Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Fínsko oznámilo, že účty jeho zastupiteľských úradov v Rusku boli zmrazené

17.05.2023, 21:08
Autor:
ČTKČTK

Okrem fínskeho veľvyslanectva v Moskve sa zmrazenie účtov týka aj fínskeho generálneho konzulátu v Petrohrade. Fínske ministerstvo zahraničia podľa televízie Yle uviedlo, že vec je vážna a že je v kontakte s ruskými úradmi.

Bankové účty fínskych zastupiteľských úradov v Rusku boli zmrazené, uviedlo dnes podľa agentúry Reuters fínske ministerstvo zahraničia. Helsinki požiadali ruskú stranu o vysvetlenie, odpoveď ale podľa ministerstva zatiaľ nedostali. Hovorkyňa ruskej diplomacie podľa agentúry Interfax uviedla, že ide o odvetu za to, že fínske úrady umožňujú ruským zastupiteľským úradom vo Fínsku používať účty len v jednej banke. Ťažkosti s používaním bankových účtov v Rusku zaznamenalo aj dánske veľvyslanectvo.

"Potvrdzujeme, že v Rusku boli zavedené obmedzenia ohľadom použitia účtov fínskeho veľvyslanectva a fínskeho generálneho konzulátu v Petrohrade. Tieto kroky sú zrkadlovou odvetou za porovnateľné obmedzenia zavedené voči ruským zastupiteľským úradom v tejto krajine, "povedala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová novinárom. Ruské zastupiteľské úrady podľa nej môžu používať účty len v jednej z fínskych bánk. Moskva podľa hovorkyne opakovane žiadala zrušiť toto obmedzenie a varovala, že prijme odvetné opatrenia, ak sa situácia nevyrieši.

image

Poškodenie systému Patriot po ruskom útoku je minimálne, tvrdia americké zdroje

Okrem fínskeho veľvyslanectva v Moskve sa zmrazenie účtov týka aj fínskeho generálneho konzulátu v Petrohrade. Fínske ministerstvo zahraničia podľa televízie Yle uviedlo, že vec je vážna a že je v kontakte s ruskými úradmi.

Fínsky šéf diplomacie Pekka Haavisto dnes novinárom povedal, že bankové účty nie sú dostupné od 27. apríla. Zastupiteľské misie podľa neho zatiaľ používajú hotovostné rezervy.

Dánske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že zaznamenalo výrazný rast administratívy s realizáciou bankových prevodov. "Zvýšené požiadavky na dokumentáciu pred každou platbou viedli k tomu, že veľvyslanectvo (v Moskve) už dlhú dobu platí zamestnancom platy a svoje účty v hotovosti," uviedla Kodaň.

image

Stoltenberg: Spojenci v NATO diskutujú o bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu

Haavisto ďalej oznámil, že Fínsko poslalo štvrtého mája ruským úradom list, v ktorom Rusko žiada, aby umožnilo fínskym zastupiteľským misiám v krajine fungovania, a požiadalo tiež o vysvetlenie. Toho sa mu však zatiaľ nedostalo. Ruská centrálna banka na žiadosť agentúry Reuters o komentár tiež nereagovala.

Vzťahy oboch krajín, ktoré spolu zdieľajú dlhú pozemnú hranicu, sa zhoršili po tom, čo sa Fínsko v apríli oficiálne stalo členom Severoatlantickej aliancie. Helsinki o členstvo požiadali spoločne so Švédskom po vlaňajšej ruskej invázii na Ukrajinu. Moskva pohrozila obom krajinám protiopatreniami.

01 - Modified: 2023-05-20 17:23:53 - Feat.: 1 - Title: Tatranský tiger chradne. Susedia idú viac s dobou, po 30 rokoch sa dostali pred nás 02 - Modified: 2023-05-16 14:15:29 - Feat.: 1 - Title: Švédsko vzhľadom na turecké voľby nečaká skorý pokrok v žiadosti o vstup do NATO 03 - Modified: 2023-05-16 10:56:22 - Feat.: 1 - Title: Slovensko nasadlo na vlnu rastu. Krízu sme zvládli horšie ako iné krajiny Európy
01 - Modified: 2024-04-26 05:15:02 - Feat.: - Title: Za nápis "Smrť režimu" si má 17-ročná ruská študentka odpykať 3,5 roka 02 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 03 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 04 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 05 - Modified: 2024-04-25 18:29:35 - Feat.: - Title: Ruskí navrátilci z vojny majú v Rusku na svedomí najmenej 107 životov, ďalšiu stovku zranili
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 07:47