Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Credit Suisse a tí blázniví, bohatí a úzkostliví Ázijci, komentuje Bloomberg. Banka sa snaží získať dôveru

16.03.2023, 12:12
Autor:
ČTKČTK

Po rekordnom prepade ceny svojich akcií a po prudkom raste ceny swapov úverového zlyhania sa banka Credit Suisse snaží obnoviť dôveru. Uviedla, že si požičia až 50 miliárd švajčiarskych frankov od centrálnej banky.

Zdá sa, že kedykoľvek sa vo svete bankovníctva objaví nejaká nervozita, Credit Suisse Group je prvá na rane. Táto druhá najväčšia švajčiarska banka potrebuje u verejnosti preventívne vylepšiť povesť, kým tí blázniví, bohatí a úzkostliví Ázijčania stiahnu z Credit Suisse všetky svoje peniaze. Vo svojom komentári to dnes napísala agentúra Bloomberg.

Po rekordnom prepade ceny svojich akcií a po prudkom raste ceny swapov úverového zlyhania sa banka snaží obnoviť dôveru. Uviedla, že si požičia až 50 miliárd švajčiarskych frankov od centrálnej banky, ktorá ponúkla, že v prípade potreby poskytne záložnú likviditu. Credit Suisse tiež odkúpi prioritné dlhové cenné papiere až asi za tri miliardy frankov.

Rýchly pád

To je však len malá úľava pre klientov privátneho bankovníctva v Ázii, ktorí boli ohromení a fascinovaní rýchlym pádom uznávanej banky so sídlom v Zürichu, píše Bloomberg.

image

Credit Suisse sa dostala pod paľbu. Ako zabrániť katastrofe?

Záleží na tom, ako sa Aziati na švajčiarsku banku pozerajú. Podľa finančného ústavu HSBC sa tento región v rokoch 2016 až 2020 podieľal na raste zisku divízie Credit Suisse pre správu majetku jednou tretinou a na kumulatívnom raste investovaných aktív zo 48 percent. Hongkong, Peking a Singapur patria medzi desať miest, kde žijú veľmi bohatí ľudia - takí, ktorí disponujú čistým majetkom za viac ako 30 miliónov dolárov. Ak sa Credit Suisse už nebude starať o peniaze najbohatším ľuďom v Ázii, ťažko sa potom môže považovať za globálneho správcu majetku.

V ázijskom regióne sa Credit Suisse v poslednom čase potýka s mnohými prekážkami. Bohatí čínski klienti sa začali oveľa viac obávať o vklady do švajčiarskych bánk, a to kvôli tvrdému prístupu, ktorý Švajčiarsko uplatňuje voči sankciám. Neutralita Švajčiarska je teraz spochybňovaná - vláda postupuje v súlade s Európskou úniou pri postihovaní bohatých spolupracovníkov ruského prezidenta Vladimira Putina.

Aby toho nebolo málo, požiadavka na výber 42 miliárd dolárov z americkej spoločnosti SVB Financial Group a jej následný krach sú peknou pripomienkou toho, že Credit Suisse vykazuje veľmi podobné problémy. Vo štvrtom štvrťroku vlaňajška sa objem klientských vkladov oproti predchádzajúcemu štvrťroku prepadol o 40 percent, najlepší správcovia majetku začali utekať ku konkurencii a svoju klientelu brali so sebou.

image

Expozícia španielskych bánk voči Credit Suisse je výrazne pod jednou miliardou eur

V snahe zastaviť odliv klientov v Ázii, Credit Suisse nedávno zvýšila trojmesačné depozitné sadzby pre nové vklady od päť miliónov dolárov a viac až na 6,5 percenta. To je podľa údajov agentúry Bloomberg o 1,5 percentuálneho bodu viac, ako ponúka priamy konkurent Credit Suisse, a to najväčšia švajčiarska banka UBS.

Nepoistené vklady

Táto lákavá sadzba však zaváňa zúfalstvom. Podľa americkej bankovej skupiny Citigroup majú takmer všetky tieto vklady zmluvnú splatnosť kratšiu ako jeden rok. Vzhľadom na to, že Credit Suisse je vystavená expozícii voči veľmi majetným ľuďom, je veľká časť vkladov pravdepodobne nepoistená. Švajčiarsko garantuje vklady iba do výšky 100-tisíc frankov.

Napríklad Číňania sú obzvlášť opatrní a tiež veľmi citliví na negatívne správy. Koniec koncov boli v poslednom čase svedkami regulačných zásahov Pekingu a trpeli nimi. Celé odvetvie doučovania - ktoré si tak obľúbil rizikový kapitál - cez noc zmizlo. Bohatí klienti predtým radi kupovali dolárové dlhopisy vydané developerskými spoločnosťami, ako je China Evergrande Group, ktoré lákali na veľmi slušné výnosy. Tento lukratívny biznis však upadal po rekordnej vlne nesplácaných záväzkov developerov.

image

Credit Suisse si od švajčiarskej centrálnej banky požičia viac než 50 miliárd eur. Chce posilniť likviditu

Bohatí Ázijčania zisťujú, že nemá zmysel honiť sa za výnosom, ak si človek nie je istý, že dostanete späť vložené peniaze. Credit Suisse musí riešiť množstvo otázok klientov, od rizika sankcií až po bezpečnosť ich vkladov. Situáciu zhoršuje aj náhly v obrate v čínskej politike. Aby švajčiarska banka svoje ázijské aktivity udržala, má pred sebou oveľa viac práce ako vydávanie tlačových správ. Musia upokojiť svojich klientov v Ázii - vo svojom centre ziskov a rastu.

01 - Modified: 2023-03-16 10:49:29 - Feat.: 1 - Title: Credit Suisse sa dostala pod paľbu. Ako zabrániť katastrofe? 02 - Modified: 2023-03-16 09:45:42 - Feat.: 1 - Title: Európske akcie vzrástli, Credit Suisse vďaka záchrane o viac ako 30 percent 03 - Modified: 2023-03-16 09:27:22 - Feat.: 1 - Title: Expozícia španielskych bánk voči Credit Suisse je výrazne pod jednou miliardou eur 04 - Modified: 2023-03-16 08:11:09 - Feat.: 1 - Title: Credit Suisse si od švajčiarskej centrálnej banky požičia viac než 50 miliárd eur. Chce posilniť likviditu
01 - Modified: 2024-04-02 13:03:43 - Feat.: - Title: Švajčiarska banka UBS spätne odkúpi akcie až za dve miliardy dolárov 02 - Modified: 2024-03-31 18:25:33 - Feat.: - Title: Izraelská centrálna banka varuje pred ekonomickými dopadmi rastu výdavkov na armádu 03 - Modified: 2024-03-13 18:56:55 - Feat.: - Title: Banka Wells Fargo posunula odhad zníženia sadzieb Fedom na jún 04 - Modified: 2024-03-07 15:13:24 - Feat.: - Title: Americká banka má ťažkosti, zabezpečila si miliardovú finančnú injekciu. Akcie prešli búrlivým vývojom 05 - Modified: 2024-02-29 14:52:40 - Feat.: - Title: Slovenskej sporiteľni sa darilo. Čistý zisk banky vlani vzrástol o vyše štvrtinu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 22:20