Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Akcie Credit Suisse klesli takmer o tretinu, jej prepad ťahá dole aj ďalšie európske banky

15.03.2023, 14:25
15.03.2023, 15:08
Autor:
ČTKČTK

Credit Suisse bývala symbolom švajčiarskej spoľahlivosti, jej povesti však ublížila séria škandálov.

Akcie druhej najväčšej švajčiarskej banky Credit Suisse dnes prudko klesajú, popoludní strácali asi 30 percent a dostali sa na rekordné minimum. Dôvodom je vyjadrenie najväčšieho investora Credit Suisse, ktorým je Saudi National Bank SNB, že nemôže švajčiarskej banke poskytnúť ďalšiu finančnú pomoc. Dopoludnia bolo obchodovanie s akciami Credit Suisse niekoľkokrát pozastavené, uviedol spravodajský server CNBC. SNB je najväčšou komerčnou bankou v Saudskej Arábii.

Predseda správnej rady SNB Amar Chudajrí uviedol, že SNB nemôže poskytnúť švajčiarskej banke ďalšiu pomoc, pretože by sa tak dostala so svojím podielom nad hranicu desiatich percent. "Je to regulatorná záležitosť," povedal agentúre Reuters. Saudskoarabská banka teraz v Credit Suisse vlastní 9,88 percenta akcií.

image

Európske akcie výrazne oslabujú, impulzom je mohutný prepad Credit Suisse

Podľa Chudajrího je SNB spokojná s plánom na ozdravenie Credit Suisse a nemyslí si, že by táto banka potrebovala viac peňazí. "Sme spokojní s plánom, s tým transformačným plánom, ktorý predložili. Je to veľmi silná banka. Nemyslím si, že budú potrebovať ďalšie peniaze. Keď sa pozriete na ich pomerové ukazovatele, tak tie sú v poriadku. A fungujú pod silným regulačným režimom vo Švajčiarsku a ďalších krajinách," vyhlásil Chudajrí.

SNB získala podiel v Credit Suisse vlani, keď sa zúčastnila na posilnení kapitálu, a zaviazala sa investovať až 1,5 miliardy švajčiarskych frankov. Chudobajrí označil investíciu za oportunistickú, ktorá nie je časovo obmedzená. Dodal, že SNB investíciu opustí, až získa zodpovedajúcu hodnotu akcií.

Investori tiež naďalej vyhodnocujú vplyv utorkového oznámenia Credit Suisse, že zistila závažné nedostatky vo svojich finančných výkazoch a kontrolných postupoch za posledné dva roky. Švajčiarska banka sa snaží zotaviť z radu škandálov, ktoré podkopali dôveru investorov a klientov. Dlhší čas tak bojuje s odlivom peňazí klientov.

"Krach troch stredných bánk v Spojených štátoch presúva pozornosť práve na Credit Suisse, ktorá svojou povesťou problémy doslova priťahuje," povedal analytik XTB Štěpán Hájek. Podľa neho odliv depozitov z banky v najbližších dňoch zrejme zrýchli a banka bude bojovať o prežitie. "Na finančných derivátoch úverového zabezpečenia (CDS), kde sa investori zaisťujú proti krachu banky a neschopnosti banky splácať svoje záväzky, už dnes vidíme extrémne stávky na jej krach. V najbližších dňoch najskôr budú zrýchľovať rozhovory o jej záchrane medzi európskymi zákonodarcami a ďalšími európskymi bankami," povedal Hájek.

Credit Suisse koncom minulého roka uviedla, že zaznamenáva citeľne vyššie výbery hotovostných vkladov, neobnovenie splatných termínových vkladov a čistý odliv aktív, a to na úrovni, ktorá prevyšuje úroveň z predchádzajúceho kvartálu. Vo štvrtom kvartáli zákazníci vybrali z banky 110 miliárd švajčiarskych frankov, a to pre množstvo škandálov, zdedené riziká a zlyhanie pri dodržiavaní predpisov. V utorok banka dodala, že výbery pokračujú, hoci začala rozsiahlu kampaň s cieľom získať späť dôveru klientov.

image

Credit Suisse priznáva "významné nedostatky" vo vnútorných kontrolách

Prepad akcií Credit Suisse spôsobil straty aj ďalším bankovým spoločnostiam. Kvôli vysokému prepadu bolo pozastavené obchodovanie s akciami niekoľkých talianskych bánk, vrátane UniCredit, Finecobank a Monte Dei Paschi. Akcie Credit Suisse popoludní spadli pod 1,57 CHF, hoci ešte pred piatimi rokmi sa predávali za viac ako 15 frankov. V roku 2007, teda pred globálnou finančnou krízou, stála jedna akcia Credit Suisse aj viac ako 85 švajčiarskych frankov.Už začiatkom februára Credit Suisse uviedla, že za minulý rok prehĺbila čistú stratu na 7,29 miliardy frankov z 1,65 miliardy CHF predvlani. Vlaňajšia strata bola najhoršia od globálnej finančnej krízy z roku 2008.

Credit Suisse bývala symbolom švajčiarskej spoľahlivosti, jej povesti však ublížila séria škandálov. Banka utrpela obrovské straty kvôli bankrotu finančnej spoločnosti Greensill, ktorá podporovala oceliareň Liberty Steel, a kvôli pádu amerického fondu Archegos. Medzi ďalšie škandály patrilo bezprecedentné domáce stíhanie týkajúce sa prania špinavých peňazí pre zločinecký gang. Banka kompletne obmenila vrcholové vedenie a prechádza druhým plánom reštrukturalizácie za niekoľko rokov.

01 - Modified: 2023-03-08 18:49:10 - Feat.: 1 - Title: Švajčiarsko zamietlo reexport svojich zbraní a munície na Ukrajinu, legislatíva to zakazuje 02 - Modified: 2023-03-08 18:20:43 - Feat.: 1 - Title: Putinov priateľ Roldugin presúval milióny cez švajčiarske bankové účty. Pomáhali mu štyria bankári 03 - Modified: 2023-03-08 15:03:41 - Feat.: 1 - Title: Káder Slovana by vo Švajčiarsku patril medzi najlacnejšie. Významnú rolu hrá vek hráčov, tvrdí legionár 04 - Modified: 2023-03-06 15:47:00 - Feat.: 1 - Title: Credit Suisse stratila najväčšieho akcionára, predal celý svoj podiel 05 - Modified: 2023-03-06 09:28:26 - Feat.: 1 - Title: Slovensko pripraví Švajčiarov o slávny Matterhorn. Výrobca čokolád Toblerone musí upraviť logo
01 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 02 - Modified: 2024-04-24 12:17:40 - Feat.: - Title: Výsledky Boeingu v prvom kvartáli prekonali očakávania trhu 03 - Modified: 2024-04-24 09:21:16 - Feat.: - Title: Nálada v nemeckej ekonomike sa v apríli zlepšila 04 - Modified: 2024-04-24 06:38:31 - Feat.: - Title: Ceny ropy dnes ráno vzrástli 05 - Modified: 2024-04-23 14:57:47 - Feat.: - Title: SaS predložila ústavný návrh zákona na ochranu druhého piliera. Koalícia z ľudí urobí žobrákov, vraví Gröhling
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 07:56