Česká národná banka. FOTO: Reuters
StoryEditor

Česká národná banka zlepšila odhad vývoja ekonomiky, čaká tento rok pokles HDP Prahy o 0,3 percenta

02.02.2023, 16:59
Autor:
ČTKČTK

"Recesia začiatkom roka bude miernejšia, ako čakala novembrová prognóza, a to najmä vďaka priaznivému vplyvu na energetických trhoch a robustnejšiemu zahraničnému dopytu," povedal guvernér.

Česká národná banka dnes zlepšila odhad vývoja ekonomiky pre tento rok. Očakáva jeho pokles o 0,3 percenta. V novembrovej prognóze predpokladala, že výkonnosť hospodárstva sa zníži o 0,7 percenta. Centrálna banka však zhoršila výhľad inflácie, ktorá by tento rok mala dosiahnuť 10,8 percenta. V novembri ČNB predpokladala infláciu priemerne 9,1 percenta. Na tlačovej konferencii po dnešnom rokovaní bankovej rady o tom informoval guvernér ČNB Aleš Michl.

"Recesia začiatkom roka bude miernejšia, ako čakala novembrová prognóza, a to najmä vďaka priaznivému vplyvu na energetických trhoch a robustnejšiemu zahraničnému dopytu," povedal Michl. Podľa prognózy ČNB sa ale zníži domáci dopyt aj firemné investície. Pokles domáceho dopytu je pritom podľa Michla dôležitý k oslabeniu inflačných tlakov.

Ekonomika sa vráti k rastu

"S odznením nákladových tlakov sa potom ekonomika postupne vráti k rastu," doplnil Michl. Pre budúci rok ČNB predpokladá hospodárske oživenie, HDP by mal vzrásť o 2,2 percenta.

V januári očakáva ČNB výrazné zrýchlenie medziročnej inflácie oproti decembru, a to najmä kvôli koncu úspornej tarify a zvýšeniu cien elektriny a plynu na vládne cenové stropy. Vplyv bude mať aj tradičná januárová úprava cenníkov, ktoré podľa prognózy ČNB bude výraznejšie ako v iných rokoch. To všetko by malo prispieť k tomu, že za celý rok bude priemerná inflácia 10,8 percenta.

image

Michl však upozornil, že v ďalších mesiacoch očakáva zvoľňovanie inflácie, v druhej polovici roka by sa mala dostať pod desať percent. "V prvej polovici budúceho roka sa inflácia dohodne na hodnote blízko inflačného cieľa," doplnil guvernér ČNB. Inflačný cieľ centrálnej banky je na dvoch percentách. Pre budúci rok centrálna banka očakáva priemernú infláciu 2,1 percenta.

"Značnú dávku optimizmu obsahuje prognóza na budúci rok, podľa ktorej už od začiatku roka klesne na dve percentá, kde sa udrží po celý rok. Avšak to by vyžadovalo zvýšiť úrokové sadzby v úvode tohto roka o 100 bázických bodov, ako ukazuje model centrálnej banky, čo však banková rada odmieta," povedal analytik Deloitte David Marek. Relevancia prognózy podľa neho stráca na význame, keď menová politika odmieta odporúčania vlastného modelu ČNB.

Riziká zostávajú výrazné

Analytik Generali Investments Radomír Jáč sa domnieva, že rast českého HDP tento rok môže byť ešte výraznejší, a vykáže mierny rast 0,5 percenta. Riziká však v podobe globálneho vývoja, ako aj reakcie domáceho dopytu a najmä spotreby domácností zostávajú podľa neho výrazné.

Priemerný kurz koruny pre tento rok ČNB očakáva na úrovni 24,50 CZK/EUR. V novembrovej prognóze pre tento rok predpokladala priemerne 24,80 CZK/EUR. V stredu pritom koruna uzatvárala obchodovanie na 23,78 CZK/EUR.

image

Ekonomika eurozóny je odolnejšia, než sa očakávalo, tvrdí šéfka ECB. Sadzby sa budú zvyšovať "rovnomerne"

Michl na tlačovej konferencii odmietol kritiku, že príliš silná koruna komplikuje český export. Zdôraznil, že silná koruna pomáha znižovať infláciu, ktorú guvernér považuje za najväčší problém českej ekonomiky. "Silná koruna je základným kameňom na to, aby sme znížili infláciu, pretože zlacňuje dovozy a pôsobí rýchlejšie ako úrokové sadzby," vyhlásil. Zopakoval tiež záväzok ČNB zabrániť nadmerným výkyvom kurzu koruny.

Ministerstvo financií vo svojej januárovej prognóze uviedlo, že tento rok očakáva pokles HDP o 0,5 percenta. Priemerná inflácia by podľa neho mala tento rok dosiahnuť 10,4 percenta. Za minulý rok podľa predbežného odhadu Českého štatistického úradu vzrástol HDP o 2,5 percenta a priemerná inflácia bola 15,1 percenta.

01 - Modified: 2023-01-19 23:00:48 - Feat.: 0 - Title: Kam výhodne investovať, ak máte ušetrené peniaze? Odborník radí vyhľadať príležitosti aj v Českej republike 02 - Modified: 2023-01-12 21:28:30 - Feat.: 1 - Title: Babiš chce mierový samit Ruska a Ukrajiny v Prahe. Sólista bez spojencov, reagoval Pavel v superdebate 03 - Modified: 2023-01-09 11:53:27 - Feat.: 1 - Title: Centrálne banky vlani pokračovali v rozširovaní zlatých rezerv, trhová cena stúpa. Čína nakupuje najviac
01 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 02 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 03 - Modified: 2024-04-17 12:59:50 - Feat.: - Title: Ceny zemného plynu v Európe dosiahli najvyššiu úroveň od januára. Investori sa boja vojny na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-17 12:39:13 - Feat.: - Title: Toshiba zruší 5-tisíc pracovných miest v rámci reštrukturalizácie 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 04:26