Šéf Fedu Jerome Powell. FOTO: Reuters
StoryEditor

Šéf Fedu: Riziká sú vyrovnanejšie, júnové rozhodnutie o sadzbách je nejasné

19.05.2023, 19:56
Autor:
ČTKČTK

Fed bude teraz podľa svojho šéfa Jeromeho Powella rozhodovať postupne, zasadnutie od zasadnutia.

Stále nie je jasné, či bude potrebné v Spojených štátoch naďalej zvyšovať úrokové sadzby. Bankári sa snažia vybalansovať neistotu z dopadu minulého zvýšenia nákladov na úvery a nedávneho sprísnenia bankových úverov so skutočnosťou, že inflácia sa ukazuje ťažko zvladateľná. Na dnešnej konferencii to povedal šéf americkej centrálnej banky Jerome Powell.

Centrálna banka bude teraz podľa svojho šéfa rozhodovať postupne, zasadnutie od zasadnutia. "Čelíme neistote o oneskorení účinkov nášho doterajšieho sprísňovania a o rozsahu sprísňovania úverov kvôli nedávnemu napätiu na bankovom trhu," povedal Powell.

Súčasný výhľad ďalšieho vývoja úrokov sa tak obmedzuje na identifikáciu faktorov, ktoré bude Fed sledovať pri posudzovaní toho, do akej miery môže byť vhodné ďalšie sprísnenie menovej politiky, aby sa inflácia vrátila na dve percentá.

Centrálni bankári tak pred svojím zasadnutím, ktoré sa uskutoční 13. a 14. júna, zatiaľ neurobili žiadne rozhodnutie o tom, do akej miery bude vhodné ďalšie sprísnenie menovej politiky, uviedla agentúra Reuters.

Očakávalo sa, že dnešné Powellovo vystúpenie by mohlo ujasniť, akým smerom sa Fed teraz vydá. V najbližších týždňoch však bankárov čakajú ešte dôležité údaje o zamestnanosti a inflácii, ktoré by mohli rozhodnutie ovplyvniť.

Dopad na rozhodnutie bude mať zrejme aj to, či sa podarí vyriešiť patová situácia okolo zvýšenia dlhového stropu. Ak by dohoda nebola schválená a americká ekonomika by sa dostala do platobnej neschopnosti, mohol by byť Fed dotlačený k mimoriadnym krokom.

Na začiatku mesiaca Fed zvýšil základný úrok o štvrť percentuálneho bodu, od vlaňajšieho marca to bolo desiate zvýšenie za sebou.

Úroková sadzba je v súčasnosti v pásme 5,00 až 5,25 percenta, čo väčšina menových bankárov označila za úroveň, na ktorej sa pravdepodobne zvyšovanie úrokov zastaví.

Vyhlásenie Fedu po tomto zasadnutí prinieslo možnosť, že v júni úroky zostanú nezmenené, Powell však následne na tlačovej konferencii povedal, že to nemožno s určitosťou povedať a že bude potrebné pred rozhodnutím sledovať aktuálne údaje.

Údaje o inflácii, zamestnanosti a bankovom sektore však odvtedy situáciu príliš neobjasnili. Jasne sa nevyjadrujú ani samotní centrálni bankári.

Ekonómovia, vrátane tých z Fedu, už dlho predpovedajú, že zvýšenie úrokov stiahne ekonomiku minimálne do plytkej recesie, pravdepodobne ešte tento rok.

V prvom štvrťroku hrubý domáci produkt Spojených štátov vzrástol v celoročnom prepočte o 1,1 percenta, čo bolo pomalšie, ako sa čakalo. V druhom štvrťroku sa tempo rastu podľa aktuálnych odhadov analytikov zrýchli na 2,9 percenta. Vplyv zvyšovania sadzieb funguje s ročným alebo dlhším oneskorením, takže doterajšie kroky Fedu sa ešte plne do ekonomiky nepremietli.

01 - Modified: 2024-05-01 19:29:00 - Feat.: - Title: Fed sa nechystá zvýšiť úrokové sadzby, vyhlásil Powell 02 - Modified: 2024-05-01 19:20:00 - Feat.: - Title: USA obvinili Rusko, že na Ukrajine porušuje Dohovor o chemických zbraniach 03 - Modified: 2024-05-01 19:05:00 - Feat.: - Title: Americký dolár pred rozhodnutím Fedu o sadzbách mierne oslabuje 04 - Modified: 2024-05-01 19:55:51 - Feat.: - Title: USA uvalili nové sankcie na stovky subjektov. Týkajú sa aj Slovenska 05 - Modified: 2024-05-01 18:24:20 - Feat.: - Title: Fed šiestykrát po sebe nezmenil úrokové sadzby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 06:55