Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Príjmy Ruska z ropy za marec a apríl vzrástli na najvyššiu úroveň od novembra, umožňujú financovanie vojny

24.05.2023, 13:49
Autor:
TASRTASR

Rast ruských príjmov z vývozu ropy v marci viedol zároveň v apríli k zvýšeniu dane z produkcie nerastných surovín medzimesačne o päť percent.

Príjmy Ruska z predaja ropy sa v marci a apríli v porovnaní s predchádzajúcimi dvomi mesiacmi zvýšili a dosiahli najvyššiu úroveň od novembra minulého roka. Poukázala na to najnovšia analýza fínskeho Centra pre výskum energie a čistého ovzdušia, čo ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi umožňuje naďalej financovať vojnu na Ukrajine. Informoval o tom portál americkej televízie CNBC.

Moskva tak dokázala zvýšiť svoje príjmy z exportu ropy napriek tomu, že koncom minulého roka Európska únia zaviedla zákaz na dovoz ruskej ropy tankermi a skupina najväčších svetových ekonomík G7 uvalila na ruskú ropu cenový strop. Analýza bola zverejnená necelý týždeň po tom, ako lídri G7 na záver summitu v Hirošime uviedli, že cenový strop na ruskú ropu a ropné produkty funguje, príjmy Ruska z exportu ropy klesli a krajiny po celom svete ťažia z klesajúcich cien ropy a zemného plynu.

image

Moskva sa po sankciách vynašla. Európa stále jazdí na palivách z ruskej ropy, no zarába na tom aj India

"Európska únia nesplnila svoj prísľub, že bude každé dva mesiace cenový strop revidovať, aby sa udržal pod priemernou trhovou cenou," povedal hlavný analytik z CREA a spoluautor správy Lauri Myllyvirta. "To jednoznačne dokazuje, že táto politika (cenového stropu) nefunguje," dodal. Hovorca Európskej únie sa k otázke CNBC k analýze CREA odmietol vyjadriť.

Údaje zo začiatku roka ukázali, že príjmy Ruska z vývozu fosílnych palív v decembri prudko klesli a zdalo sa, že kroky západných krajín voči Rusku v energetickej oblasti fungujú. Avšak podľa najnovších zistení CREA sa daňové príjmy Ruska z exportu ropy zvýšili v apríli medzimesačne o šesť percent, k čomu prispelo zvýšenie príjmov krajiny z exportu suroviny v predchádzajúcom mesiaci.  

image

Ropa stagnuje, obavy o dlhový strop USA znižujú optimizmus ohľadom dopytu

Rast ruských príjmov z vývozu ropy v marci viedol zároveň v apríli k zvýšeniu dane z produkcie nerastných surovín medzimesačne o päť percent, dodáva analýza, pričom za máj očakáva ešte výraznejší rast. To znamená, že od prepadu na dno na začiatku tohto roka sa daňové príjmy Ruska z ropnej produkcie v dôsledku zvýšeného objemu predaja postupne zotavujú. Ako uviedol analytik z CREA Isaac Levi, Rusko upravuje daňovú politiku práve preto, aby zmiernilo vplyv cenového stropu.

Analýza ukázala, že od uvalenia zákazu dovozu ruskej ropy tankermi zo strany Európskej únie a zavedenia cenového stropu štátmi G7 príjmy Moskvy z exportu ropy po mori dosiahli približne 58 miliárd eur. Vývoz väčšiny tejto ropy pritom zabezpečili tankery vlastnené európskymi firmami, prípadne európskymi firmami poistené.

01 - Modified: 2023-05-22 15:34:51 - Feat.: 1 - Title: Ropa stagnuje, obavy o dlhový strop USA znižujú optimizmus ohľadom dopytu 02 - Modified: 2023-05-17 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Moskva sa po sankciách vynašla. Európa stále jazdí na palivách z ruskej ropy, no zarába na tom aj India 03 - Modified: 2023-05-17 10:33:28 - Feat.: 1 - Title: Rusko prišlo o ťažké miliardy. Vyčíslili dopady ropného embarga, ceny “až do vesmíru” neleteli
01 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 02 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky 03 - Modified: 2024-04-26 11:56:57 - Feat.: - Title: V Rusku zadržali redaktora Forbesu. Písal o ukrajinskej Buči 04 - Modified: 2024-04-26 11:27:02 - Feat.: - Title: Krabí kráľ odsúdený. Ruský podnikateľ dostal 17 rokov za nájomnú vraždu 05 - Modified: 2024-04-26 10:37:39 - Feat.: - Title: Rusko zadržalo dvoch podozrivých, mali plánovať útoky na vojenské a policajné objekty
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:20