Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ruská Sberbank chce vyplatiť akcionárom rekordných sedem miliárd eur. Minulý rok dividendy nevyplatila

17.03.2023, 14:26
Autor:
ČTKČTK

Banka Sberbank sa vlani rozhodla nevyplatiť dividendu, aby si vytvorila rezervu na prekonanie dopadov rozsiahlych západných sankcií, ktoré sa zameriavali hlavne na ruský finančný sektor.

Predstavenstvo najväčšej ruskej banky Sberbank navrhuje vyplatiť dividendu 25 rubľov na akciu, na dividendách tak chce vyplatiť rekordných 565 miliárd rubľov (takmer sedem miliárd eur). Novinárom to dnes povedal generálny riaditeľ banky German Gref. Za minulý rok Sberbank podobne ako iné veľké ruské podniky na odporúčanie centrálnej banky a vlády dividendu nevyplatila. Sberbank očakáva, že za tento rok vykáže prudký rast zisku, uviedla agentúra Reuters.

Vlani NBS znížila zisk takmer o 80 percent. Ruským finančným sektorom vtedy otriasli sankcie, ktoré na Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu uvalili západné štáty. Akcie Sberbank obchodované v Moskve dnes vykazovali rast zhruba o sedem percent. Rástli viac ako širší index a ťahali ho k sedemmesačnému maximu.

image

Po vlaňajšom prepade zisku očakáva ruská banka Sberbank tento rok výrazné zotavenie

Gref uviedol, že banka sa vlani rozhodla nevyplatiť dividendu, aby si vytvorila rezervu na prekonanie dopadov rozsiahlych západných sankcií, ktoré sa zameriavali hlavne na ruský finančný sektor. Banka však podľa neho chce poďakovať akcionárom za ich dôveru, preto navrhla vyplatiť rekordnú sumu. "Podotýkam, že za posledných päť mesiacov akcie Sberbank spevnili o viac ako 70 percent," zdôraznil Gref. "Tí investori, ktorí nám verili v najťažšom období, od jari do jesene 2022, dostanú najvyššiu možnú návratnosť svojich investícií," uviedol šéf banky.

Sberbank tiež podľa Grefa pravdepodobne prispeje časťou zisku na jednorazovú mimoriadnu daň, ktorú vláda plánuje zaviesť, aby pomohla pokryť prehlbujúci sa rozpočtový deficit. "Dnešné rozhodnutie považujeme za dôležitú udalosť nielen pre našich akcionárov, ale pre celý ruský akciový trh," dodal Gref s tým, že akcie Sberbank držia asi 1,5 milióna súkromných ruských investorov.

image

Sankcie majú na ruskú banku tvrdý dopad. Zisk Sberbank sa vlani prepadol o takmer 80 percent

Akcie Sberbank však držia aj zahraniční investori. Pre tých nie je zatiaľ jasné, či a kedy sa k dividende dostanú, pretože akcie Sberbank sú po ruskej vojenskej invázii na Ukrajinu pod sankciami. Nádej im svitla vo štvrtok, keď ruský prezident Vladimir Putin podľa agentúry Reuters uviedol, že zváži uvoľnenie podmienok pre výplatu dividend zahraničným investorom z takzvaných znepriatelených krajín. O podpore väčšej flexibility pri výplate dividend zahraničným firmám dnes hovorila aj guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullinová.

Európska divízia Sberbank Europe sa vlani dostala do ťažkostí pre masívny odliv peňazí a následné sankcie. Pražský mestský súd vyhlásil konkurz na Sberbank CZ koncom vlaňajšieho augusta. Česká národná banka už na začiatku mája právoplatne odobrala banke licenciu a pražský mestský súd následne poslal banku do likvidácie. Kroky k odňatiu bankovej licencie začala ČNB vlani 28. februára, štyri dni po začiatku vojny na Ukrajine.

Rekordnú dividendu sa vlani v septembri rozhodla vyplatiť aj ruská plynárenská spoločnosť Gazprom. Suma 51,03 rubľa predstavovala najväčšiu výplatu dividend v histórii ruského podnikového sektora.

01 - Modified: 2023-03-09 12:42:48 - Feat.: 1 - Title: Po vlaňajšom prepade zisku očakáva ruská banka Sberbank tento rok výrazné zotavenie 02 - Modified: 2023-03-09 09:22:02 - Feat.: 1 - Title: Sankcie majú na ruskú banku tvrdý dopad. Zisk Sberbank sa vlani prepadol o takmer 80 percent 03 - Modified: 2023-02-18 08:10:36 - Feat.: 1 - Title: Ako sankcie ľuďom v Rusku skomplikovali každodenné bankové transakcie? Väčšiny sa takmer nedotkli
01 - Modified: 2024-04-22 16:16:54 - Feat.: - Title: Ruský súd odsúdil hovorcu spoločnosti Meta v neprítomnosti na 6 rokov väzenia 02 - Modified: 2024-04-22 13:06:24 - Feat.: - Title: Rusko a Čína vo vzájomnom obchode takmer prestali používať dolár, vyhlásil Lavrov 03 - Modified: 2024-04-22 12:42:03 - Feat.: - Title: Moskovčan dostal za interview pre Rádio Sloboda päť rokov verejnoprospešných prác 04 - Modified: 2024-04-22 12:33:59 - Feat.: - Title: Nový balík pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na fronte, tvrdí Kremeľ 05 - Modified: 2024-04-22 11:28:01 - Feat.: - Title: Ak budú v Poľsku jadrové zbrane, Rusko prijme všetky potrebné opatrenia, vyhlásil Putinov hovorca
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 04:23