Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. FOTO: Reuters
StoryEditor

Diplomacia Moskvy pohrozila nepredĺžením obilnej dohody, žiadajú splnenie požiadaviek ruského vývozu

13.04.2023, 10:30
Autor:
ČTKČTK

Potvrdzujeme naše stanovisko, že bez pokroku pri riešení piatich ‘systémových‘ problémov nemožno o ďalšom predĺžení obilnej dohody po 18. máji ani hovoriť, uviedla ruská diplomacia.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes varovalo, že nepristúpi na ďalšie predĺženie obilnej dohody, umožňujúcej vývoz ukrajinskej úrody z troch čiernomorských prístavov, ak do 18. mája nedôjde k pokroku pri plnení ruských požiadaviek na odstránenie prekážok vo vývoze ruskej poľnohospodárskej produkcie a hnojív. O deň skôr v rovnakom duchu varoval hovorca Kremľa.

Moskva podmieňuje ďalšie predĺženie obilnej dohody splnením požiadaviek, aby banka Rosselchozbank bola opäť pripojená k systému SWIFT, aby sa obnovili dodávky poľnohospodárskej techniky do Ruska, aby sa zrušili obmedzenia pre poistenie ruských nákladných lodí a aby tieto plavidlá dostali povolenie vplávať do prístavov, aby opäť začali fungovať potrubia prepravujúci amoniak z ruského mesta Toljatti do ukrajinského prístavu Odesa a aby Západ odblokoval účty a aktíva ruských spoločností vyrábajúcich a prepravujúcich poľnohospodárske výrobky a hnojivá.

Možný koniec dohody

"Potvrdzujeme naše stanovisko, že bez pokroku pri riešení piatich ‘systémových‘ problémov nemožno o ďalšom predĺžení obilnej dohody po 18. máji ani hovoriť," uviedla ruská diplomacia.

Dohoda, pôvodne uzavretá vlani v júli za sprostredkovanie OSN a Turecka, má vypršať budúci mesiac, pretože Moskva trvá na tom, že v marci súhlasila s jej predĺžením len o 60 dní, a nie o 120, ako tomu bolo pri jej uzavretí a prvom predĺžení vlani v novembri.

image

U pšenice z Ukrajiny sa zistilo zvýšené množstvo pesticídov, oznámil minister Vlčan

"Dohoda bola predĺžená o 60 dní, a nie úplne (o 120 dní), výlučne kvôli tomu, že presne polovica tejto dohody nefungovala a dodnes nefunguje. Vieme, že zástupcovia OSN vynaložia určité úsilie, ale bezvýsledne, takže polovica dohody naďalej nefunguje a jej podmienky sa neplnia, "posťažoval sa v stredu hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. "Žiadna dohoda nemôže stáť len na jednej nohe, musí stáť na oboch. Súdiac podľa súčasnej situácie perspektívy (ďalšieho predĺženia dohody) nie sú veľmi dobré," povedal hovorca novinárom.

Predĺženie

Vlani v júli v Istanbule podpísali dva dokumenty - jeden otvoril cestu k vývozu miliónov ton obilia z troch čiernomorských prístavov Ukrajiny, dovtedy blokovaných ruským loďstvom. Druhý dokument sľuboval odstrániť prekážky vo vývoze ruskej poľnohospodárskej produkcie a hnojív na svetový trh.

Dohoda umožnila dodať na svetové trhy 25 miliónov ton ukrajinského obilia, uviedol ukrajinský minister infraštruktúry Oleksandr Kubrakov pri zatiaľ poslednom predĺžení dohody 18. marca.

image

Poľsko dočasne zastaví dovoz ukrajinského obilia, tranzit bude naďalej povolený

Agentúra AP vtedy pripomenula, že zatiaľ čo vývoz ruských hnojív viazne, Rusko po rekordnej úrode vyváža obrovské množstvo pšenice. Dostupné údaje svedčia o tom, že ruský export pšenice sa v januári viac ako zdvojnásobil na 3,8 milióna ton oproti rovnakému mesiacu pred rokom, teda ešte pred ruskou inváziou na Ukrajinu. Ruské dodávky pšenice boli v novembri, v decembri a v januári na rekordných maximách alebo sa im blížili, podľa poskytovateľa údajov Refinitív medziročne vzrástli skoro o štvrtinu. Odhaduje sa, že Rusko vyvezie v období rokov 2022 až 2023 približne 44 miliónov ton pšenice, dodala AP.

01 - Modified: 2023-04-07 10:42:06 - Feat.: 1 - Title: Mier na Ukrajine je možný, len keď povedie k novému poriadku bez nadvlády USA, tvrdí Lavrov 02 - Modified: 2023-03-20 21:23:02 - Feat.: 1 - Title: Rusko opäť pohrozilo ukončením obilnej dohody. Moskva má vlastné požiadavky 03 - Modified: 2023-03-17 19:53:52 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina trvá na predĺžení obilnej dohody o 120 dní
01 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 02 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 03 - Modified: 2024-04-27 11:34:09 - Feat.: - Title: Ruský súd zadržanému redaktorovi Forbesu nariadil domáce väzenie 04 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 05 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 17:26