Belgický socialistický europoslanec Marc Tarabella. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Do korupčnej kauzy Katargate je zapletených čoraz viac europoslancov z frakcie socialistov, mená pribúdajú

16.02.2023, 14:36
Autor:
TASRTASR

Medzi europoslancami, ktorí sú do korupcie zapletení, je belgická poslankyňa Maria Arenová a jej talianska kolegyňa Alessandra Morettiová, obe z politickej frakcie socialistov a demokratov.

 Vyšetrovanie, ktoré spustila belgická prokuratúra v prípade škandálu Katargate, odhaľuje, že do korupčných praktík boli zapojení aj ďalší europoslanci. Informuje o tom spravodajca TASR na základe štvrtkového článku servera Politico.

Nové mená, ktoré odhalilo vyšetrovanie, sú belgická europoslankyňa Maria Arenová a jej talianska kolegyňa Alessandra Morettiová, obe z politickej frakcie socialistov a demokratov (S&D), ku ktorej patrili aj predtým zadržaní zákonodarcovia.

Pranie špinavých peňazí

Mená oboch poslankýň sa spomínajú v rámci medzinárodného zatykača vydaného na meno talianskeho europoslanca Andreu Cozzolina. Ten bol minulý týždeň v súvislosti s kauzou Katargate zatknutý pre obvinenia z korupcie, prania špinavých peňazí a účasti v zločineckej organizácii.

Zatykač vydal 10. februára belgický sudca Michel Claise. Podľa tohto dokumentu boli Arenová a Morettiová členmi štvorčlennej skupiny spolu s Cozzolinom a belgickým europoslancom Marcom Tarabellom, ktorého v Belgicku zatkli minulý týždeň.

Štvorica podľa vydaného zatykača prijímala pokyny od vodcu celej skupiny, bývalého talianskeho europoslanca Piera Antonia Panzeriho. Ten sa po zadržaní dohodol s belgickými prokurátormi na znížení navrhovaného trestu, výmenou za poskytnutie dôkazov o nezákonnej činnosti páchanej spolu s ďalšími podozrivými.

Škandál Katargate prepukol vlani v decembri po tom ako belgické úrady vykonali raziu vo viacerých domoch a kanceláriách na základe obvinení, že predstavitelia Kataru dávali vybraným europoslancom peniaze a dary, aby zabezpečili priaznivé hlasovanie v Európskom parlamente pri otázkach týkajúcich sa tejto bohatej arabskej krajiny.

Zapojení boli aj asistenti

V jednom z prípadov, na ktoré poukazuje zatykač, sú Arenová a Morettiová vyzvané, aby koncom roka 2021 konali podľa Panzeriho pokynov počas hlasovania o uznesení Európskeho parlamentu o Katare. Panzeri, ktorý v tom čase už nebol europoslancom, totiž už hlasovanie nemohol osobne ovplyvniť. Jeho pokyny však plnil jeho bývalý asistent Giuseppe Meronia, ktorý v tom čase pracoval pre skupinu S&D v Európskom parlamente, a snažil sa tak ovplyvniť dotyčné uznesenie. Práve vďaka mobilným textovým správam v duchu "Katar je vyriešený", ktoré Meronia posielal Panzerimu, mohli vyšetrovatelia odhaliť celú skupinu.

Do komunikácie o Katare bol zapojený aj Francesco Giorgio, ďalší bývalý asistent Panzeriho, ktorý koncom roka 2021 pracoval pre Cozzolina. Ide o manžela gréckej europoslankyne a bývalej podpredsedníčky Evy Kailisovej, ktorá je už taktiež vo väzbe a vyšetrovaná v prípade Katargate.

Poslankyňa Morettiová podľa Politico obvinenia z korupcie popiera a tvrdí, že sa nikdy v rámci svojej politickej činnosti neriadila pokynmi Panzeriho.

01 - Modified: 2023-02-02 11:05:01 - Feat.: 1 - Title: Európsky parlament pristúpil k ráznemu kroku. Dvoch poslancov podozrivých z korupcie zbavil imunity 02 - Modified: 2023-01-19 19:41:02 - Feat.: 1 - Title: Europoslankyňa Kailiová zostáva vo väzbe. Súd v Belgicku zamietol jej žiadosť o podmienečné prepustenie 03 - Modified: 2023-01-19 15:57:09 - Feat.: 1 - Title: Obhajcovia chcú dostať Kailisovú, obvinenú v kauze Katargate, na slobodu alebo do domáceho väzenia
01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 03 - Modified: 2024-04-03 15:55:21 - Feat.: - Title: Výbor žiada pravidelnú správu o vyšetrovaní kauzy Rozuzlenie. Šutaj Eštok hovorí o ovplyvňovaní volieb 04 - Modified: 2024-03-20 11:31:29 - Feat.: - Title: Trumpov zásadný predvolebný problém. Nemá ako zaplatiť obriu pokutu 05 - Modified: 2024-03-15 23:11:54 - Feat.: - Title: Tím obžaloby v Trumpovej kauze v Georgii opustil právnik, ktorý mal vzťah s vrchnou prokurátorkou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 21:07