Elizabeth Holmesová obvinená z podvodu s krvnými testami na súde. FOTO: Reuters
StoryEditor

Padlá hviezda Silicon Valley konečne nastúpi do väzenia. Odvolanie miliardárke Holmesovej nevyšlo

18.05.2023, 12:40

Zakladateľka spoločnosti Theranos Elizabeth Holmesová si mala pôvodne svoj trest začať odpykávať najneskôr 27. apríla, ale obhajcom sa podarilo tento termín vďaka právnym manévrom aspoň čiastočne oddialiť.

Zakladateľka spoločnosti Theranos Elizabeth Holmesová si začne 30. mája odpykávať svoj trest odňatia slobody za podvody na investoroch. Tvrdila totiž, že jej startup dokáže vykonávať širokú škálu lekárskych diagnostík pomocou niekoľkých kvapiek krvi. Dátum nástupu do väzenia stanovil v stredu americký okresný sudca Edward Davila a Holmesová by tam mala celkovo stráviť 11 rokov a tri mesiace.

Súd Holmesovej za podvod na investoroch, pacientoch aj klientoch už vlani tento trest uložil, ale zakladateľke farmaceutickej spoločnosti sa darilo niekoľko týždňov nástupu do väzenia vyhýbať. Teraz to však vyzerá, že ju od amerického väzenia už nič nezachráni. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

image

Akcie v USA kvôli správe o maloobchodných tržbách klesli, dolár vzrástol

Holmesová si mala pôvodne svoj trest začať odpykávať najneskôr 27. apríla, ale obhajcom sa podarilo tento termín vďaka právnym manévrom aspoň čiastočne oddialiť. Dva dni pred pôvodným nástupom totiž advokáti v mene Holmesovej podali odvolanie proti rozhodnutiu zo začiatku apríla.

Toto odvolanie automaticky odložilo dátum nástupu do väzenia. Sudcovia amerického obvodného odvolacieho súdu však tento krok v utorok večer zamietli. V reakcii na to právnici Elizabeth Holmesovej v stredu sami prišli s tým, aby sudca Davila stanovil upravený dátum nástupu do väzenia. Od svojho odsúdenia v januári 2022 bola Holmesová na slobode na kauciu.

Pochybná stávka na krv

Tridsaťdeväťročná Holmesová sa stala hviezdou Silicon Valley, keď tvrdila, že jej start-up zdokonaľuje ľahko použiteľnú testovaciu sadu, ktorá dokáže vykonávať širokú škálu lekárskych diagnostík pomocou iba niekoľkých kvapiek krvi.

Spoločnosť Theranos tak sľubovala revolúciu v medicíne. Do konca roku 2010 mala jej firma viac ako 92 miliónov dolárov rizikového kapitálu.

image

Investičná zima sa skončila: okolo Slovenska majú krúžiť projekty väčšie ako Volvo

Pochybnosti o metóde sa objavili vo chvíli, keď americký denník The Wall Street Journal začal na jeseň 2015 zverejňovať sériu článkov, v ktorých bývalí zamestnanci tvrdili, že krvné testy vykonávané Theranosom sú nespoľahlivé.

Najmladšia miliardárka na svete

Z podvodov bola obvinená zakladateľka firmy Holmesová, vtedy považovaná za najmladšiu americkú miliardárku, ako aj bývalý prezident spoločnosti Ramesh Balwani. Toho odsúdili na takmer 13 rokov odňatia slobody za svoju úlohu v rozsiahlom podvode, ktorý bol podľa žalobcov spáchaný na investoroch a pacientoch spoločnosti Theranos.

image

Dopyt po platine tento rok prudko stúpne, na trhu je deficit, predpovedajú analytici

Časopis Forbes pomenoval Holmesovú ako najväčšiu svetovú miliardárku. Len v tridsiatich rokoch totiž mal jej podiel v spoločnosti Theranos hodnotu 4,5 miliardy dolárov. Holmesová krátko pred súdnym procesom porodila dieťa, po odsúdení sa jej narodilo druhé.

01 - Modified: 2023-05-17 07:47:58 - Feat.: 1 - Title: Investičná zima sa skončila: okolo Slovenska majú krúžiť projekty väčšie ako Volvo 02 - Modified: 2023-05-16 20:26:26 - Feat.: 1 - Title: Akcie v USA kvôli správe o maloobchodných tržbách klesli, dolár vzrástol 03 - Modified: 2023-05-16 17:09:37 - Feat.: 1 - Title: Americký dolár po správe o vývoji maloobchodných tržieb posilňuje
01 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 04 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 05 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:48