Stĺpy elektrického vedenia v Neu-Anspachu neďaleko Frankfurtu nad Mohanom. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Európska komisia navrhla zmeny trhu s elektrinou, chce viac dlhodobých zmlúv a pevných cien

14.03.2023, 14:52
14.03.2023, 16:33
Autor:
ČTKČTK

Vplyvu cenových výkyvov na obyvateľov a firmy má predísť povinné uzatváranie takzvaných rozdielových zmlúv pri verejnej podpore investícií do výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov a jadra.

Dodávatelia elektrickej energie budú mať povinnosť ponúkať klientom v Európskej únii rôzne varianty kontraktov, vrátane zmluvy s pevnou cenou elektriny. Mal by sa tiež zvýšiť podiel dlhodobých zmlúv prispievajúcich k cenovej stabilite. Počíta s tým návrh úpravy energetického trhu, ktorý dnes predstavila Európska komisia. Jej cieľom je predísť opakovaniu vlaňajšieho rekordného zdražovania elektriny.

image

Digitálne euro sa v najbližších rokoch nestane realitou, je to citlivá otázka, znie z rezortu financií

Vplyvu cenových výkyvov na obyvateľov a firmy má predísť povinné uzatváranie takzvaných rozdielových zmlúv pri verejnej podpore investícií do výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov a jadra. Tento krok by mal tiež znížiť vplyv ceny plynu na cenu elektriny bez toho, aby zmenil niektorými štátmi kritizovaný princíp jej tvorby. Aby návrh vstúpil do platnosti, musia ho schváliť členské štáty a Európsky parlament.

Európsky blok začal reformu trhu chystať vlani v lete, keď sa v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu a ďalších faktorov zvýšili rekordne ceny plynu aj na ne naviazané ceny elektriny. Časť krajín vrátane Francúzska, Španielska či Grécka odvtedy presadzuje zmenu výpočtu cien elektriny a jej prispôsobenie rastúcemu podielu obnoviteľných zdrojov. Viaceré ďalšie štáty na čele s Nemeckom či Holandskom však hovoria len o krátkodobom cenovom výkyve a varujú pred výraznými zásahmi do trhu, ktorý dlhé roky fungoval.

"Tak, ako vo všetkých našich návrhoch chceme tiež otvoriť väčšie možnosti nahrádzania fosílnych palív obnoviteľnými zdrojmi energie. A tu sa dostávame k potrebe oddeliť ceny elektriny od plynu. V momente, keď nahradíme plyn obnoviteľnými zdrojmi, ten problém prestane byť urgentný," uviedla podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová.

Dnešný návrh komisie plyn ani ďalší fosílny zdroj uhlia zo systému tvorby cien priamo nevylučuje. Počíta však s posilnením vplyvu lacnejších zdrojov - ako je solárna, veterná či jadrová energia - prostredníctvom dlhodobých kontaktov. Popri zmluvách o nákupe elektriny známych pod anglickou skratkou PPA medzi súkromnými subjektmi to budú najmä dvojcestné rozdielové kontrakty. Tie uzavrie štát alebo iný verejný subjekt s výrobcom elektriny, ktorý si robí nárok na verejnú pomoc. Zmluva zabezpečí odberateľom dlhodobú pevnú cenu elektriny. Ak sa jej trhová cena zvýši, môže štát nadmerné príjmy rozdeliť medzi spotrebiteľov, ak naopak klesne, doplatí výrobcovi rozdiel od ceny stanovenej v zmluve.

image

Produkcia francúzskych jadrových elektrární je ohrozená. Sú chrbticou európskeho energetického systému

"Tieto dva nástroje budú kľúčom k zvýšeniu stability a predvídateľnosti nákladov na energie v celej Únii, budú preto hrať zásadnú úlohu v posilnení konkurencieschopnosti Európskej únie," vyhlásila eurokomisárka pre energetiku Kadri Simsonová.

Krajiny Únie sa vlani za českého predsedníctva zhodli na súbore dočasných krízových opatrení vrátane zastropovania cien plynu. Komisia chce teraz dať štátom možnosť obmedzovať ceny elektriny v čase ich kritického rastu. Tento mimoriadny stav by mala vyhlasovať samotná exekutíva Únie.

Návrh počíta okrem iného aj s tým, že si klienti budú môcť u všetkých dodávateľov vyberať z viacerých variantov zmlúv a vždy budú mať k dispozícii kontrakt s fixnou cenou. Mali by dostať aj právo predať do siete nespotrebovanú elektrinu, ktorú vyprodukujú napríklad ich solárne panely. Štáty by tiež mali určiť dodávateľov poslednej inštancie, ktorí zabezpečia odberateľom elektrinu v prípade núdze.

"Opatrenie bude mať konkrétne pre Českú republiku prínos napríklad v situáciách, ako bol pád Bohemia Energy. Štátu vtedy trvalo dlho, kým zareagoval. Náš dnešný návrh takejto situácie predpovedá a navrhuje, čo členské štáty môžu urobiť, aby sa obmedzilo riziko na spotrebiteľov alebo malé firmy," dodala Jourová.

01 - Modified: 2023-03-13 13:45:17 - Feat.: 1 - Title: Ceny plynu a elektriny sa oproti minulému týždňu zvýšili približne o pätinu 02 - Modified: 2023-03-12 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Nová atómka na Slovensku napreduje. Mali by sme predbehnúť Poliakov, hovorí pre HN šéf jadrovej firmy 03 - Modified: 2023-03-11 16:53:16 - Feat.: 1 - Title: Produkcia francúzskych jadrových elektrární je ohrozená. Sú chrbticou európskeho energetického systému
01 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla 02 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 03 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 04 - Modified: 2024-04-15 12:40:07 - Feat.: - Title: Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti 05 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:33