Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusko exportom lacnej ropy testuje trpezlivosť kartelu OPEC. Rok vojny zhoršil vzťahy so Saudskou Arábiou

17.06.2023, 14:05
Autor:
TASRTASR

OPEC zrejme už Putinovi dlho nedovolí, aby pokračoval v tejto taktike. Členovia kartelu OPEC rýchlo strácajú dôveru v Rusko.

Ruský prezident Vladimir Putin testuje trpezlivosť Organizácie krajín vyvážajúcich ropu. Rusku sa doteraz darilo udržiavať dobré vzťahy s OPEC a niektorými ďalšími ropnými a plynárenskými mocnosťami, predovšetkým na východe. Zdá sa však, že po vyše roku vojny na Ukrajine sa jeho vzťahy so Saudskou Arábiou a ďalšími členmi OPEC zhoršujú.

Rusko totiž utužuje energetické väzby s mocnosťami, ktoré sú otvorené jeho lacnej rope a plynu. USA a Európa na jeho energetický sektor uvalili prísne sankcie. Podarilo sa mu získať významnú pozíciu na indickom a čínskom trhu a začiatkom tohto roka sa stalo najväčším exportérom ropy do Číny. Teraz však Rusko môže poškodiť OPEC, teda organizáciu, ktorá dlhé roky podporovala jeho ropný a plynárenský priemysel.

image

Putin nevylúčil, že iná americká administratíva mohla znamenať mier na Ukrajine

Podpora pre Putina

Kartel OPEC začal v roku 2016, keď boli ceny ropy mimoriadne nízke, spolupracovať s ďalšími desiatimi veľkými producentmi ropy na čele s Ruskom a na základe dohody vedenej Saudskou Arábiou vytvoril alianciu OPEC+. Moskva pre svoju agresiu voči Ukrajine stratila západné trhy a aliancia OPEC+ podporovala snahy Putina profitovať z vysokých cien ropy, keďže sa dohodla na znížení ťažby s cieľom udržať ceny vysoko.

Zo zasadnutia aliancie OPEC+, ktoré sa konalo začiatkom tohto mesiaca, však prišli správy, že saudskí predstavitelia nie sú spokojní s tým, ako sa Rusko správa. Aliancia sa na aprílovom stretnutí dohodla na znížení ťažby ropy o 500-tisíc barelov denne a Rusko napriek tomu naďalej dodáva na trh veľké objemy zľavnenej ropy, aby podporilo svoju oslabenú ekonomiku a získalo prostriedky na financovanie vojny proti Ukrajine. Deje sa tak aj napriek tomu, že skupina krajín G7 zaviedla na export ruskej ropy cenový strop.

image

Ropa zlacňuje pre obavy zo slabého dopytu a ekonomického spomalenia

Teraz to vyzerá tak, že Putin získal podporu OPEC a zároveň profitoval z vysokých cien energií na úkor ostatných členských štátov skupiny. Opakované znižovanie ťažby zo strany kartelu v minulosti tlačilo ceny vyššie, čo Rusku umožnilo podliezať ceny OPEC, aby prilákalo kupcov a pokračovalo v predaji svojej ropy. India, Čína a niekoľko ďalších krajín zatiaľ západné sankcie ignorujú a túto situáciu využívajú, aby sa zásobili lacnou ropou. To spôsobuje pokles trhových podielov členských štátov OPEC. Napríklad v prvých dvoch mesiacoch tohto roka Rusko predbehlo Saudskú Arábiu a stalo sa najväčším vývozcom ropy do Číny, kam dodávalo približne 1,94 milióna barelov ropy denne, čo bolo o 23,8 percenta viac v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2022.

Strata dôvery

OPEC si to však všimol, čo znamená, že zrejme už Putinovi dlho nedovolí, aby pokračoval v tejto taktike. Členovia kartelu OPEC rýchlo strácajú dôveru v Rusko, pričom minister energetiky Saudskej Arábie údajne "už má toho dosť", že členovia aliancie neplnia ciele v oblasti ťažby ropy, a preto požaduje zvýšenie transparentnosti pokiaľ ide o ruskú produkciu.

image

Poľský Orlen cenami zaútočil na Slovnaft, Shell a OMV. Slovensko zažíva „Lidl efekt“ na pumpách

Členské štáty, ktoré chcú zvýšiť svoju ťažbu, ako napríklad Spojené arabské emiráty, boli doteraz trpezlivé. Ak však bude Rusko pokračovať v podliezaní cien OPEC a ignorovať svoje kvóty, mohlo by to vyvolať chaos v doteraz stabilnej aliancii.

Okrem toho vysoký ruský export ropy spôsobil, že ceny čierneho zlata klesajú aj napriek obmedzeniu ťažby OPEC. To signalizuje, že Rusko bude možno nakoniec musieť predávať svoju ropu so stratou, aby si udržalo aktuálnu úroveň vývozu, čo poškodí jeho ekonomiku.

V súčasnosti sa zdá, že ani samotný kartel OPEC sa nedokáže dohodnúť na ťažobných kvótach. Skupina a jej spojenci v rámci aliancie OPEC+ sa začiatkom tohto mesiaca stretli, aby prediskutovali novú dohodu s možnosťou úpravy kvót členských štátov. Na stretnutí sa uvažovalo o dodatočnom znížení produkcie až o jeden milión barelov denne, čo by podporilo ceny. Tento návrh však ministri odmietli, obávajú sa totiž spomaľovania globálnej ekonomiky.

Ceny ropy od začiatku vojny na Ukrajine dramaticky klesli. Do veľkej miery za to môže skutočnosť, že Rusko využilo obmedzenie produkcie OPEC, ktoré malo držať ceny na vyššej úrovni, na to, aby podkopalo ciele a postavenie kartelu na trhu dodávkami lacnej ropy dvom veľkým svetovým spotrebiteľom - Indii a Číne. Ak bude Rusko pokračovať v tejto hre, je nepravdepodobné, že si udrží podporu aliancie OPEC+, ktorá doteraz konanie Ruska neodsúdila ani nepotrestala.

01 - Modified: 2023-06-16 14:06:07 - Feat.: 1 - Title: Benzín máme za rakúske ceny, mohli by sme ísť aj nižšie, myslí si odborník. Čo čaká motoristov na pumpách? 02 - Modified: 2023-06-14 16:04:07 - Feat.: 1 - Title: Ceny ropy vďaka optimistickej prognóze dopytu Medzinárodnej agentúry pre energiu rastú 03 - Modified: 2023-06-10 22:12:49 - Feat.: 1 - Title: Poľský Orlen cenami zaútočil na Slovnaft, Shell a OMV. Slovensko zažíva „Lidl efekt“ na pumpách
01 - Modified: 2024-04-27 16:31:27 - Feat.: - Title: Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 04 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 05 - Modified: 2024-04-27 11:34:09 - Feat.: - Title: Ruský súd zadržanému redaktorovi Forbesu nariadil domáce väzenie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 21:04