StoryEditor

Volkswagen vybuduje v Indonézii ekosystém batérií pre elektrické vozidlá

17.04.2023, 08:56
Autor:
TASRTASR

Indonézia má najväčšie svetové zásoby niklu a snaží sa rozvíjať nadväzujúce priemyselné odvetvia vrátane výroby batérií pre elektrické vozidlá.

Nemecká automobilová skupina Volkswagen (VW) vybuduje ekosystém batérií pre elektrické vozidlá v Indonézii, kde bude spolupracovať s viacerými zahraničnými firmami vrátane čínskeho producenta nerastných surovín Zhejiang Huayou Cobalt. Uviedlo to indonézske ministerstvo investícií. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Výrobcovia automobilov sa obracajú na Indonéziu, ktorá má bohaté zásoby suroviny potrebných pri výrobe batérií. Chcú tak znížiť svoje náklady a dobehnúť lídra na trhu elektromobilov, americkú spoločnosť Tesla.

Indonézsky minister investícií Bahlil Lahadalia v nedeľu 16. apríla uviedol, že VW, najväčšia európska automobilka, bude spolupracovať s firmami Vale, Ford, Huayou, francúzskou Eramet a niekoľkými indonézskymi firmami, ako je Merdeka Gold Copper, materská spoločnosť Merdeka Battery, a energetická firma Kalla Group.

Partnerstvo bude pozostávať zo spoločných podnikov a dodávok surovín, uviedol minister vo vyhlásení na priemyselnom veľtrhu v nemeckom Hannoveri, kde sa stretol sa so zástupcami viacerých spoločností vrátane chemického gigantu BASF, Eramet a Volkswagen. 

Investíciu Volkswagenu má realizovať jeho batériová divízia PowerCo.

Bahlil tiež povedal, že koncern BASF prejavil záujem o vybudovanie závodu na výrobu batériových materiálov v spolupráci so spoločnosťou Eramet v severnej Indonézii. Celková investícia sa odhaduje na približne 2,6 miliardy USD (2,35 miliardy eur).

Indonézia má najväčšie svetové zásoby niklu a snaží sa rozvíjať nadväzujúce priemyselné odvetvia vrátane výroby batérií pre elektrické vozidlá.

Minulý mesiac americká automobilka Ford oznámila svoju prvú investíciu v Indonézii, keď sa pripojila k firmám Vale Indonesia a Huayou v závode na spracovanie niklu v hodnote 4,5 miliardy USD.

Volkswagen v marci uviedol, že plánuje investovať 180 miliárd eur počas piatich rokov do oblastí, ako sú výroba batérií a získavanie surovín.

01 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 07:00:29 - Feat.: - Title: Indonézia po erupcii sopky Ruang vydala varovanie pred cunami a uzavrela letisko 03 - Modified: 2024-04-17 19:08:43 - Feat.: - Title: Indonézia vyhlásila výstrahu pred cunami po erupcii sopky Ruang 04 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 05 - Modified: 2024-04-17 08:38:43 - Feat.: - Title: Kvôli výbuchu sopky Ruang museli v Indonézii evakuovať stovky ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:00