Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ropná vojna Západu proti Rusku začína strácať na sile. Moskva príjmy z vývozu čierneho zlata zvyšuje

24.05.2023, 10:11
Autor:
ČTKČTK

Moskva v poslednom čase opäť úspešne získava peniaze z vývozu fosílnych palív napriek tomu, že koncom minulého roka zaviedla Európska únia zákaz dovozu a skupina ekonomicky vyspelých krajín G7 prišla so širším obmedzením cien ruskej ropy.

Príjmy Ruska z vývozu ropy sa v marci a apríli zotavili z úrovní z januára a februára a dosiahli najvyššiu úroveň od novembra minulého roka. Vyplýva to z analýzy, ktorú zverejnilo nezávislé fínske Centrum pre výskum energií a čistého vzduchu. Očakáva sa pritom, že Moskva bude schopná príjmy z predaja ropy ďalej zvyšovať, uviedol server americkej televízie CNBC.

Zistenia ukazujú, že Moskva v poslednom čase opäť úspešne získava peniaze z vývozu fosílnych palív napriek tomu, že koncom minulého roka zaviedla Európska únia zákaz dovozu a skupina ekonomicky vyspelých krajín G7 prišla so širším obmedzením cien ruskej ropy. Lídri G7 pritom na záver nedávneho summitu v Japonsku uviedli, že cenový strop na ruskú ropu a ropné produkty funguje, že príjmy Ruska z ich predaja sa znížili a že z klesajúcich cien ropy a plynu majú zisk krajiny po celom svete.

Strata sily

Analytici trhu s energiami z CREA naznačili, že neúspech tzv. koalície pre cenový strop pri revízii cenových úrovní a presadzovanie tejto politiky spôsobil, že opatrenie stratilo na sile, integrite a dôveryhodnosti.

"Európska únia nesplnila svoj záväzok, že bude revidovať cenový strop každé dva mesiace, aby zabezpečila, že tento strop zostane nižší ako priemerná trhová cena," povedal analytik CREA a spoluautor správy Lauri Myllyvirta. "To je jasné znamenie, že to presadzovanie nefunguje," dodal.

image

Ropa stagnuje, obavy o dlhový strop USA znižujú optimizmus ohľadom dopytu

Na začiatku tohto roka údaje ukazovali, že príjmy Ruska z vývozu fosílnych palív sa v decembri prudko znížili. Vyzeralo to, že to značí účinnosť politiky zameranej na príjmy Ruska z ropy a vyvolalo to volanie po ešte tvrdších opatreniach, ktoré by pomohli Kyjevu zvíťaziť. Najnovšie zistenia CREA však ukazujú, že daňové príjmy Ruska z vývozu ropy v apríli medzimesačne vzrástli o šesť percent vďaka marcovému rastu vývozu. Treba však dodať, že príjmy Kremľa boli výrazne nižšie ako v apríli minulého roka, keď ceny prudko vzrástli.

Výsledkom vyšších vývozných príjmov v marci bol tiež rast daňových príjmov Ruska z ťažby nerastných surovín v apríli v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom o päť percent. A v máji sa očakáva ešte vyšší nárast. To znamená, že po prepade na dno na začiatku tohto roka sa daňové príjmy z ťažby ropy vďaka zvýšenému predaju zotavujú.

Európske tankery

Analýza strediska CREA ukázala, že od zavedenia zákazu dovozu ruskej ropy do Európskej únie a stanovenia cenového stropu na ruskú ropu skupinou G7 príjmy Moskvy z vývozu ropy po mori predstavovali odhadom 58 miliárd eur. Väčšina tejto ropy bola prepravená tankermi poistenými alebo vlastnenými Európou.

CREA odhaduje, že príjmy Ruska by sa mohli znížiť o ďalších 22 miliárd eur, ak by cenový strop na ropu bol znížený na 30 dolárov za barel a cenové stropy na ropné produkty by sa zodpovedajúcim spôsobom zrevidovali.

image

Rusko stlačilo ceny ropy nadol

V súčasnosti je cenový strop na ruskú ropu 60 dolárov za barel. Tento strop krajiny G7, Austrálie a Európskej únie zaviedli 5. decembra minulého roka. Európska únia a Británia navyše zaviedli zákaz dovozu ruskej ropy po mori. Tento rok vo februári

image

Ropa výrazne zdražuje kvôli optimizmu ohľadom dopytu a nádeji na zvýšenie amerického dlhového stropu

potom bol zavedený cenový strop 100 USD za barel na ruské ropné produkty, ako je nafta, a 45 USD za barel na ropné produkty, ako je napríklad vykurovací olej. Cieľom cenových stropov je obmedziť príjmy Ruska z vývozu fosílnych palív, ktorými Moskva financuje inváziu na Ukrajinu.

Americké ministerstvo financií odhaduje, že príjmy Ruska z predaja ropy od začiatku tohto roka klesli na iba 23 percent ruského rozpočtu. Pred inváziou vlani vo februári predstavovali 30 až 35 percent rozpočtu.

01 - Modified: 2023-05-23 08:50:17 - Feat.: 1 - Title: Ropa pre Slovensko dražie: Slovnaft a MOL pristúpili na tvrdé podmienky Chorvátov. Viac pýta aj Ukrajina 02 - Modified: 2023-05-22 15:34:51 - Feat.: 1 - Title: Ropa stagnuje, obavy o dlhový strop USA znižujú optimizmus ohľadom dopytu 03 - Modified: 2023-05-17 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Moskva sa po sankciách vynašla. Európa stále jazdí na palivách z ruskej ropy, no zarába na tom aj India
01 - Modified: 2024-04-16 14:43:11 - Feat.: - Title: Napätie na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky, varuje Putin. Dúfa, že Izrael nepodnikne odvetu 02 - Modified: 2024-04-16 13:40:19 - Feat.: - Title: Súd v Moskve nariadil vziať do väzby známeho novinára Zygara, ktorý žije v exile 03 - Modified: 2024-04-16 13:08:51 - Feat.: - Title: Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri 04 - Modified: 2024-04-16 11:38:20 - Feat.: - Title: Rusom sme zničili mocnú radarovú stanicu, tvrdí ukrajinská rozviedka 05 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 17:22