Talianska premiérka Giorgia Meloniová. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Nižšie dane a zmeny na trhu práce. Pravicová vláda v Taliansku schválila prvomájový balík

01.05.2023, 17:06
Autor:
TASRTASR

Schválenie opatrení na 1. mája, teda počas Sviatku práce, označil šéf odborov za akt arogancie.

Talianska pravicová vláda v pondelok schválila opatrenia na zvýšenie počtu pracovných miest a platov. Odbory a opozičné strany ju pritom kritizovali, že balík zahŕňa aj znižovanie sociálnych dávok a voľnejšie pravidlá pre krátkodobé pracovné zmluvy. TASR o tom informuje na základe správ AFP a Reuters. 

Premiérka Giorgia Meloniová zjednodušila firmám uzatváranie pracovných zmlúv na 12 až 24 mesiacov. A do konca roka plánuje obmedziť tzv. systém "občianskych miezd", teda príspevkov na zmiernenie chudoby, ktorý bol zavedený v roku 2019.

Jej administratíva vyčlenila tiež približne tri miliardy eur na zníženie tzv. daňového klinu (rozdielu medzi financiami, ktoré platí zamestnávateľ a tým, čo si pracovník odnesie domov) po dobu šesť mesiacov. Ale vzťahuje sa to len na zamestnancov s ročným príjmom do 35-tisíc eur.

Kritika odborov

"Je to konkrétny krok proti kríze životných nákladov," povedal minister hospodárstva Giancarlo Giorgetti. Dodal, že zníženie daní bude mať hodnotu v priemere 100 eur mesačne.

Maurizio Landini, šéf hlavného talianskeho odborového zväzu CGIL, však kritizoval vládny balík. Pripomenul, že mzdy v Taliansku sú nízke v dôsledku vysokých daní a poukázal aj na bezprecedentnú "úroveň neistoty zamestnania". Schválenie opatrení na 1. mája, teda vo Sviatok práce, označil za "akt arogancie".

Ministerka práce Marina Calderoneová reformy obhajovala a uviedla, že vláda chce podporovať "tých, ktorí musia pracovať, ale aj tých, ktorí chcú pracovať".

V rámci snahy o uvoľnenie pravidiel na trhu práce Meloniová rozšírila priestor na používanie tzv. pracovných poukážok, čo je extrémna forma pracovnej flexibility populárna medzi podnikmi, zatiaľ čo kritici tvrdia, že ponecháva široký priestor na zneužívanie.

Zoštíhlenie podpory

Meloniová si určila za prioritu aj zoštíhlenie vyplácania príspevkov pre chudobných (občianskych miezd), ktoré nahradia "šeky pre inklúziu".

Vláda tvrdí, že táto pomoc stojí príliš veľa, v minulom roku to bolo okolo 8 miliárd eur. A odrádza zdravých ľudí, najmä mladých, od hľadania práce.

Nové inkluzívne šeky, ktoré sa začnú používať v januári 2024, budú stáť približne 5,4 miliardy eur ročne a budú dostupné len pre domácnosti s maloletými, so seniormi vo veku 60 rokov a viac alebo s hendikepovanými ľuďmi.

Ďalšia daňová úľava, platná do decembra, má za cieľ povzbudiť podnikateľov, aby zamestnávali mladých ľudí, ktorí nepracujú ani neštudujú.

V Taliansku patrí až 23,1 percenta mladých ľudí vo vekovej skupine 15 až 29 rokov do kategórie NEET (Not in Education, Employment or Training), ktorí neštudujú, nie sú zamestnaní, ani sa nepripravujú na budúce povolanie. To je najvyšší podiel v Európskej únii, kde je podľa údajov z roku 2021 priemer 13,1 percenta.

Meloniová od svojho nástupu do funkcie v septembri minulého roka presadila redukciu dane z príjmov právnických osôb a zároveň sľúbila, že obnoví ekonomickú dôveryhodnosť Talianska znížením dlhu, ktorý patrí medzi najvyššie v eurozóne a ešte vzrástol počas pandémie ochorenia COVID-19.

01 - Modified: 2024-04-30 16:43:04 - Feat.: - Title: Daňové úľavy aj finančný bonus. Talianska vláda schválila balík na podporu ekonomiky 02 - Modified: 2024-04-28 14:50:00 - Feat.: - Title: Výročie Mussoliniho popravy si v Taliansku pripomenuli desiatky ľudí 03 - Modified: 2024-04-28 14:27:38 - Feat.: - Title: Talianska premiérka ohlásila kandidatúru vo voľbách do eurovolieb, mandát však nechce 04 - Modified: 2024-04-28 14:06:37 - Feat.: - Title: Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier 05 - Modified: 2024-04-27 08:22:20 - Feat.: - Title: Oblasť okolo talianskej sopky Vezuv zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 07:15