Dmitrij Medvedev. FOTO: Profimedia
StoryEditor

Medvedev sa vyhráža najbohatším štátom sveta: Zakážte vývoz do Ruska a my zrušíme dohodu o obilí

23.04.2023, 16:37
Autor:
TASRTASR

Exprezident Dmitrij Medvedev na sociálnej sieti napísal, že zákaz vývozu do Ruska bude znamenať recipročný zákaz dovozu z Ruska, týkajúci sa aj kategórií tovaru, ktorý podľa neho krajiny G7 potrebujú.

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev v nedeľu vyhlásil, že ak skupina G7 pristúpi k zákazu vývozu do Ruska, Moskva bude reagovať zrušením dohody umožňujúcej vývoz ukrajinských obilnín cez Čierne more. Informovala o tom agentúra Reuters.

Skupina G7 zvažuje takmer úplný zákaz exportu do Ruska, uviedla minulý týždeň japonská tlačová agentúra Kjódó s odvolaním sa na zdroje z vlády v Tokiu.

Odpoveď Ruska

Rusko opakovane pohrozilo ukončením svojej účasti na tzv. obilninovej dohode, ktorá je aktuálne predĺžená do 18. mája.

image

Osud čiernomorskej obilnej dohody je stále neistý, inšpekcie lodí sa obnovili. Moskva viní OSN a Ukrajinu

Medvedev na sociálnej sieti napísal, že zákaz vývozu do Ruska bude znamenať recipročný zákaz dovozu z Ruska, týkajúci sa aj kategórií tovaru, ktorý podľa neho krajiny G7 potrebujú.

G7 údajne diskutuje o zmene sankčného režimu voči Rusku tak, aby bol vývoz do tejto krajiny automatický zakázaný s výnimkou tovaru zaradeného na zoznam povolených produktov. V súčasnosti možno do Ruska predávať všetok tovar, ktorý nie je na sankčných zoznamoch.

Dohoda o obilninách

Medvedev, dlhoročný spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, je podpredsedom Rady bezpečnosti Ruskej federácie a vedie vládnu komisiu pre výrobu zbraní pre vojnu na Ukrajine.

image

Zákaz ukrajinského obilia: Prečo sme stopli jeho dovoz a je nebezpečné? (otázky a odpovede)

Moskva sa opakovane sťažovala na podmienky dohody o obilninách, ktorá je jediným významným diplomatickým úspechom počas 14-mesačnej vojny na Ukrajine.

Vyhlásila, že z tejto iniciatívy sa stiahne, ak Západ nezruší obmedzenia vývozu ruských poľnohospodárskych produktov a hnojív.

01 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 02 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 03 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:03