Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Únia dokázala rýchlo reagovať a pomôcť agrosektoru počas koronakrízy. Opatrenia pomohli, tvrdia audítori

20.04.2023, 19:44
Autor:
TASRTASR

Európska únia zareagovala zavedením viacerých opatrení vrátane usmernení, ktorých cieľom bolo zabezpečiť účinný potravinový dodávateľský reťazec v Európskej únii a v ktorých sa sezónni pracovníci označujú ako "kľúčoví".

Európska únia dokázala rýchlo reagovať na hrozbu, ktorú pandémia ochorenia COVID-19 predstavovala pre poľnohospodárske dodávateľské reťazce. Prijaté opatrenia pomohli zmierniť narušenie agropotravinárskeho sektora, uviedol vo štvrtok Európsky dvor audítorov.

Audítori zdôraznili, že ak v budúcnosti nastane podobná kríza, podpora Európskej únie bude účinnejšia, keby sa poskytovala cielenejšie potrebným odvetviam a poľnohospodárom.

Správa uvádza, že pandémia zasiahla dodávateľské reťazce agrovýrobkov v celom rozsahu od poľnohospodárov k spotrebiteľom. Bola narušená preprava výrobkov, najmä cez hranice, supermarkety mali problémy so zásobovaním.

Priama pomoc pre poľnohospodárov

Únia zareagovala zavedením viacerých opatrení vrátane usmernení, ktorých cieľom bolo zabezpečiť účinný potravinový dodávateľský reťazec v Európskej únii a v ktorých sa sezónni pracovníci označujú ako "kľúčoví", priamu podporu pre poľnohospodárov a malé stredné podniky, uľahčenie štátnej pomoci a mimoriadnych trhových intervenčných opatrení.

"Európsky agropotravinársky sektor bol koronakrízou ťažko zasiahnutý. Výzvou pre bezpečnosť dodávok potravín je aj ruská vojna na Ukrajine. Dúfame, že naša práca môže prispieť k zlepšeniu koncepcie a zamerania budúcich opatrení reakcie na krízu určených na podporu agropotravinárskeho sektora," uviedla Joëlle Elvingerová, členka EDA zodpovedná za tento audit.

image

Od leta dostanete od zamestnávateľa vyššie stravné. Pozrite si prehľad nových súm

Audítori vyzdvihli rýchlosť, s akou Únia reagovala, keď eurokomisia na začiatku pandémie vydala usmernenia týkajúce sa zavádzania zelených jazdných pruhov pre cezhraničný pohyb tovaru a zabezpečila voľný pohyb sezónnych pracovníkov.

Rýchlo bol vytvorený aj rámec priamej podpory v objeme 712 miliónov eur prerozdelením nevyužitých prostriedkov určených na rozvoj vidieka, z ktorých bola poskytovaná podpora vo výške až 7000 eur na poľnohospodára a 50-tisíc eur na malý alebo stredný podnik.

Rozsah sa lúčil

Vzhľadom na to, že hlavná fiškálna reakcia na pandémiu prichádzala z národných rozpočtov, Európska únia uľahčila opatrenia štátnej pomoci. Rozsah verejnej podpory sa však medzi jednotlivými krajinami Únia výrazne líšil. To sa týkalo dvoch najväčších producentov rastlín a kvetov: v Holandsku dosiahla štátna pomoc takmer deväť percent hodnoty produkcie, zatiaľ čo v Španielsku bola na úrovni 0,3 percenta. Podľa audítorov tento stav môže viesť k nekalej súťaži.

Priama podpora nebola dostatočne zameraná na tých, ktorí ju najviac potrebovali. Viaceré krajiny (Poľsko, Rumunsko, Grécko, Taliansko a Španielsko) podporovali poľnohospodárov v danom sektore bez ohľadu na to, či im vznikli straty. Niektorí poľnohospodári tak mohli získať podporu, aj keď neboli postihnutí krízou. Iní dostali nadmerné kompenzácie.

image

Cestujete na služobnú cestu vlastným autom? Od šéfa dostanete peniaze za každý prejazdený kilometer

Aj vo vinárskom odvetví eurokomisia zaviedla opatrenia na definitívne stiahnutie vína z trhu (krízová destilácia) alebo jeho dočasné stiahnutie (krízové skladovanie), aby sa znížili nadbytočné dodávky. Výrazné rozdiely v poskytovaní podpory však viedli k nerovnakému zaobchádzaniu, čo podľa EDA predstavuje diskrimináciu medzi výrobcami vína.

Audítori kontrolovali vykonávanie opatrení Únie v piatich členských štátoch (Francúzsko, Grécko, Poľsko, Rumunsko, Španielsko), na ktoré pripadalo 69 percent súm pridelených v podobe mimoriadnej priamej podpory pre poľnohospodárov a 87 percent súm pridelených na krízovú destiláciu.

01 - Modified: 2023-04-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cestujete na služobnú cestu vlastným autom? Od šéfa dostanete peniaze za každý prejazdený kilometer 02 - Modified: 2023-03-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kedy opakovať audit kybernetickej bezpečnosti? 03 - Modified: 2023-03-11 13:39:02 - Feat.: 1 - Title: Možnosť poberať predčasný dôchodok a materské by mohlo mať viac ľudí, podmienky sa majú zmeniť
01 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Brusel tlačí na optiku, 5G a stropuje ceny. Spôsobí lacnejšie hovory či SMS u našich operátorov? 02 - Modified: 2024-04-26 12:37:38 - Feat.: - Title: Európska únia schválila pomoc prevádzkovateľovi digitálnej pozemnej televízie Towercom, uvoľní frekvencie 03 - Modified: 2024-04-26 11:59:11 - Feat.: - Title: Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci zrýchlil na takmer ročné maximum, úverov je viac 04 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala 05 - Modified: 2024-04-25 20:30:55 - Feat.: - Title: Pri európskom záťahu zadržala polícia 21 pašerákov Iračanov a Sýrčanov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 09:42