menu, teda indickú rupiu.

Agentúra Bloomberg uviedla, že Rusko začalo mať problémy pri obchodovaní v rupiách, pretože dopyt po ruskom tovare v Indii je vyšší ako dopyt po indickom tovare v Rusku. To znamená, že Moskve sa v indických bankách nahromadili miliardy indických rupií.

image

Ropa smeruje nahor, prispela k tomu správa o vývoji inflácie v Spojených štátoch

India potom začala podľa médií zhruba desať percent svojich platieb za ruskú ropu hradiť v čínskych jüanoch, zatiaľ čo zvyšok platieb pokračoval v indických rupiách. Západné sankcie a s tým spojené obmedzenie cien ruskej ropy znamenali zásadnú zmenu v spôsobe, akým India teraz uspokojuje svoj dopyt po rope.

K rastu cien ropy teraz prispieva oznámenie Saudskej Arábie a Ruska, ktoré sa zaviazali, že v auguste znížia produkciu ropy o jeden milión barelov denne a vývoz o 500-tisíc barelov denne. Vplyv na rast cien má ale aj pretrvávajúca patová situácia medzi Tureckom a Irakom, ktorá blokuje dodávky približne 450-tisíc barelov ropy denne z Kurdistanu cez turecký terminál Ceyhan.

01 - Modified: 2023-07-13 17:29:12 - Feat.: 1 - Title: Ceny ropy sú najvyššie za takmer tri mesiace, inflácia v USA zvoľňuje 02 - Modified: 2023-07-12 18:17:36 - Feat.: 1 - Title: Ropa smeruje nahor, prispela k tomu správa o vývoji inflácie v Spojených štátoch 03 - Modified: 2023-07-07 16:40:58 - Feat.: 1 - Title: Ceny ropy sa pre obavy o dodávky zvyšujú, Brent stojí viac ako 77 dolárov
01 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina 02 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom 03 - Modified: 2024-04-27 06:32:19 - Feat.: - Title: Rusi v noci zaútočili na energetiku a na mesto Charkov, hlásia ukrajinské úrady 04 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 05 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 12:14