Katarský minister energetiky Saad al-Kaabi. FOTO: The Presidential Press and Information Office‘s of Azerbaijan
StoryEditor

Európe stále hrozí energetická kríza, varuje katarský minister a zdôrazňuje, že to najhoršie len príde

23.05.2023, 15:03
Autor:
TASRTASR

Katarský minister Saad al-Kaabi a jeho saudskoarabský náprotivok princ Abdulazíz bin Salmán uviedli, že nízke investície do ropy a zemného plynu v dôsledku prechodu mnohých krajín na čistejšie energie môžu viesť k novej energetickej kríze.

Európa ešte zďaleka nemá v oblasti energetickej krízy vyhrané. Uviedol to katarský minister energetiky a dodal, že z pohľadu nedostatku ropy a plynu "to najhoršie ešte len príde". Momentálnu priaznivú situáciu totiž podľa neho zabezpečila teplá zima. Informovala o tom agentúra AFP.  

Katarský minister Saad al-Kaabi a jeho saudskoarabský náprotivok princ Abdulazíz bin Salmán uviedli, že nízke investície do ropy a zemného plynu v dôsledku prechodu mnohých krajín na čistejšie energie môžu viesť k novej energetickej kríze. "Jediné, čo tento rok Európe pomohlo, bola teplá zima a spomalenie hospodárskeho rastu," povedal Saad al-Kaabi na Katarskom ekonomickom fóre. "Ak ekonomika začne naberať na aktivite a zima bude mať taká, aká zvyčajne býva, myslím si, že to najhoršie ešte len príde," dodal.

image

Ropa pre Slovensko dražie: Slovnaft a MOL pristúpili na tvrdé podmienky Chorvátov. Viac pýta aj Ukrajina

Po tom, ako invázia Ruska na Ukrajinu začiatkom minulého roka vyvolala energetickú krízu, Európa sa počas zimných mesiacov dokázala vážnym problémom vyhnúť. Dôvodom bola do veľkej miery teplá zima.

Saad al-Kaabi a princ Abdulazíz bin Salmán, ktorého krajina je najväčším exportérom ropy na svete, na konferencii upozornili, že problémy sa preto neskončili. "Ak by ropné a plynárenské firmy neboli démonizované a európski lídri mali vhodný plán a s firmami rokovali, dospelo by sa k rozumnému riešeniu," povedal Saad al-Kaabi.

Samotný Katar uzatvoril viacero veľkých kontraktov na dodávku plynu a pracuje na rozvoji ložiska Severné pole, ktoré obsahuje najväčšie zásoby plynu na svete. Dopyt je však taký veľký, že aj zvýšená produkcia z projektov Severné pole východ a Severné pole juh môže byť zakontrahovaná v rámci dlhodobých zmlúv do konca tohto roka, varoval katarský minister. "Hrozí, že čo sa týka dlhodobých kontraktov, nebudeme mať do konca roka už žiadny plyn z NFE a NFS," povedal.

image

Ropa stagnuje, obavy o dlhový strop USA znižujú optimizmus ohľadom dopytu

Podľa Abdulazíza al-Salmána Európu zachránil počas minulej zimy "dar od Boha". Zároveň dodal, že súčasné kroky mnohých vlád zvyšujú riziko pre energetickú bezpečnosť, keďže veľký počet krajín prestáva investovať do ropy a plynu a vo veľkom prechádza na obnoviteľné zdroje energie.

"Všade počujeme o modrom, zelenom, fialovom, ružovom vodíku, kto však bude v konečnom dôsledku odberateľ?, spýtal sa sarkasticky smerom k presadzovaniu obnoviteľných zdrojov saudskoarabský princ. "Aká bude cena vodíka? Neriešime ropu, neriešime plyn. Diskutujeme o takzvaných najčistejších, najzelenších palivách budúcnosti. Stále však pre ne nie sú odberatelia," dodal Abdulazíz bin Salmán.

01 - Modified: 2023-05-23 08:50:17 - Feat.: 1 - Title: Ropa pre Slovensko dražie: Slovnaft a MOL pristúpili na tvrdé podmienky Chorvátov. Viac pýta aj Ukrajina 02 - Modified: 2023-05-22 15:34:51 - Feat.: 1 - Title: Ropa stagnuje, obavy o dlhový strop USA znižujú optimizmus ohľadom dopytu 03 - Modified: 2023-05-17 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Moskva sa po sankciách vynašla. Európa stále jazdí na palivách z ruskej ropy, no zarába na tom aj India 04 - Modified: 2023-05-17 17:30:24 - Feat.: 1 - Title: Ropa výrazne zdražuje kvôli optimizmu ohľadom dopytu a nádeji na zvýšenie amerického dlhového stropu
01 - Modified: 2024-04-19 12:19:54 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“ 02 - Modified: 2024-04-19 07:43:35 - Feat.: - Title: Katarské letisko Hamad považujú cestujúci za najlepšie na svete 03 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 04 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 05 - Modified: 2024-04-18 16:19:16 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, investori zvažujú vplyv sankcií a štatistiky z USA
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:59