Ťažba plynu v holandskom meste Groningen. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Holandsko zatvára gigantické plynové pole, tento krok ovplyvnil ceny v Európe

23.06.2023, 17:28
Autor:
ČTKČTK

Ťažba na poli Groningen bola už vlani v októbri obmedzená na minimum nevyhnutné na zachovanie prevádzky, teda zhruba tri miliardy kubických metrov ročne.

Ťažba na obrovskom plynovom poli Groningen v Holandsku skončí do 1. októbra. Oznámila to dnes holandská vláda. Potvrdila tak predchádzajúce informácie médií.

Pole Groningen stále obsahuje veľké množstvo zemného plynu, ťažba je teraz už minimálna, pretože spôsobuje seizmické problémy, napísala agentúra Reuters. Podľa agentúry AFP ide o najväčšie náleziská zemného plynu v Európe.

image

Tok ruského plynu do cez Ukrajinu sa podľa Kyjeva môže zastaviť. Rokovania sú nepravdepodobné

Vláda dnes upozornila, že v prípade mimoriadnych okolností v budúcom roku umožní ťažbu na poli Groningen, ale iba vo veľmi obmedzenom rozsahu. "Ak bude veľmi chladné počasie a budeme mať problémy so zásobami plynu, budeme môcť obnoviť prevádzku jedného alebo viacerých ťažobných zariadení," povedal štátny tajomník pre ťažobný priemysel Hans Vijlbrief.

Po októbri budúceho roka budú však podľa tajomníka ťažobné zariadenia na poli Groningen demontované, pretože transformácia energetického sektora do tej doby zaistí dostatok plynu pre holandských odberateľov.

Ťažba na poli Groningen bola už vlani v októbri obmedzená na minimum nevyhnutné na zachovanie prevádzky, teda zhruba tri miliardy kubických metrov ročne.

Vrchol dosiahla ťažba v roku 1976, kedy predstavovala 88 miliárd kubických metrov. Pred šiestimi rokmi sa ročný objem ťažby pohyboval v blízkosti 30 miliárd kubických metrov, napísala agentúra Reuters.

Vyhliadky na ukončenie ťažby na poli Groningen tento mesiac prispeli k rastu veľkoobchodnej ceny plynu pre európsky trh. Cena kľúčového termínového kontraktu na plyn s dodaním v budúcom mesiaci vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility (TTF) v Holandsku začiatkom júna zostúpila až do blízkosti 20 eur za megawatthodinu (MWh), v súčasnosti sa však nachádza nad 30 eur za MWh.

01 - Modified: 2024-04-20 14:34:11 - Feat.: - Title: Holandské gangy útočiace výbušninami na bankomaty sa zameriavajú na Nemecko 02 - Modified: 2024-04-19 18:25:20 - Feat.: - Title: V Holandsku chcú pomocou kamier zistiť, koľko vtákov zabijú veterné turbíny 03 - Modified: 2024-04-19 14:59:06 - Feat.: - Title: Holandská provincia končí s ťažbou zemného plynu a v zemi zostanú milióny kubíkov, obyvatelia protestovali 04 - Modified: 2024-04-14 14:34:05 - Feat.: - Title: Francúzsko odporúča opustiť Irán, Holandsko varuje pred cestami do Izraela 05 - Modified: 2024-04-12 16:06:16 - Feat.: - Title: Holandsko prisľúbilo Ukrajine dodatočnú podporu vo výške jednej miliardy eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 06:04